Strona 402 z 495 PierwszyPierwszy ... 302352392400401402403404412452 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 4 011 do 4 020 z 4950

Wątek: Canon 6D - teraz juz naprawde oficjalnie

Początki nałogu Awatar merida

Domyślnie Odp: Canon 6D - teraz juz naprawde oficjalnie

50 1.4 taka jest fikuśna z af, używałem 2 sztuki na 5d i 6d. Nabyłem 50 1.8 mk1 i niemal zawsze trafia

Początki nałogu
    Miasto
    Wwa

NA tym forum tylko żale i stękanie. Miałem 2 egzemplarze 50/1.4 USM i poprawnie pracowały z 5D, 40D 600D. Robiłem zdjęcia i cieszyłem się.

Moderator Awatar Bangi
    Miasto
    Kraków

Miałem 2 pięćdziesiątki. Jedna używana kupiona w ciemno trafiała idealnie. Druga nówka, rozważa jak diabli, po pół roku na kalibracji wymieniony moduł Af bo nie spełniał norm powtarzalności. Jest lepiej ale nie tak jak ta pierwsza miała być

Pełne uzależnienie Awatar jinks
    Miasto
    Kielce

Cytat Zamieszczone przez Kwapiszon Zobacz posta
    NA tym forum tylko żale i stękanie. Miałem 2 egzemplarze 50/1.4 USM i poprawnie pracowały z 5D, 40D 600D. Robiłem zdjęcia i cieszyłem się.
    Dopóki wszystko Ci działa jak trzeba to nie narzekasz. Używasz w ogóle 6d?

W związku z dziwnym zachowaniem af swoje 2 szt. 6d z wszystkimi obiektywami tak jak napisałem wysyłam do CSI. Do tej pory nie będę tu pisał, ze ten typ tak ma itd. Porównam też z 6d znajomej.

Po tym weekendzie jestem jednak trochę zmieszany, czy przyczyną błędów AF jest tylko różna temp. barwowa światła. Problem nie dotyczy też tylko 50mm.

W sobotę fotografowałem na ślubie. Zacząłem ok. 17stej. więc już raczej ciemnawo.
    - zakrystia,ciemno, tylko światło zastane, korekty mAF na "0" zdecydowana większość zdjęć w punkt (po kilku latach z 5dmkII robi to wrażenie )
    - kościół, ciemno, światło zastane+oświetlenie sztuczne(ciężko powiedzieć jakiego typu), korekty mAF na "0", zdjęcia w punkt
    - życzenia na zewnątrz, bardzo ciemno, bez korekt, zdjęcia trafione
    - dom weselny, część sytuacji jasno (oświetlenie sztuczne), część bardzo ciemno (tylko światła zespołu, ale nie LEDy) żaden obiektyw nie trafia więc (po kilku zdjęciach testowych) wprowadzam korekty C28/1.8 +10, C50/1.4 +20, 85/1.8 +5 i dopiero wszystko trafione w punkt. W takich warunkach nigdy nie miałem takiej powtarzalności AFu i komfortu pracy z 5dmkII. Szczególnie mam na myśli ciemną salę oświetloną tylko światłami "estradowymi". Serio totalna ciemnica. Aparat na prawdę błyszczał.

W niedzielę spacer z rodziną. Wziąłem tylko 28+50 z nastawieniem bardziej na testy tego kłopotliwego AFu. Jasno, światło dzienne, część zdjęć w dosyć kontrastowym świetle słonecznym, część w cieniu, bez korekt, żaden obiektyw nie trafia. Ujęcia powtarzałem nawet po 5-10 razy ostrząc za każdym razem od nowa. Czasami trochę zmieniają to na co ostrzę (włosy, oczy, ubranie). próbowałem też robić korekty mAF, ale raz to działało a raz nie. Przy silnym świetle bocznym, albo w ogóle pod światło tylko kilka zdjęć wyszło ostro w punkt gdzie w takich sytuacjach nawet 5dmkII był bardziej skuteczny. Przejrzałem też zdjęcia z kilku plenerów i ostrzenie pod słońce jest awykonalne. Wiem, że to trudny przypadek, ale nawet wspomniany 5d 5/10 trafił w identycznych sytuacjach. Ogólnie załamałem się. Nawet nie wiem jak to opisać przy wysyłce do serwisu pomijając już te korekty mAF to mam wrażenie, że im ciemniej tym AF jest lepszy i bardziej powtarzalny a w łatwych warunkach światła dziennego działa kiepsko, ale to tylko taki luźny wniosek z doświadczeń weekendowych.

Ma ktoś podobnie? Co radzicie? Osobom używającym zoomów f4 (lub w najlepszym wypadku f2,8) nie mającym problemów z AF proponuję (bez urazy)...najpierw dowiedzieć się co to jest płytka GO na f4 to nawet 350d z sigmą 18-50 mi trafiał jak trzeba kilka ładnych lat temu
    Miłego dnia
    moja www

Uzależniony Awatar poszukiwacz2006
    Miasto
    dawna stolica

W zeszłym tygodniu wybrałem się w Tatry na Bystrą. Około godz. 11.00 na Ornaku, w pełnym słońcu, strzeliłem koledze kilka zdjęć podpiętą sigmą - f 1.8. Wszystkie nietrafione. Ostrzyłem na kontrastową kurtkę. Pozostałe fotografie z całej trasy na różnych przesłonach ok. Naprawdę nie wiem dlaczego te kilka nie wyszło - czy ostre słońce, czy wysokość, czy cholera wie co? Też zaczynam mieć podobne odczucie, że im ciemniej tym 6d jest bardziej celniejsze. Pozdrawiam
    Do pracy - 50d, 6d, 135 2.0, 85 1.8, 35 1.4, 24-70 is, DJI Phantom 3, + lampy, wyzwalacze, gripy, rigy, statywy....
    hobbystycznie - brak czasu niestety :-(

Początki nałogu Awatar tkosiada
    Miasto
    UK

Nie mam takich kompocików, wszystkie stałeczki w punkt bez względu na porę czy też temp. barwy
    U mnie śmiga

Coś już napisał

Cytat Zamieszczone przez tkosiada Zobacz posta
    Nie mam takich kompocików, wszystkie stałeczki w punkt bez względu na porę czy też temp. barwy
    U mnie śmiga
    A ile ma Twoje body zrobionych zdjęć ?

Pełne uzależnienie Awatar Eberloth

Jaz też na AF w 6D nie narzekam. Używam amatorsko ale przy różnym oświetleniu. Tylko centralny punkt. Teoria spiskowa : zacznijcie podawać s/n. Może pierwsze egzemplarze miały jakiś defekt...
    Sprzęt - dekielek z przyległościami.
    Fumare humanum est!

Pełne uzależnienie Awatar xxkomarxx
    Miasto
    Rzeszów, Tarnobrzeg, Sandomierz

Domyślnie

Po 5dmk3 pora na 6d. Ostatnio nikon wypuscil d750. Zaczynam sie poważnie zastanawiać nad zmiana systemu...
    Ostatnio edytowane przez xxkomarxx ; 05-10-2014 o 23:29

Pełne uzależnienie

albo przebiegi, rojo natrzaskał chyba masę zdjęć tym korpusem, niech się wypowie czy robi z lampą (i jakim obiektywem), widziałem też jakieś posty ślubnych ze sporym przebiegiem nie wierzę żeby nigdy nie błyskali.
    Jestem szumofobem
    S50/1.4A. Mam ostrego kundla.
    Używam Lee: BS, LS, Lee Landscape Polarizer 105mm, .6, .9 soft i hard, holder 2 sloty + pierścień

Strona 402 z 495 PierwszyPierwszy ... 302352392400401402403404412452 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów