Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 35

Wątek: Panorama : zwiekszanie rozdzielczości wydruku

Mieszany widok

Domyślnie Odp: Panorama : zwiekszanie rozdzielczości wydruku

spokojnie dasz rade to zrobić ludzie składają sferyczne albo cylindryczne panoramy więc cobyś ty nie miał dać rady.
    dobry statyw z dobrą głowicą a potem Photoshop lub Corel albo do panoram Autopano Giga 2

Uzależniony

Ta głowica nie jest warta 400zł.

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Głowica do panoram jest potrzebna jeśli masz coś blisko na pierwszym planie, do zdjęć wewnątrz i temu podobnych. Panoramę gór spokojnie można zrobić z ręki. Dobrze jest podeprzeć aparat na jakimś kiju wycentrowanym na obiektywie w miejscu gdzie jest przysłona i obracać go tylko wokół tego punktu. Dobra głowica do panoram kosztuje. Ta z linku z Allegro nie wygląda na wartą 400 zł. Cena to już blisko o niebo lepszych Ninja.

Zdjęcia trzeba robić nadmiarowo. Jeśli wydaje Ci się, że 12 wystarczy to zrób 24. Dodatkowe zdjęcia zwłaszcza w okolicach środków boków końcowego kadru - jeśli chcesz mieć odwzorowanie prostokątne. Inaczej wyjdzie poduszka wklęsła.:-)

Dobrze jest robić zdjęcia z bracketingiem. Do panoramy sferycznej rzadko kiedy schodzę poniżej 72 zdjęć a jak jest słońce w kadrze to i 144.

Zakładka minimum 30% a 50 nie zawadzi.

Składam z RAWów w programie do panoram. Używam PTGui. Inne jakoś mi się nie sprawdziły.

EDIT: Aha i cudów nie ma. Nie da się "powiększyć" zdjęcia o więcej niż kilka procent bez znacznego pogorszenia jakości. Brakujących pikseli żaden program nie odtworzy. I owszem wyinterpoluje, coś tam domaluje ale to już "malarstwo artystyczne" :-) Można powiększać fraktalami ale to też szybko pogarsza jakość. Jedyna metoda z zachowaniem rozdzielczości, bez interpolaci, ekstrapolacji i ogólnie psucia zdjęcia to robić więcej zdjęć i potem je składać. Składanie wymaga trochę wprawy i doświadczenia - to nie jest tak, że się wrzuca w program i od razu wychodzi cudo. Powiększanie to DOMALOWYWANIE pikseli.

EDIT2: składać można zdjęcia robione dowolną ogniskową. 500 mm też. W tym przypadku ogniskowa wynika z pożądanej finalnej rozdzielczości zdjęcia.
    Ostatnio edytowane przez Janusz Body ; 16-09-2012 o 09:44

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

Pełne uzależnienie Awatar jan pawlak

Dzieki,

Moim celem nie jest tworzenie panoram lecz dobrych (o duzej rozdzielczości) powiekszeń. Zamiast jednego chcę robić kilka zdjęć tego samego obiektu i użyć programu do panoram aby je złozył. W przykładzie rozpoznawczym, wstępnym udał mi się zwiększyć ilość pikseli (w 150 cm) z 4884 do 9348.
    Wiem już, że z powodu ograniczenia wymiaru wydruku (150 cm na 75cm)
    - zdjęcia do składania muszę robić zawsze portretowo prostopadle do osi obiektu fotografowanego
    - jeśli obiekt mieści się w całej klatce przy ogniskowej f to do "panoramy" ogniskową około 2f
    - praktycznie wystarczą 3 - 4 zdjęcia.
    Nie wiem :
    - z jakimi sytuacjami się zetknę na ulicach NYC, pewno i dalekie i bliskie "obiekty", co z panoramami ulicznymi, ruch, ludzie, długie czasy nocą
    - czy warto montować do statywu głowicę 3D (co z paralaksą przy takich warunkach)
    - który program kupic i się naumieć, PTGui (wygląda 'akademicko") czy Autopano (wygląda bardziej profesjonalinie)

jp

Miasto
    Szczecin

Autopano próbowałem. Do pięt nie dorasta PTGui. Używam PTGui pro - obsługuje RAWy, HDR - czyli radzi sobie z bracketingiem i potrafi wykorzystać całą pamięć RAM.

Jak maszzdjecie o wymiarach 1500 x 700 mm i chcesz mieć 300 DPI a aparat ma powiedzmy 6000 x 2000 pix to:

1500 / 25.4 = 60 cali
    60 * 300 * 2 = 36000 pix zakładamy zakładkę 50%
    36000 / 2000 = 18 zdjęć. Właściwie to 17 ale trzeba robić szerzej bo poduszka wklęsła więc niech będzie 18

700 / 25.4 = 27.5 cala
    25.7 * 300 * 2 = 16500
    16500 / 6000 = 3

Czyli trzeba 18 zdjęc * 3 rzędy * 3 bracketing o 2 EV = 162 zdjęcia. Bez bracketingu "tylko" 54. No i wychodzi, że musisz dobrać ogniskową tak, żeby to było tyle klatek.

Gwoli wyjaśnienia poziomą panoramę robi się aparatem trzymanym w pionie.

Z tymi ilościami tylko PTGui Pro.
    Ostatnio edytowane przez Janusz Body ; 16-09-2012 o 17:14

Janusz,

Pełne uzależnienie Awatar Leon007
    Miasto
    wieś, nie miasto

Cytat Zamieszczone przez Janusz Body Zobacz posta
    Tego ograniczenia nie przestrzegam, bo go nie znałem ??:. Dobieram ogniskową, ilość i położenie kadrów do obiektu.
    Ale podkreślę za Tobą, że warto robić solidną zakładkę, zwłaszcza przy obiektywach szerokokątnych. Skrajne 25% (czyli połowa kadru - tu chyba myślimy podobnie) to duże zniekształcenia i trudno wtedy się składa. Praktycznie wygląda to tak, że gdybym wyjął co drugie zdjęcie, to pozostałe jeszcze trochę na siebie zachodzą.
    Ostatnio edytowane przez Leon007 ; 16-09-2012 o 18:02

Miasto
    Szczecin

Cytat Zamieszczone przez Leon007 Zobacz posta
    Tego ograniczenia nie przestrzegam, bo go nie znałem ??:. Dobieram ogniskową, ilość i położenie kadrów do obiektu.....
    99% głowic do panoram (jeśli nie wszystkie) mają mocowanie tak skonstruowane, że daje się tylko w pionie. To jest zresztą dość logiczne bo do panoramy typu landszafcik z obiektywem typu UWA albo (lepiej) fishem wystarczy zrobić jeden rządek. Poza tym nie ma oczywiście żadnych ograniczeń. Na głowicy jest łatwiej bo i pokłon i obrót o stały kąt można zwykle ustawić na jakimś "klikaczu" :-)

Janusz,

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Nowy Sącz

Czyli trzeba 18 zdjęc * 3 rzędy * 3 bracketing o 2 EV = 162 zdjęcia. Bez bracketingu "tylko" 54. No i wychodzi, że musisz dobrać ogniskową tak, żeby to było tyle klatek.

Z tą ilością lekka przesada, bo aparat ma 5760 x 3840 a rozdzielczość 254 DPI więc wystarczy:
    8 zdjęć * 3 rzędy * 3 bracketing o 2 EV = 72 zdjęcia, a bez bracketingu tylko 24

PS
    Co do głowicy to był tylko przykład "pierwszy z brzegu"
    6D; 5DII; C 24-70 2.8L; C 24-105L; C 70-200 2.8L; C 35 2.0 IS; C 50 1.4; C 85 1.8; S 17-35 2.8-4
    Moje fotki Moje fotki II

Pełne uzależnienie Awatar jan pawlak

Autopano próbowałem. Do pięt nie dorasta PTGui. Używam PTGui pro - obsługuje RAWy, HDR - czyli radzi sobie z bracketingiem i potrafi wykorzystać całą pamięć RAM.

Jak maszzdjecie o wymiarach 1500 x 700 mm i chcesz mieć 300 DPI a aparat ma powiedzmy 6000 x 2000 pix to:

1500 / 25.4 = 60 cali
    60 * 300 * 2 = 36000 pix zakładamy zakładkę 50%
    36000 / 2000 = 18 zdjęć. Właściwie to 17 ale trzeba robić szerzej bo poduszka wklęsła więc niech będzie 18

700 / 25.4 = 27.5 cala
    25.7 * 300 * 2 = 16500
    16500 / 6000 = 3

Zaczyna Ci przyznawać rację w Autopano czy PTGui.
    W perspektywie mam 9 godzin siedzenia "nieruchomo", a nie umiem znaleźć jakiegoś "podręcznika" PTGui do wydrukowania.
    Możesz podesłac linik ?

jp

Miasto
    Szczecin

Cytat Zamieszczone przez jan pawlak Zobacz posta
    Zaczyna Ci przyznawać rację w Autopano czy PTGui.
    W perspektywie mam 9 godzin siedzenia "nieruchomo", a nie umiem znaleźć jakiegoś "podręcznika" PTGui do wydrukowania.
    Możesz podesłac linik ?

jp

Jedyny dobry tutek jest na stronach PTGui. Nie ma nic lepszego. PTGui wykorzystuje całą dostępną pamięć RAM w kompie. Mam 16 Gb i to ogromnie przyśpiesza składanie. Różnice są kolosalne. Na 8Gb 2 godziny i to samo na 16 Gb w mniej niż 5 minut. Windowsowy plik wymiany to... lepiej nie mówić. Wolne, dysk się rozgrzewa do czerwoności a SDD to zwyczajnie szkoda bo mu żywotność spada przez częsty zapis-odczyt. :-)

Tak apropos poprawiania rozdzielczości programami typu PhotoAcute to... dobre do iPhona. Oczywiście zrobienie 20 zdjęć tego samego i złożenie ich razem może nieco poprawić rozdzielczość. Nieco. Może ze 20-30%. Tu się cudów nie zwojuje bo kąt widzenia detali (przez piksele matrycy) pozostaje taki sam dla tego samego obiektywu. Trochę tak - dużo nie poprawi. Potem i tak zostaje składanie "panoramy".
    Ostatnio edytowane przez Janusz Body ; 18-09-2012 o 08:33

Janusz,

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów