nie mam kabelka pc-pc niestety. Konfigurowałem wyzwalacze pod swoje potrzeby, a ponieważ nie używam równolegle wyzwalacza i lampy na nim zamontowanej - więc pc-pc na razie odpada, ale w przyszłości...kto wie. zastanawiam się teraz nad moblilną lampą i dużą oktą, lub parasolką, która oświetliła by mi 2 stojące postacie. i tu w grę wchodzi albo 3xmanualne lampy YN, albo jedna studyjno/plenerowa z zasilaniem akumulatorowym.
Są to na razie plany na najbliższą przyszłość, aktualnie torpedowane przez Moją Panią...- i zostawmy to bez komentarza.
jestem jednak otwarty na testy wyzwalaczy, bo jestem pewny, że drzemie w nich ogromny potencjał, ograniczony naszą pomysłowością i potrzebami chwili. Jeżeli Ktoś z Krakowa ma: wyzwalacze Yn 603 i chciałby przetestować współpracę z 622, lub rzeczony kabel pc-pc - to zapraszam na priv.
Witajcie, proszę Was o pomoc. Jakiś czas temu używałem zestawu Yongnuo YN 622C z Canonem 5dII - tam sterowanie nadajnikami odbywa się z pozycji aparatu. Przesiadając się na 1ds II zauważyłem, że nadajniki mimo resetowania przeze mnie ustawień zawsze wracają do trybu 24mm + E-TTL i nawet gdy uda mi się przestawić lampę na wybrany tryb i zoom, wtedy i tak po lekkim ruszeniu spustu migawki, lampy wracają do ustawień 24mm + E-TTL. Odpinając nadajniki od 5dII resetowałem na każdym ustawienia. Gdyby ktoś z Was mógłby pomóc będę wdzięczny. Pozdrawiam.
Pomogło, ślicznie dziękuję, a teraz tak patrzę i jest w instrukcji nawet :/
od jednego z forumowiczów dostałem do testów pc-pc i odpowiadam:
-622c-tx poprzez pc-pc podłączony do gniazda w 5dmk3,
--lampa systemowa w ettlu na stopce aparatu.
-dodatkowo na 622c podłączone 2 lampy z Manualu
Sterowanie lampą na sankach - poprzez menu w aparacie(nie ma żadnego wpływu na funkcjonowanie sterowników yonguno). Lampy pracujące w manualu, w pełni sterowalne poprzez 622c-tx(korekta mocy, praca w różnych grupach, wyłączanie lamp pracujących w różnych grupach). Sprawdza się to naprawdę fajnie, chociaż tak jak pisałem w poprzednim swoim poście - dla własnych potrzeb, nie widzę zastosowania kabla pc-pc(przynajmniej na razie). Natomiast na pewno ma to sens przy błyskaniu makro i używaniu lampek makro np 14ex i doświetlaia dodatkowymi lampami z wykorzystaniem sterowników 622.
Dzięki wielkie!Czyli lampa na sankach body w ettl działa zupełnie bezkonfliktowo jakby nie było nic poprzez PC podpięte? Piszesz, że mogłeś nią sterować za pomocą menu w aparacie, ale rozumiem, że wszelkich zmian w tej lampie można również za pomocą przycisków na lampie dokonać? Dla mnie to ważne, bo używam czasem lampy na sankach w ettl i dodatkowo lamp na statywach w manualu. Jeszcze, żeby ten tx nie dyndał tak podłączony na kabelku to byłoby super
W każdym razie dzięki wielkie, bo takiej informacji nie znalazłem nigdzie w sieci.
Nie mogę odnaleźć wątku o RF-603 to wrzucam tutaj link do następcy "603"
Yongnuo RF605: Grouping Added to the Affordable Transceiver Line
eŁOS 6D + Canon + Tamron + Tokina + YN
Witam.
Czy lampe YongNuo YN-560III można sterować i wyzwalać za pomocą Yongnuo 622C-TX?
6D + 35L + 85f/1.8 + 24-105L