Strona 399 z 495 PierwszyPierwszy ... 299349389397398399400401409449 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 3 981 do 3 990 z 4950

Wątek: Canon 6D - teraz juz naprawde oficjalnie

Coś już napisał
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie Odp: Canon 6D - teraz juz naprawde oficjalnie

Cytat Zamieszczone przez krzys.d Zobacz posta
    24-105L - idealnie, 70-200L - idealnie, 17-40L idealnie. Bierz i sam się przekonaj. .
    PANOWIE...żeby była jasność o czym piszę....

AF reguluję pod światlo o barwie A i trafia jak chcę i gdzie chcę praktycznie zawsze i z każdym obiektywem
    Problem zaczyna się w oświetleniu sztucznym...bo przy ustawieniach ze światła "naturalnego" już nie trafia i trzeba wprowadzać nowe korekty.
    Po wprowadzeniu korekt dla światła sztucznego w tym właśnie świetle trafia idealnie...
    Jednak jak z tymi korektami wyjdziemy na światło naturalne to jest powtarzalny problem z autofocusem

NIE jest tak,że wyregulowany AF dla danej barwy światła raz ustawia ostrość dobrze a raz źle

I rozgraniczmy jeszcze jedną sprawę...ja tego nie testuję na przysłonach F4 czy F8 tylko na 1,4-1,8 bo takie mam obiektywy i skoro mają takie przysłony to powinny na nich trafiać
    Ostatnio edytowane przez MariusWA ; 03-10-2014 o 14:32

Dopiero zaczyna Awatar krzys.d
    Miasto
    Olecko

Na mój gust jakaś wada. Nie zauważyłem czegoś takiego. Na innych, zagranicznych forach też nie, a przed zakupem przekopałem tysiące stron, bo jak mam wydać 6 tysi, to chcę wiedzieć na co. No i wiem, że pieniądze dobrze wydałem, jak zobaczyłem na ostatnim weselu, jak w totalnej ciemnicy na sali przy ISO 25600 mi ustawiał AF to naprawdę "micha mi się cieszy" I nawet coś z tych fotek wyszło i ochy i achy Pary Młodej też były. Także wszyscy zadowoleni.

Coś już napisał
    Miasto
    Warszawa

Zgadzam się... jest to wada... ale jak dla mnie wada modelu a nie egzemplarza.
    Miałem 4 korpusy...dziś Kuba napisał,że na jego dwóch korpusach jest to samo więc nie jest to odosobniony przypadek jak widać...
    Pewnie ,że ustawia dobrze ostrość w kiepskim świetle...jeśli jest wyregulowany...

Czytając przed zakupem opinie i testy znalazłem na Optycznych coś takiego w podsumowaniu:

"potrzeba stosowania różnej korekty AF w przypadku niektórych obiektywów w zależności od źródła światła"

Przyznam ,że to zbagatelizowałem...ale jak widać problem jest bardziej dokuczliwy niż myślałem.

I ustalmy jedno BF cz FF o powiedzmy 10-15cm na F4 to nie to samo co te same 10-15cm na F1,4...
    Ostatnio edytowane przez MariusWA ; 03-10-2014 o 14:47

Uzależniony

Cytat Zamieszczone przez MARIO*T Zobacz posta
    Pewnie ,że ustawia dobrze ostrość w kiepskim świetle...jeśli jest wyregulowany...

Ale o co chodzi?? Gdybym miał coś regulować w kościele, albo na sali weselnej, albo gdziekolwiek, to bym się chyba załamał...
    Mój 6D trafia szybko w każdych warunkach, bez żadnego REGULOWANIA
    5D, 2x6D, 16-35/4ISL, 20/1.4A, 24-70/2.8LII, 24-85/3.5-4.5, 50/1.4, 50/1.8STM, 55/1.8, 85/1.8, 135/2L, 200/2.8LII, 70-300 4-5.6II, 100-300/5.6L, 400/5.6L
    600EX-RT, 430EXII, 568EXII
    CX241, i1DisplayPro, L850, SC-P600

Coś już napisał
    Miasto
    Warszawa

Cytat Zamieszczone przez robson999 Zobacz posta
    Ale o co chodzi?? Gdybym miał coś regulować w kościele, albo na sali weselnej, albo gdziekolwiek, to bym się chyba załamał...
    Mój 6D trafia szybko w każdych warunkach, bez żadnego REGULOWANIA
    Chciałbym móc napisać to samo..ale nie mogę...za dużo sprzętu miałem i używałem, żeby się mylić..
    ...i jestem pewien ,że to kwestia specyficznej barwy światła

Cytat Zamieszczone przez Wakabayashi Zobacz posta
    Trochę to dyskwalifikujące, jeżeli aparat za 6k daje różne wyniki FF / BF w zależności od oświetlenia. Jeżeli to faktycznie wada modelu, to jest to - moim zdaniem - wpadka pokroju d600 w nikonie.
    D600/D6100 Cierpi na dokladnie taka sama przypadlosc. Znowu za duzo sake wypili razem (C i N)

--- Kolejny post ---

Cytat Zamieszczone przez MARIO*T Zobacz posta
    Chciałbym móc napisać to samo..ale nie mogę...za dużo sprzętu miałem i używałem, żeby się mylić..
    ...i jestem pewien ,że to kwestia specyficznej barwy światła
    Potwierdzam wade z barwa swiatla i AF. Pisalem o niej w tym watku duzo wczesniej. Dotyczy to rowniez swiatla slonecznego np golden hour. Ale.... przez pierwsze 3 sluby z tego co pamietam było OK, nie musialem machac co chwile mAF. Cuda zaczely sie dziac na 4 robocie (po ok 10k zdjec).

Na moim 6D z założonym 24-70L celność wynosi ok 99%, niezależnie od warunków/ temperatury. Czasami na sali weselnej jest g... światło a komplet daje radę. Inne kombinacje 6D/szkło juz tak dobrze nie jest., ale nie narzekam (50/1.4 używamy wyłącznie na zewnątrz bo w świetle sztucznym to dramat)
    Lubie Canon-a, lubię Nikon-a, fajny jest Lightroom i CaptureOne
    Flickr Facebook

Początki nałogu Awatar GoomeX
    Miasto
    Poland - Poznań

Cytat Zamieszczone przez vaas Zobacz posta
    (50/1.4 używamy wyłącznie na zewnątrz bo w świetle sztucznym to dramat)
    100% prawdy. U mnie to samo. Celność 24-70 jest ciężka do pobicia przez jakiekolwiek szkło, bo to kapitalne szkło jest.
    50 USM to na sali śmietnik, za to w innych sytuacja dostaje skrzydeł

Coś już napisał
    Miasto
    Warszawa

Cytat Zamieszczone przez GoomeX Zobacz posta
    100% prawdy. U mnie to samo. Celność 24-70 jest ciężka do pobicia przez jakiekolwiek szkło, bo to kapitalne szkło jest.
    Tak czy inaczej problem z AF-em to nie problem obiektywu..tylko body...
    ...24-70 w wersji pierwszej jest uniwersalny ale nie kapitalny...chyba ,ze mk2 wówczas ponadprzeciętnie dobry...co nie zmienia faktu,ze to nie stałka pokroju 85L czy 135L

Najważniejsza kwestia to to czego oczekujesz...na pewno z zoomami problem będzie mniejszy bo GO będzie większa...wiec i problem ciężej zaobserwować...
    Ostatnio edytowane przez MariusWA ; 03-10-2014 o 17:11

Pełne uzależnienie Awatar aptur

Nie wiem co za egzemplarze macie tego 50/1.4.
    U mnie ze starą piątką i sztucznym oświetleniem spokojnie daje radę. No chyba że sport tym szkłem fotografujecie. Żeby nie było OT to nie sądzę aby 6D miał gorszy AF niż stara piątka

Cytat Zamieszczone przez GoomeX Zobacz posta
    50 USM to na sali śmietnik, za to w innych sytuacja dostaje skrzydeł

Strona 399 z 495 PierwszyPierwszy ... 299349389397398399400401409449 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów