yn622 zadziała w schemacie :
"aparat + nadajnik yn622 -> lampa yn600ex jako odbiornij nie podłączona do yn622" ?
Czy musi być drugi odbiornikm, tzn.:
"Aparat+nadajnik -> odbiornik+lampa"
W takim razie o co chodzi, że lampa yn600 jest wireless?
yn622 zadziała w schemacie :
"aparat + nadajnik yn622 -> lampa yn600ex jako odbiornij nie podłączona do yn622" ?
Czy musi być drugi odbiornikm, tzn.:
"Aparat+nadajnik -> odbiornik+lampa"
W takim razie o co chodzi, że lampa yn600 jest wireless?
Sprawdzałem z 50mm i 135mm na różnych odległościach od 1m do 3m.Przecież powyżej 10 m wspomaganie nie będzie chyba widoczne.Poza tym świecące punkty nie rozciągają się tak bardzo.Jeżeli nie dokręcę blokady wyzwalacza i dognę go paluchem do dołu to jest OK.Większość zdjęć robię w studiu i mam teraz synchronizację z lampami studyjnymi 1/200sek,wcześniej robiłem na 160 ale używałem najtańszych wyzwalaczy za to miałem ich z 7 sztuk tak że mogłem podpiąć prawie do każdej lampy.Robię zdjęć przy minimalnym błysku i nie wszystkie wtedy odpalały z fotoceli.Na ostatniej sesji YN-622 Yongnuo wyzwolił lampę 100 na 100,ani jednej czarnej klatki..
Ostatnio edytowane przez Jerzy ; 01-10-2012 o 12:47
Eos 20D,5D,Eos 30 bez "D" i troche dodatków....
http://www.maxmodels.pl/juras.html
niestety, nie jest to sprzęt godny zaufania, ale za 300zł lepszych wyzwalaczy raczej się nie znajdzie. Wczoraj w terenie przestał mi działać hss w 580ex zarówno z 5d1 i 2, dziś dla testów podłączyłem wszystko i działa bez problemów :/
Na 40D z trzech metrow, tylko srodkowy punkt jest w polu siatki, przesuniecie bylo bardzo minimalne w gore (mozna powiedziec pomijalne).
Kupiłem i powiem ze byłbym prawie w 100% zadowolony bo wszystko pieknie i ładnie ale dlaczego błysk nie daje sie ustawic na drugą kurtynę?
Aby ustawić błysk na drugą kurtynę trzeba wyłączyć nastawy bezprzewodowe. Z jedną lampą będzie działać fajnie, co się stanie przy większej ilości, nie wiem, ale przypuszczam, że wszystkim ustawi taką samą moc.
Witam mam takie pytanie czy ktos wyzwalacz testowal z lampa studyjna np Quantuum R+600 i jakie czasy synch osiagal? Jerzy pisal ze osiaga czas 1/200 znowu czytalem inny artykul Patryka M. gdzie czas sych lampy mial o wiele wiekszy niz 1/200 (tylko korzystal on z Digital PioneerS III 800w), mam nadzieje ze nie lamie zadnego regulaminu wiec zamieszczam linkacza do artykulu Patryk Morzonek | fotografia: Yongnuo YN-622 - mini test przymierzam sie do zakupu tego wyzwalacza lecz no zastanawia mnie wlasnie to na jakich czasach mozna max korzystac:P .
Tak. Ja. Czasy naprawdę krótkie, rzędu 1/2000 s.
Problemy się czasem zdarzają ale jest na to prosta rada. Wystarczy zresetować wyzwalacze i dalej można sobie ustawiać wszystko poprzez menu w body.
Testowane Q R600 + 5d mark II.
Co do wspomagania, faktycznie trochę za wysoko świeci, ale dotyczy to głównie bliskich odległości.