Strona 6 z 46 PierwszyPierwszy ... 4567816 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 51 do 60 z 454

Wątek: YN-622 Yongnuo

Uzależniony Awatar szambonur
    Miasto
    za siedmioma górami...

Domyślnie Odp: YN-622 Yongnuo

próbowałem tak na pixel king, niestety ale sanki nadajnika służą do do czego innego. Myślę że w YN-622 będzie podobnie.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kielce

Cytat Zamieszczone przez szambonur Zobacz posta
    próbowałem tak na pixel king, niestety ale sanki nadajnika służą do do czego innego. Myślę że w YN-622 będzie podobnie.
    Właśnie w Yn rzekomo sanki na nadajniku mają te same funkcje co sanki aparatu. Ja czekam na swoje z Hk- jak bedą to potwierdze jeśli nikt wcześniej tego nie zrobi

Dopiero zaczyna Awatar lexer
    Miasto
    Lublin / Skarżysko - Kamienna

Cytat Zamieszczone przez szambonur Zobacz posta
    Lampa na wyzwalaczu w sankach aparatu działa bez problemu z Yn-622.

Uzależniony Awatar szambonur
    Miasto
    za siedmioma górami...

No to się "wiktorowi" sprawa wyjaśniła king od pixela w obudowie wygląda identycznie więc stąd było moje przypuszczenie

Cytat Zamieszczone przez lexer Zobacz posta
    Lampa na wyzwalaczu w sankach aparatu działa bez problemu z Yn-622.
    Wielkie dzięki. To zdecydowanie dobra wiadomość
    Szukałem własnie potwierdzenia od kogoś, kto sam to przetestował.
    Jeśli możesz to napisz jeszcze, czy lampa na wyzwalaczu zachowuje się tak, jakby była bezpośrednio wpięta w sanki aparatu (czyli czy nadal pozostają mi do dyspozycji 3 grupy lamp), czy też sterowana jest jako jedna z lamp przyporządkowanych do grup A,B lub C.
    Pozdrawiam.

Miasto

Cytat Zamieszczone przez guti Zobacz posta
    Wielkie dzięki. To zdecydowanie dobra wiadomość
    Szukałem własnie potwierdzenia od kogoś, kto sam to przetestował.
    Jeśli możesz to napisz jeszcze, czy lampa na wyzwalaczu zachowuje się tak, jakby była bezpośrednio wpięta w sanki aparatu (czyli czy nadal pozostają mi do dyspozycji 3 grupy lamp), czy też sterowana jest jako jedna z lamp przyporządkowanych do grup A,B lub C.
    Pozdrawiam.
    Sprawdzę to dokładnie w środę i napisze jak to dokładnie wygląda. Jeszcze co do Twojego poprzedniego pytania dodam że 580ex nie testowałem. Sprawdzałem tylko z 580exII i Yn-568 i te lampy na wyzwalaczu w sankach działają. Nawet z bardzo krótkimi czasami.

Mam natomiast jeszcze jedno pytanie od siebie: czy z yn-560II jest możliwość zmiany ustawień manualnych z aparatu?
    I jak u Was jest z zasięgiem? Po krótkich testach stwierdzam że zestaw ma duże problemy z przenikaniem przez obiekty. Nawet obiekty niewielkiej grubości (ściana działowa) z odległości 3 metrów... Dla przykładu: telewizor zasłonięty przez ściankę łapie sygnał z pilota a yn-622 nie przy bardzo podobnych warunkach.

Miasto

Cytat Zamieszczone przez guti Zobacz posta
    czy lampa na wyzwalaczu zachowuje się tak, jakby była bezpośrednio wpięta w sanki aparatu (czyli czy nadal pozostają mi do dyspozycji 3 grupy lamp), czy też sterowana jest jako jedna z lamp przyporządkowanych do grup A,B lub C.
    Po testach na szybko stwierdzam, że lampa zachowuje się jakby była przypisana do jednej z grup. Nie jest zatem widziana jako zwykła lampa na stopce, tylko jako lampa przyporządkowana do jednej z grup ABC. Pozostają zatem wolne jeszcze dwie grupy.
    Być może jednak da się to ustawić jakoś inaczej. Zaznaczam, że nie miałem czasu jeszcze nawet przeczytać instrukcji od tych wyzwalaczy, a całe życie błyskałem jakimś najprostszymi wyzwalaczami phottixa (polecam tylko masochistom). Wbrew pozorom jak to niektórzy piszą, ogarnięcie wszystkich funkcji yn-622 nie jest wcale takie proste. Do prostych ustawień nadają się od razu po wyjęciu z pudełka i nie jest to jakaś wielka filozofia. Żeby jednak wykorzystywać bardziej zaawansowane funkcje trzeba przeczytać instrukcje.

Ciekawa sprawa wynikła również z problemami zasięgiem, o których pisałem w poprzednim poście. Okazuje się bowiem, że wyzwalacze mają różny zasięg w zależności od tego... którego użyjemy jako nadajnika a którego jako odbiornika. Zakupiłem 4 sztuki tych wyzwalaczy i jedne lepiej sprawdzają się w roli nadajników, inne gorzej. Przetestowałem wszystkie 4 sztuki w roli nadajników i stwierdzam, że każdy ma inny zasięg! Wybrałem sobie zatem ten, który zasięg ma największy i zamierzam tylko jego używać jako nadajnika. Bez problemu radzi on sobie z wyzwalaniem lampy nawet zza 3 ścian nośnych! Bez problemu wyzwala również lampę przez gruby strop z przeciwległej części domu. Gdy jednak zamienimy nadajnik z odbiornikiem lampa jest wyzwalana tylko w taki sposób, jak opisywałem to w poprzednim poście - ma problem z przebiciem się przez cieniutką ścianę działową.

Coś już napisał
    Miasto
    Wrocław

ciekawe przypadłości.
    Cały czas zastanawiam się nad YN-622 i nad Phottix Odin ( mimo swojej ceny). I kiedy w temacie YN znajduje kilka takich smaczków to w temacie Phottixa nic. Wszystko działa sprawnie i bez problemów.
    Daj znać więcej o swoich doświadczeniach, chętnie posłucham jeszcze.

Miasto

Cytat Zamieszczone przez Duda Zobacz posta
    Daj znać więcej o swoich doświadczeniach, chętnie posłucham jeszcze.
    Coś więcej myślę, że będę mógł napisać po pierwszym sprawdzeniu w warunkach bojowych. Na sucho to można sobie testować dekiel do obiektywu... Mimo wszystko za odina tej kasy bym w życiu nie dał, szczególnie, że mam złe wspomnienia z tą firmą...
    Dodać mogę jeszcze, że zamówiłem kiedyś Pixel Kingi - zestaw nadajnik i dwa odbiorniki. Jeden odbiornik nie łączył się wcale z nadajnikiem, drugi nie błyskał raz na pięć wyzwoleń, a TTL działał w nim na zasadzie losowej - raz wyzwalał z najmocniejszą mocą, raz z najsłabszą przy tej samej scenie... Sklepu w którym kupiłem Pixel Kingi - Megapixel.pl - też nie polecam - początkowo wyzwalacze chciałem wymienić i prosiłem, żeby uprzednio sprawdzili je przed wysyłką, jak mi powiedzieli, że na miejscu nie mają żadnego sprzętu Canona zwątpiłem i zażądałem zwrotu pieniędzy, który nastąpił po 2 tygodniach i trzech telefonach do nich.

YN-622c zamówiłem prosto z Chin razem z lampą YN-568EX przez Ebaya za 60% ceny w PL (1097 zł za 4 wyzwalacze i lampę) i jak na razie wygląda na to, że wszystko działa (choć tak jak napisałem wyżej to się okaże po pierwszych testach w warunkach bojowych).

Cytat Zamieszczone przez lexer Zobacz posta
    Ciekawa sprawa wynikła również z problemami zasięgiem, o których pisałem w poprzednim poście. Okazuje się bowiem, że wyzwalacze mają różny zasięg w zależności od tego... którego użyjemy jako nadajnika a którego jako odbiornika. Zakupiłem 4 sztuki tych wyzwalaczy i jedne lepiej sprawdzają się w roli nadajników, inne gorzej. Przetestowałem wszystkie 4 sztuki w roli nadajników i stwierdzam, że każdy ma inny zasięg! Wybrałem sobie zatem ten, który zasięg ma największy i zamierzam tylko jego używać jako nadajnika. Bez problemu radzi on sobie z wyzwalaniem lampy nawet zza 3 ścian nośnych! Bez problemu wyzwala również lampę przez gruby strop z przeciwległej części domu. Gdy jednak zamienimy nadajnik z odbiornikiem lampa jest wyzwalana tylko w taki sposób, jak opisywałem to w poprzednim poście - ma problem z przebiciem się przez cieniutką ścianę działową.
    czy próbowałeś przeprowadzić testy na zupełnie nowych akumulatorach ?
    może to problem jakieś słabszej baterii w tych nadajnikach.
    miałem taki podobny przypadek kiedyś w nadajnikach PT-04 - słabe baterie - o wymianie na nowe problem ustąpił.
    pozdrawiam
    Paweł

Strona 6 z 46 PierwszyPierwszy ... 4567816 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów