Jedyny dobry tutek jest na stronach PTGui. Nie ma nic lepszego. PTGui wykorzystuje całą dostępną pamięć RAM w kompie. Mam 16 Gb i to ogromnie przyśpiesza składanie. Różnice są kolosalne. Na 8Gb 2 godziny i to samo na 16 Gb w mniej niż 5 minut. Windowsowy plik wymiany to... lepiej nie mówić. Wolne, dysk się rozgrzewa do czerwoności a SDD to zwyczajnie szkoda bo mu żywotność spada przez częsty zapis-odczyt. :-)
Tak apropos poprawiania rozdzielczości programami typu PhotoAcute to... dobre do iPhona. Oczywiście zrobienie 20 zdjęć tego samego i złożenie ich razem może nieco poprawić rozdzielczość. Nieco. Może ze 20-30%. Tu się cudów nie zwojuje bo kąt widzenia detali (przez piksele matrycy) pozostaje taki sam dla tego samego obiektywu. Trochę tak - dużo nie poprawi. Potem i tak zostaje składanie "panoramy".
Ostatnio edytowane przez Janusz Body ; 18-09-2012 o 08:33
Janusz,
Old enough to know better - but I do it anyway.
U mnie, jak na razie, 5 - 6 zdjęć to norma.
RAWy wywołuję w DPP ("usuwa" niedoskonałości obiektywu) -> tiff(16) -> PTGui.
Pytanie 1.
Jak postepujesz, gdy na pojedynczym zdjęciu rozkład na historgamie włazi na obie osie ?
(Pewno zaraz będzie 15 - 18 zdjęć)
Pytanie 2.
Jak istotna jest, gdy ze statywu, osiowość obrotu. Normalne głowice 3D, przy kadrze pionowym tego nie zapewniają.
Wychodzą Ci panoramy "z ręki" ?
jp
To zależy od odległości od przedmiotów.
Przecież odnośnie tego ludzie już całe tomy napisali. Np: Poradnik panoramisty
6D; 5DII; C 24-70 2.8L; C 24-105L; C 70-200 2.8L; C 35 2.0 IS; C 50 1.4; C 85 1.8; S 17-35 2.8-4
Moje fotki Moje fotki II
Nie ma potrzeby. Zwłaszcza przy bracketingu. PTGui radzi sobie z RAWami. Usuwanie niedoskonałości obiektywu nie ma sensu. Zdjęcia są składane i wyginane na wszystkie możliwe sposoby więc prostowanie dystorsji nie ma sensu. Panoramy QTVR najlepiej wychodzą fiszem i to kołowym. :-)
Jak brakuje rozpiętości tonalnej to... brakuje i trzeba robić bracketing i HDRy albo pogodzić się z prześwietleniem i niedoświetleniem. Nie ma innej metody.
Landszafty bez pierwszych planów tak - wychodzą z ręki. "W warunkach bojowych" podparcie obiektywu w miejscu gdzie jest przysłona i obrót tylko wokół tego punktu baaaaardzo poprawia i ogólnie rezultaty landszaftowe z pierwszym planem są akceptowalne. Panoramy QTVR tylko z głowicy do panoram. W małych pomieszczeniach ustawienie musi być bardzo precyzyjne. Poprawianie "potem" źle zrobionych zdjęć to katorga. Zdecydowanie lepiej dobrze zrobić zdjęcia. :-)
Ostatnio edytowane przez Janusz Body ; 18-09-2012 o 14:14
Janusz,
RAW
Wiadać że dawno nie wywoływałeś w DPP, szczególnie gdy są firmowe profile (body + obiektyw).
Róznica pomiędzy DPP a LR (PS) jest ogromna
Bracketing czyli jak ?
czy mógłyś szczegółowo opisać jak to robisz czy np ?
- cała panorama -3EV i nastepnie cała 0EV i następnie...
- każde ujęcie -3EV+0EV++3EV
- czy coś musisz 'zeznawać" w PTGui ?
jp
Ostatnio edytowane przez jan pawlak ; 18-09-2012 o 14:25
W wywołaniu być może. W panoramie niekoniecznie. PTGui obrabia RAWy znacznie szybciej. A powtórzę, a co mi tam, poprawianie dystorsji przed sklejaniem panoramy jest całkowicie bezcelowe!
Mój aparat pozwala na 7 zdjęć w bracketingu. Rzadko ale czasami się przydaje. +/- 3 EV na trzech zdjęciach to zwykle nie wychodzi dobrze. Najlepiej jak różnice są po 1 EV pomiędzy zdjęciami. Góra 2 EV. Każde ujęcie robię -3, -2, -1, 0, +1, +2, +3 = 7 sztuk :-)
Nic nie trzeba zeznawać w PTGui - sam wykrywa i sam składa. Jedynie w przypadku błędów złożenia może być konieczność dodania dodatkowych punktów wspólnych ręcznie. Rzadko ale przy panoramach z ręki to się zdarza. Jak to robić jest w tutorialach.
EDIT: Ogromną zaletą składania RAWów jest, że nie ma interpolacji naświetlenia. Po prostu zwyczajne dodawanie klatek po pikselach bo to zapis liniowy i liniowo się łatwo dodaje - nie trzeba przeliczać gammy przed dodawaniem.
Ostatnio edytowane przez Janusz Body ; 18-09-2012 o 17:44
Janusz,
Wybacz, będę "upierdliwy"
czy chcesz powiedzieć, że PTGui sam rozpoznaje i korzysta prawidłowo przy robieniu panoramy z ujęć o 7 różnych EV ?
DPP to zdecydowanie znacznie więcej niż tylko korekcja zniekształaceń, zobacz do wersji 3.11.31.0
jp
Janusz wszystko opisał ale dodam swoje:
-generalnie używam 0+-2EV, zmiana kadru 0+-2EV itd, 2 sprawdza się w większości ujęć.
-ewentualne RAWy konwertuję do jpg i w PTGui pracuję na jpg, szybciej
-PTGui rozpoznaje HDR i sam ustawia ładnie automat lub można ingerować
-wyostrzenie, kontrast, nasycenie, rozjaśnienie robię na gotowej panoramie
efekty można zobaczyć tutaj
CMEHA - reszta to upgrade