Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 16

Wątek: Problem z obiektywem.

Domyślnie Problem z obiektywem.

Witam
    Posiadam canon'a 500d, obiektyw 85mm f/1.8 i duży problem. Otóż jestem początkującym amatorem, na sprzęcie się nie znam i potrzebuje waszej rady Nie mam zielonego pojęcia jak oddalić bądź przybliżać kadr, dotąd miałam styczność jedynie z kitowym obiektywem. Pomoże ktoś?

Początki nałogu

Domyślnie Odp: Problem z obiektywem.

Jako że to jest stałka, nie pozostaje nic innego jak podejść lub oddalić się od obiektu :wink:
    CMEHA - reszta to upgrade

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Nowy Sącz

Cytat Zamieszczone przez topisieasfalt Zobacz posta
    Witam
    Posiadam canon'a 500d, obiektyw 85mm f/1.8 i duży problem. Otóż jestem początkującym amatorem, na sprzęcie się nie znam i potrzebuje waszej rady Nie mam zielonego pojęcia jak oddalić bądź przybliżać kadr, dotąd miałam styczność jedynie z kitowym obiektywem. Pomoże ktoś?
    Trzeba bliżej podejść lub się odsunąć.
    To obiektyw stałoogniskowy, czyli nie da się "przybliżać i oddalać kadru".
    6D; 5DII; C 24-70 2.8L; C 24-105L; C 70-200 2.8L; C 35 2.0 IS; C 50 1.4; C 85 1.8; S 17-35 2.8-4
    Moje fotki Moje fotki II

Aha, teraz rozumiem. Po prostu nie wiedziałam wcześniej jaka jest różnica między stałoogniskowym a zmiennoogniskowym obiektywem Dzięki.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Nowy Sącz

6D; 5DII; C 24-70 2.8L; C 24-105L; C 70-200 2.8L; C 35 2.0 IS; C 50 1.4; C 85 1.8; S 17-35 2.8-4
    Moje fotki Moje fotki II

Początki nałogu

przepraszam czy to żart? czy co? bo to chyba jakąś prowokacją pachnie...
    70D, C. EF-S 15-85mm f/3.5-5.6 IS USM, C. EF 50mm f/1,8 STM, C. 100mm 2.8L Macro IS USM, C. EF 70-200mm f/4 L IS USM, C. Speedlite 430EX II, Velbon sherpa 600R, Marumi Super DHG

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Nowy Sącz

Cytat Zamieszczone przez kawo Zobacz posta
    przepraszam czy to żart? czy co? bo to chyba jakąś prowokacją pachnie...
    Może i tak, ale w dzisiejszych czasach ludzie nie potrafią kromki chleba ukroić, bo zawsze kupowali chleb krojony i tacy którzy wiedzą, że jak nacisną przycisk to na ekraniku pojawi się zdjęcie, bo zawsze robili "komórkami", ale nie zastanawiali się skąd to zdjęcie się wzięło.
    Ostatnio edytowane przez tlustyx ; 15-09-2012 o 16:56
    Moje fotki Moje fotki II

Nie, to nie żaden trolling. Moja wiedza na temat fotografii jest po prostu bardzo ograniczona, po prostu dopiero od niedawna zaczełam się tym interesować, stąd ta niewiedza która może wydawać się śmieszna Mam do siebie wielki dystans i rozumiem was doskonale, pamiętajcie tylko zeby nie zapomiać jak to 'wół cielęciem był" Pozdrawiam.
    Ostatnio edytowane przez topisieasfalt ; 15-09-2012 o 23:12

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Nowy Sącz

Cytat Zamieszczone przez topisieasfalt Zobacz posta
    pamiętajcie tylko zeby nie zapomiać jak to 'wół cielęciem był" Pozdrawiam.
    Gdybyś musiała tygodniami po antykwariatach chodzić, aby zdobyć książki o fotografii (jedyna dostępna wiedza), a potem 100km autobusem po "chemię" i papier do wywoływania zdjęć jeździć - to raczej byś nie zapomniała
    Teraz jest wszystko bez wychodzenia z domu, za darmo, a i tak się nie chce przeczytać i ZROZUMIEĆ.

Forum oczywiście do tego służy, aby zadawać pytania i zdobywać pomoc oraz wiedzę , jednak już "ręce opadają" jak ktoś o takie banalne rzeczy pyta. Od razu wiadomo, że nie zadał sobie ani trochę trudu, by przeczytać kilka stron jakiegoś poradnika o fotografii np. wspomnianego Szerokiego Kadru, jest tam to wszystko (podstawowa wiedza) prosto i dokładnie opisane, a nawet są filmiki i nie trzeba czytać
    Moje fotki Moje fotki II

Początki nałogu Awatar janhalb

Cytat Zamieszczone przez tlustyx Zobacz posta
    Od razu wiadomo, że nie zadał sobie ani trochę trudu, by przeczytać kilka stron jakiegoś poradnika o fotografii(...)
    Jak dla mnie - przepraszam - problem polega nie na tym, że kolega nie poczytał etc., ale głównie na tym że nie zadał sobie podstawowego trudu pomyślenia choć przez chwilę..
    Amator, po prostu amator*

*Słownik Języka Polskiego PWN: AMATOR: 1. 'osoba, która zajmuje się czymś dla przyjemności' https://500px.com/janhalb

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów