Witam. Przepraszam jeśli moje pytanie jest banalne. Mój komputer nie widzi RAW-ó...dodatkowy problem to to, ze aparat nie jest widoczny w TotalComanderze. Bardzo proszę o pomoc![]()
Witam. Przepraszam jeśli moje pytanie jest banalne. Mój komputer nie widzi RAW-ó...dodatkowy problem to to, ze aparat nie jest widoczny w TotalComanderze. Bardzo proszę o pomoc![]()
Nie widzi RAWów które są w aparacie? Jeśli tak to to jest dodatkowy problem, a główny to to że komputer nie widzi aparatu. Rozwiązaniem jest czytnik kart. A jeśli koniecznie chcesz zgrywać zdjęcia przez aparat to sprawdź jak masz ustawione złącze USB w menu.
Fomei PRV-3 w środku EOS 50D, EOS 10D, jakieś szkła i miejsce na nowe zakupy.
Moje gnioty
Moje gnioty 2
Tak...nie widzi Raw-ów w aparacie. To ustawienie mam sprawdzić w menu aparatu czy kompa?
Aparat nie jest i nie będzie widoczny w Total Commanderze bo to nie jest widoczne jako twardy dysk. Użyj Zoombrowsera ZX - powinno działać.
Janusz,
Old enough to know better - but I do it anyway.
1000d był widoczny w TotalComanderze....ale nie ważne.....Zoombrowser nie zadziałał......cały czas jpg są widoczne a rawy nie....na kompie kolegi je widzę a na swoim nie....może ktoś wie jakie ustawienia tym rządzą?
Banalne odpowiedzi i pytania:
- sprawdź ustawienia USB w aparacie
- o jakim komputerze mówimy PC, Mac?
- masz włączony aparat?
- instalowałeś jakiekolwiek oprogramowanie z płytki?
A gdzie się sprawdza te ustawienia?
komp PC
aparat włączony (widoczne pliki jpg)
nic nie instalowałem
Zawsze się zastanawiałem jaki jest sens zgrywania zdjęć poprzez podpięcie puszki do pc. Przecież transfer to "transfer", czytnik za marne 50zł usb 2.0 kopiuje rawy z karty ( jakiś kingston x133) na kompa średnio 25 mb/s....
Podłączanie aparatu do PC nie zależnie czy to będzie laptop, notebook, stacjonarny czy tablet mija się z celem. Po pierwsze nie będzie widoczny jako hdd, potrzeba przeważnie sterownika a dodatkowo dla komfortu pracy jakiegoś softu, który raz działa lepiej a raz gorzej. Najlepiej podepnij czytnik kart, komputer zobaczy go jak hdd razem z całą jego zawartością.
Nie wiem czy dobrze Cię rozumiem, że przy takim podłączeniu do PC widzisz *.jpg a RAW-ów nie?
Nie bardzo to możliwe, a nawet jak tak jest to problem jest po stronie aparatu, ale tutaj orłem nie jestem
Koniecznie podłącz czytnik kart i włóż do niego kartę.
pozdrawiam
natali
canon 30d+ Tamron 17-50 2.8 + kit + spro chęci...
To włóż płytkę, zainstaluj oprogramowanie i może wtedy zobaczy. Jaki Windows?