Strona 4 z 4 PierwszyPierwszy ... 234
Pokaż wyniki od 31 do 35 z 35

Wątek: Panorama : zwiekszanie rozdzielczości wydruku

Pełne uzależnienie Awatar jan pawlak

Domyślnie Odp: Panorama : zwiekszanie rozdzielczości wydruku

fajne,

A co z ludźmi, pojazdami "w dzień" i "w nocy", to automat czy też trzeba się naumieć w PTGui czy też zaprząc do tego PS ?

jp

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Cytat Zamieszczone przez jan pawlak Zobacz posta
    fajne,

A co z ludźmi, pojazdami "w dzień" i "w nocy", to automat czy też trzeba się naumieć w PTGui czy też zaprząc do tego PS ?

jp
    Najpierw spróbuj coś porobić samemu. Tak to tylko teoretyzujemy a pytań jak ww. można postawić milion i trochę. Ghosty były są i będą. Problemy z zenitem czy (większe) z nadirem też były są i będą. Sporo jest w tutorialach. Może chociaż przeczytaj jeden? Np.ten od PTGui. Jak będziesz potem miał pytania to wal śmiało. Ja nie pracuję w reklamie PTGui ani innego programu do panoram.

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

Właśnie kupiłem pro.

Problem jest inny :
    - niedawno wpadłem na pomysł jak uzyskać lepszy wydruk dużych zdjęć przy pomocy "panoramy"
    - zero doświadczeń w tej dziedzinie, robię dużo testów :
    -- porównywałem 3 rózne programy, zdecydowałem się na PTYGui
    -- szlifuję robienie "panoram" tak, aby proporcje były 2:1 z powodu ograniczeń punktu foto (150cm x 75cm), już chyba (?) umiem "w ciemno"
    - na "podróż życia" do NYC jadę za parę dni i chciałbym jak najwięcej wiedzieć by tam nie dać plamy

Dużo mi pomogłeś, nie muszę teraz dokładnie czytać tutoriali, bedę mógł po NYC.

Jeśli zostało Ci jeszcze trochę cierpliwości to proszę o 1 podpowiedź.
    Wiem już jak można w PTGui usuwać (maskować) np. przechodniów, ale przykład dotyczył zdjęć w dzień.
    Ale ja lubie zdjęcia nocne
    Publiczne | jan pawlak | Fotki.com, photo and video sharing made easy.

Czy próbowałeś panoram nocnych np. w mieście.
    Co wtedy ze smugami aut, przechodniami ?

jp

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Dużo mi pomogłeś, nie muszę teraz dokładnie czytać tutoriali, bedę mógł po NYC...
    Wręcz przeciwnie. POWINIENEŚ przeczytać tutoriale i zrobić jakąś panoramę przed wyjazdem. 90% panoram jest uwalonych na etapie robienia zdjęć. Potem będzie za późno. :-) a zdjęć nadiru nie da się "stworzyć" w domu.

..
    Jeśli zostało Ci jeszcze trochę cierpliwości to proszę o 1 podpowiedź.
    Wiem już jak można w PTGui usuwać (maskować) np. przechodniów, ale przykład dotyczył zdjęć w dzień.
    Ale ja lubie zdjęcia nocne.....
    Czy próbowałeś panoram nocnych np. w mieście.
    Co wtedy ze smugami aut, przechodniami ?
    ...
    Wszystko da się usunąć i wymaskować. Trzeba robić więcej zdjęć i korzystać z Photoshopa albo wstać o 3-ciej rano i robić zdjęcia jak ulice są puste. :-)
    Ostatnio edytowane przez Janusz Body ; 19-09-2012 o 09:03

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

Rozumiem więc że nie masz własnych doświadczeń z robienia panoram nocą w miescie przy ruchu ulicznym.

W ciągu 4 dni od sprawdzenia skuteczności metody polepszania dużych wydruków poprzez nakładnie zdjęć "w panoramie" i podjęcia decyzji że tak będę fotografował :

- naumiałem się, co nie jest trywialne, wymagało kilkanaście "panoram" poziomych i pionowych :
    1. gdy stajemy w dowolnym miejscu, jak to robić (z ręki, ze statywu) aby format był 2:1 i mieć na wynikowym wszystko to się chce
    2. uzyskać jednocześnie maksymalnie dużą gęstość pikseli

- z 5 dostępnych programów wytypowałem 3 i po "oglądzie" wideotutoriali, trochę poczytaniu wybrałem jeden
    - wymieniłem głowicę z kulowej na 3D 391RC2

Zostaje mi teraz wykonanie kilku "panoram" ruch nocnego, dających wynikowe 150cm x 75cm, i próba obróbki w PTGui.
    Mam na to 2 -3 dni aby miec jakieś wnioski do najlepszego robienia takich zdjęc.
    Przy moim aktualnym doświaczeniu widzę to "cieńko", ale .... próbowac trzeba.

jp
    Ostatnio edytowane przez jan pawlak ; 19-09-2012 o 10:11

Strona 4 z 4 PierwszyPierwszy ... 234

Uprawnienia umieszczania postów