Cytat Zamieszczone przez flisia4 Zobacz posta
R_M odniosę się czytanie ze zrozumieniem nie boli.
Szkoda, że sam się do tego nie stosujesz.

nie komunikuję się z lampą ustawienia itp nie działają jedyna opcja jak działa to wyzwolenie błysku lecz lampa po przejściu w standby już się nie wybudza (spust).
Szkoda, że nie można było tak od razu.

Jeśli byłaby to wina styków lampa miałaby problem komunikacji z body a takiej sytuacji nie ma (jakbyś dokładnie przeczytał post też byś już wiedział).
Dziwne, że jeśli tak doskonale wszystko wiesz, to nadal masz problem.
Nie napisałem, ze problem jest po stronie aparatu, czy lampy, tylko być może po stronie tolerancji wykonań - na co zakładasz lampę, i nie działa? Czytanie ze zrozumieniem powinno Ci podpowiedzieć, że na wyzwalacz.

Styki jest to pierwsza kwestia jak jest sprawdzana zatem daruj sobie ten wywód
Nie zawsze, nie przez każdego. Nie napisałeś o sprawdzeniu, o próbach, więc nie oczekuj, że ktoś się domyśli, forum wróżbitów to nie tutaj.

Widzę że pomóc forumowiczów niektórych polega na udowodnieniu czyjeś nieudolności bo u niego działa
Jeśli można mówić o jakiejś nieudolności, to chyba masz rację, najczęściej dotyczy to osób nie potrafiących precyzyjnie opisać problemu, bo nie jest wykluczone, że tak samo starannie podchodzą do sprawdzenia sprzętu, jak do opisania problemów.

BTW poniżej odpowiedź canona (pomocni jak zawsze) (...)

Canon nie odpowiada za funkcjonalnośc produktów (np. wyzwalaczy) innych producentów. Proszę o kontakt z producentem wyzwalacza, w celu potwierdzenia jego funkcjonalności.
A dlaczego spodziewałeś się innej odpowiedzi? Jak myślisz, czy Canon, projektując 12 lat temu lampę miał przewidzieć pojawienie się wyzwalaczy 622c II i zadbać, żeby lampa była z nimi zgodna? Poważnie?

Patent z folią sprawdzę choć wątpię blisko siebie były dwa wyzwalacze jeden na 430tce i śmigał
Na szybko spróbowałbym z alufolią kuchenną, dobrze byłoby podłożyć ją do metalowej stopki.
430ex ma inny układ elektroniczny, który może generować inny poziom zakłóceń.

Z ciekawości postaram się sprawdzić jutro (dziś) różne warianty, lampa na 622c II, na aparacie 622c II, lampa na 622c i 622c na aparacie, może jeszcze "na krzyż", jednak jeśli działa bez problemów w tym "najgorszym przypadku" (czyli lampa na tym felernym wyzwalaczu) jestem raczej spokojny o wynik prób (tym bardziej, że tak naprawdę nie zwracałem nigdy uwagi jaką lampę zakładałem na jaki odbiornik, jak miały sprawne zasilanie, to po prostu działały).

@solti: masz na myśli zestawienie aparat-622cII-580exII? Tego chyba nie próbowałem, dopisuję do listy, w sumie musiałbym sobie odświeżyć lekturę "The Other YN-622C User Guide" (pdf, do znalezienia w google, może tam coś się znajdzie o problemach z 580ex II).