Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 13 z 13

Wątek: Albumy na negatywy

Pełne uzależnienie Awatar Leon007
    Miasto
    wieś, nie miasto

Domyślnie Odp: Albumy na negatywy

Negatyw w kieszonce pergaminowej, w segregatorze i w szafie jest wystarczająco chroniony przed kurzem. Moje tak leżą 20 lat i nic im nie jest. Wystarczy, że nie są w pobliżu smażonej co piątek ryby lub składu z farbami i rozpuszczalnikami. Tylko ORWO straciło kolory bliskie niebieskiemu, ale to już specyfika tej zacnej marki.

Zeskanowałem wszystkie swoje slajdy i negatywy, w celu wygodnego oglądania na komputerze, zamiast na ścianie za pomocą rzutnika.

Po długim leżeniu na płasko trochę się wyprostują, ale nie do końca. Te, które były zwinięte po wywołaniu, zawsze są trochę krzywe. Te, które warsztat porządnie pociął i oddał nie zwinięte, są płaskie.
    Ostatnio edytowane przez Leon007 ; 26-10-2012 o 18:33

Pełne uzależnienie Awatar najeli
    Miasto
    Gdańsk

A propos zwijania...
    ...ma ktoś pomysł jak rozprostować negatywy, które leżały zwinięte od lat 70tych?!
    Leżało mi to w koszulkach dobre pół roku pod obciążeniem i nic

Nie muszą być super proste, styknie jak nie będę potrzebować pięciu rąk, żeby wsadzić to w ramkę skanera
    www.najeli.pl * fb.com/najeli.fotografia
    C5 * C5d * C40d * C17-40/4L * C50/1.4 * C85/1.8 * C100/2.8L * C70-200/4L * Samyang 8mm * 430exII

Pełne uzależnienie Awatar Leon007
    Miasto
    wieś, nie miasto

Chyba nie rozprostujesz. Negatyw jest prosty, gdy po suszeniu bez zwijania się go potnie na kawałki i schowa do albumu. Gdy się go zwinie na świeżo - po zawodach. Moje niektóre leżą kilkanaście lat i więcej - i ciągle mają tendencje, jak żona Himilsbacha w "Rejsie".
    Nawet pojedyncze klatki-slajdy, wyjęte z ramek po latach, ciągle się zwijają trochę.
    Ostatnio edytowane przez Leon007 ; 26-10-2012 o 20:26

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów