Strona 29 z 495 PierwszyPierwszy ... 1927282930313979129 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 281 do 290 z 4950

Wątek: Canon 6D - teraz juz naprawde oficjalnie

Początki nałogu
    Miasto
    Otwock

Domyślnie Odp: Canon 6D - teraz juz naprawde oficjalnie

Cytat Zamieszczone przez Goomis Zobacz posta
    No przecież 8600 jest skalkulowane pod podróżników właśnie.
    Po prostu teraz kupią 6D i w przyszłym roku zamiast do Dubaju to pojadą na wycieczkę na Mazury - pod namiot, w końcu body uszczelnione
    Taka będzie cena po wejściu na rynek, przed kolejnymi wakacjami myślę, że spadnie do okolic 7000 zł. Natomiast głównym problemem w PL nie są wysokie ceny, tylko niskie pensje... Niskie jak na UE, a przez to że nasz PL rynek nie jest jakiś specjalnie pojemny, to producenci nas w żaden sposób specjalnie nie będą traktować, więc kalkulują jedną cenę na całą UE i wszystkie kraje traktują tak samo - mają dzięki temu znacznie mniej formalności.

A czy powiedzmy pół pensji za takie body lub 2/3 pensji za 5d III to dużo albo np 1.5 pensji za 1DX? Myślę że taka może być grupa docelowa skalkulowana przez marketnigowców Canona - w UE takich osób jest jednak sporo...

Pełne uzależnienie

Niskie pensje plus różnice kursowe. Jak brałem mojego 5D Mark II, to z tego co pamiętam złoty był dość mocny i udało mi się go dostać po naprawdę dobrej cenie - podobnej do tego, ile kosztuje teraz, z tym że teraz oczywiście są sporo niższe ceny hurtowe na ten sprzęt. Należy obiektywnie powiedzieć, że w cenie SRP 2100 dolarów EOS 6D jest o 1/3 tańszy od dowolnej wersji 5D (które kosztowały jeśli dobrze pamiętam 3300 - 3000 - 3500 dolarów). To, że u nas wychodzi drogo, to trochę inna sprawa.

Bywalec Awatar 4kwiatek
    Miasto
    T-miasto

Hi...

Cytat Zamieszczone przez szwayko Zobacz posta
    Nie sądzę. Jest to migawka gorszej klasy i tyle. Wytrzymuje do 100000cykli. 5DII i III masz 150k cykli, a w 1D migawki są pancerne bo zbudowane na ponad 200-250k cykli.
    A to przypadkiem nie jest tak że "krótkość" czasu dla czasów powyżej synchro (tutaj 1/180s) reguluje się wielkością odsłoniętego obszaru (szerokością paska) ? O ile pamiętam to prędkość ruchu lamelek migawki jest zawsze taka sama, a momentem startu lamelki zamykającej właśnie ustala czas ?

A skąd moja sugestia ? Jeśli pierwsze rumors mówiło o 1/8000 to jak zwykle w plotkach gdzieś jest ziarnko prawdy . Ale kto wie . Jak się dało "spota" z 350D wycisnąć .

Pozdrawiam...

Początki nałogu Awatar luc_october

Z tym daje więcej bym się wstrzymał... Więcej pikseli, punktów AF, 100% VF? OK. W 6D jest większy zakres ISO, jest silent shutter co jest rewelacyjnym bajerem, wi-fi, gps.
    Nikon przepakował podstawowe parametry swojej puchy, a Canon poszedł w bajerki. Wybór jest i każdy wybierze co woli.

Cytat Zamieszczone przez arra Zobacz posta
    Przecież tu nie chodzi o zarobki, cena byłaby ok gdyby nie D600 (daje dużo więcej za tyle samo). Kurcze dla takiego przesiadającego się na FF cropera ze stajnią EF-Sów Canon nie daje wyboru, chyba, że ktoś moczy się na słowo Canon. Dla mnie 6D byłby idealny gdyby był faktycznie spozycjonowany <D600, teraz mam pewien dylemat.

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Cytat Zamieszczone przez 4kwiatek Zobacz posta
    Hi...

W tym wszystkim mnie zastanawia czy przypadkiem migawka 1/4000 nie jest po prostu ogryzkiem software'owym. Może ten "wywiad przemysłowy" u "żółtych braci" wcale nie zadziałał tak dobrze i dopiero po oficjalnym pokazaniu tego co "żółci" oferują C okroił softem ? Kto wie - może jakaś Wasia odblokuje 1/8000 w pierwszych seriach ? Może to będzie niezła puszka do "tuningu" softwareowego ?

Pozdrawiam...
    Cytat Zamieszczone przez szwayko Zobacz posta
    Nie sądzę. Jest to migawka gorszej klasy i tyle. Wytrzymuje do 100000cykli. 5DII i III masz 150k cykli, a w 1D migawki są pancerne bo zbudowane na ponad 200-250k cykli.
    Dokładnie. To inna - tańsza migawka. Żaden soft nic tu nie pomoże.

Co do cen to nie jest tak prosto, że u nas będzie USD=EUR i koniec. Wystarczy popatrzeć na największe sklepy w stanach np. BH i u nas cyfrowe - i porównać ceny różnych puszek i nijak to tak nie wychodzi. Po prostu nie ma takiej zależności.
    Gdyby zresztą tak było to 5D mkIII kosztował by u nas ponad 14 tyś - tfuuuuuu......
    Moja prognoza jest taka że cena się ustabilizuje w okolicach 7800. Początkowo pewnie będzie z 9000.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Pełne uzależnienie

Mój głos również za 8999 SRP w dniu wprowadzenia, ceny transakcyjne pierwsze być może będą wyższe, ze względu na duży popyt i małą podaż, później w ciągu dwóch-trzech miesięcy około 8700 i za rok o tej porze między 8000 a 8200. (o ile nic się nie wydarzy z kursami walut).

Początki nałogu

"Planowo Canon 6D ma wejść do sprzedaży w grudniu 2012 r. w sugerowanej cenie 8600 zł za sam korpus" za fotoblogia.pl, a żeby ładniej wyglądała cena to 8599 zł czyli tak jak wcześniej pisałem. Pozdro
    Ostatnio edytowane przez pawelo1 ; 18-09-2012 o 12:37

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kraków

akustyk,
    jasne, nie jestem bez "winy"...
    na szczęście staram się dostosowywać zakupy do "realnych" potrzeb i możności finansowych
    na pewno nie wezmę kredytu, by nabyć 6D
    często używam wysokich czułości (koncerty), i tu pełna klata ma sens
    ale jeśli dotąd jej nie miałem, a wciąż robię i publikuję fotki, to znaczy, że aż tak bardzo FF nie potrzebuję
    oczywiście, jeśli cena będzie OK, na pewno przytulę ten lub inny model

i jeszcze: b. mnie interesuje funkcja cichej migawki
    czy ona działa tylko w LV? (umknęło mi)

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

6D z tym AF-em wydaje się idealną puchą na koncerty - praktyka pokaże czy istotnie.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Początki nałogu Awatar p_lar
    Miasto
    Łódź

Wszystko cacy, model może się podobać lub nie, o cenie pogadamy jak się ustabilizuje. Jednego natomiast nie rozumiem - zachwytów w niektórych opiniach nad rozmiarami. Porównałem na camerasize.com wielkości z klasą niżej i wyżej i wychodzi na to że praktycznie jest rozmiaru 7D. Mam 7D i wcale mały nie jest.
    Can-on, can-off... 50D+17-55IS+EF70-300IS

Strona 29 z 495 PierwszyPierwszy ... 1927282930313979129 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów