Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 15

Wątek: komputer nie widzi RAW-ów z 5d

Mieszany widok

Domyślnie komputer nie widzi RAW-ów z 5d

Witam. Przepraszam jeśli moje pytanie jest banalne. Mój komputer nie widzi RAW-ó...dodatkowy problem to to, ze aparat nie jest widoczny w TotalComanderze. Bardzo proszę o pomoc

Uzależniony Awatar PawelB
    Miasto
    Kraków

Domyślnie Odp: komputer nie widzi RAW-ów z 5d

Nie widzi RAWów które są w aparacie? Jeśli tak to to jest dodatkowy problem, a główny to to że komputer nie widzi aparatu. Rozwiązaniem jest czytnik kart. A jeśli koniecznie chcesz zgrywać zdjęcia przez aparat to sprawdź jak masz ustawione złącze USB w menu.
    Fomei PRV-3 w środku EOS 50D, EOS 10D, jakieś szkła i miejsce na nowe zakupy.

Moje gnioty
    Moje gnioty 2

Tak...nie widzi Raw-ów w aparacie. To ustawienie mam sprawdzić w menu aparatu czy kompa?

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Aparat nie jest i nie będzie widoczny w Total Commanderze bo to nie jest widoczne jako twardy dysk. Użyj Zoombrowsera ZX - powinno działać.

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

1000d był widoczny w TotalComanderze....ale nie ważne.....Zoombrowser nie zadziałał......cały czas jpg są widoczne a rawy nie....na kompie kolegi je widzę a na swoim nie....może ktoś wie jakie ustawienia tym rządzą?

Coś już napisał
    Miasto
    Łeba

Banalne odpowiedzi i pytania:
    - sprawdź ustawienia USB w aparacie
    - o jakim komputerze mówimy PC, Mac?
    - masz włączony aparat?
    - instalowałeś jakiekolwiek oprogramowanie z płytki?

A gdzie się sprawdza te ustawienia?
    komp PC
    aparat włączony (widoczne pliki jpg)
    nic nie instalowałem

Początki nałogu

Zawsze się zastanawiałem jaki jest sens zgrywania zdjęć poprzez podpięcie puszki do pc. Przecież transfer to "transfer", czytnik za marne 50zł usb 2.0 kopiuje rawy z karty ( jakiś kingston x133) na kompa średnio 25 mb/s....

Coś już napisał

Podłączanie aparatu do PC nie zależnie czy to będzie laptop, notebook, stacjonarny czy tablet mija się z celem. Po pierwsze nie będzie widoczny jako hdd, potrzeba przeważnie sterownika a dodatkowo dla komfortu pracy jakiegoś softu, który raz działa lepiej a raz gorzej. Najlepiej podepnij czytnik kart, komputer zobaczy go jak hdd razem z całą jego zawartością.
    Nie wiem czy dobrze Cię rozumiem, że przy takim podłączeniu do PC widzisz *.jpg a RAW-ów nie?
    Nie bardzo to możliwe, a nawet jak tak jest to problem jest po stronie aparatu, ale tutaj orłem nie jestem
    Koniecznie podłącz czytnik kart i włóż do niego kartę.
    pozdrawiam
    natali
    canon 30d+ Tamron 17-50 2.8 + kit + spro chęci...

Dzięki wszystkim za pomoc...
    natali12...dobrze rozumiesz...PC widzi jpg a RAWów nie..........kupię jutro jakiś czytnik i sprawdzę....ale to dziwne zeby czytnik zaradził skoro jedne rozszerzania są widoczne a inne nie...myślę ze to raczej jakieś ustawienia w kompie albo aparacie...tyle, ze nie wiem jakie

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów