Pokaż wyniki od 41 do 50 z 128

Wątek: FoCal - Kalibracja Kamery

Widok wątkowy

Bywalec

Domyślnie Odp: FoCal - Kalibracja Kamery

Cytat Zamieszczone przez jagular Zobacz posta
    Wracając do problemu zmiennej dokładności AF w funkcji odległości - w powszechnym rozumieniu jest to bardzo często występująca cecha pewnego modelu Sigmy - i tyle. Jeżeli występuje to w jakimś innym obiektywie, oznacza to najprawdopodobniej, że jest on po prostu zepsuty i trzeba go naprawić, a nie wysnuwać teorii spiskowych (brakuje stwierdzenia "Canon sobie strzelił w stopę").
    Mylisz się. Nie wiem o jakiej Sigmie piszesz, ale ja piszę o nowej L-ce Canona prosto ze sklepu, a konkretnie 24-105 f4L - na maksymalnej ogniskowej było to oczywiście widać najwyraźniej, choć najprawdopodobniej występowało w całym zakresie. Czym dalej do celu tym większy FF. Nie była zepsuta - tak przynajmniej twierdził oficjalny serwis Canona Na szczęście sprzedawca widział ten problem i wymienił mi szkło na wolne od tej wady.
    A wracając do tematu, ja uważam ten program za świetny i sam go używam. Nie wiem skąd Twój wniosek, że ktoś marudzi? Kolega po prostu napisał, IMO bardzo słusznie, że jednopunktowe MA dla konkretnej ogniskowej jest ułomne. I to właśnie ten program potrafi to wykazać. Spróbuj przeprowadzić starannie test jasnego obiektywu o stałej ogniskowej z różnych odległości od celu - powiedzmy od zalecanych przez Canona 50x FL do 25x FL - a bardzo prawdopodobnie że sam zauważysz, że wskazania korekty MA się lekko zmienią - ja tak przynajmniej mam przy budżetowym 50 f1.8 - nie wymagam od niego wiele więc się nie czepiam i traktuję to raczej jako ciekawostkę

Jak dla mnie to nieofensywny EOT, bo robi się off top na temat jaka grupa jest reprezentatywna, a jaka nie
    Ostatnio edytowane przez fro ; 23-12-2012 o 16:55

Uprawnienia umieszczania postów