Zakupiłem wersję pro - 2 sloty wolneZapraszam.
Zakupiłem wersję pro - 2 sloty wolneZapraszam.
KAM-Arte
Ktoś chętny na grupowyzakup wersji pro?
Ostatnio edytowane przez kosdkp ; 29-11-2012 o 18:08
ja chętnie kupię. Potrzebuję 1 serial.
...jeśli się nie mylę, aby wykonać mikroregulację to trzeba dla 400mm mieć 20m wolnej przestrzeni, więc pewnie tylko jakaś sala gimnastyczna wchodzi w grę, ale tam zazwyczaj jest światło żarowe/świetlówki/sodowe i z tego co wiem to raczej słabo w takich warunkach przeprowadzać testy AF, chociaż w serwisie w Berlinie podobno w takim oświetleniu dokonuja kalibracji. Jednym słowem trzeba poczekać na słoneczne dni i zrobić to na dworze.
Kozak
7DMII, 5DMII, 60D, EF 70-200 4 L USM, EF-400/5,6 L, i Sigma serii A 50 i 35
Wartość 50x ogniskowa to wartość zalecana przez Canona. Program jednak poradzi sobie z mniejszymi odległościami. W zasadzie to instrukcja sugeruje, że najlepiej używać przy kalibracji takich odległości, jakich potem najczęściej się używa podczas zdjęć. W przypadkach ekstremalnych jednak oczywiście to może nie być najlepsze rozwiązanie.
W każdym razie ja swoje 200mm kalibrowałem na okolicach niecałych 3m odległości od wzorca.
Aparaty, obiektywy, lampy.
Pozostała mi jeszcze jeden slot na aparat w Focal Pro. Jak ktoś chętny to pisać![]()
KAM-Arte
qr*cze, jak tak czytam to i wątki pokrewne o problemach z AF i kalibracją, to smutno się człowiekowi robi. :-|
przecież jest oczywiste, że kalibrując obiektyw tylko dla JEDNEJ odległości, nawet z aptekarską dokładnością, mamy niewielkie szanse na dobre skalibrowanie sprzętu dla całego zakresu ostrości.
qr*cze, dlaczego nie zrobili kalibracji dla DWÓCH odległości??
wtedy wprowadzając korektę osobno dla np. jednego metra i osobno dla 8 metrów, nawet robiąc to tylko na oko, mielibyśmy w 99% prawidłowo skalibrowany obiektyw.
dla szkieł zoom trzeba by wprowadzać 4 wartości.
byłoby to piękne, proste i skuteczne.
czyżby inżynierowie japońscy na to nie wpadli?
nigdy wcześniej nie wykreślali linii przez DWA punkty?
(zawsze robili to przez jeden? hehe)
wierzyć mi się nie chce.
czy po prostu nie nastała jeszcze pora, żeby udostępnić gawiedzi narzędzie do pełnej (i skutecznej) kalibracji?![]()
pozdro.,
m.