Strona 5 z 6 PierwszyPierwszy ... 3456 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 54

Wątek: Linux: pełny workflow z zarządzaniem barwą

Bywalec Awatar _invictus
    Miasto
    Oświęcim

Domyślnie

zaznacz obiekt > prawy klawisz na zaznaczeniu > skopiuj > menu warstw > utwórz nową > pr.klawisz > wklej > na końcu spłaszczyć obraz musisz (połączyć warstwy)

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez _invictus
    zaznacz obiekt > prawy klawisz na zaznaczeniu > skopiuj > menu warstw > utwórz nową > pr.klawisz > wklej > na końcu spłaszczyć obraz musisz (połączyć warstwy)
    Dzięki za info. Na prostokątnym zaznaczeniu działa, jeszcze nie próbowałem na "inteligentnych nożycach". Chciałem za szybko to zrobić, a niestety zwoje już nie pracują tak szybko

Pozdrawiam.

Domyślnie

Niestety "inteligentne nożyce" nie wiem dlaczego nie działają mi, tj. po oznaczeniu danego pola nie mogę go skopiować. Czy ja jestem aż tak głupi?????????

Edit:
    Ufff ... nie jest ze mną tak źle ( nie to, żebym się chwalił ) - udało się.

Pełne uzależnienie Awatar minek
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez muflon
    Features:
    - brak "preview" obrotu obrazka, albo chocby i siatki
    A tego to chyba i fotoszop nie ma... Tylko okienko do wpisania ile stopni. Chyba że ma, nie wiem bo używam b. rzadko i do paru rzeczy tylko (16 bitów, healing-brush i krzywe). Jeśli się mylę, to mnie poprawcie i powiedzcie proszę jak (-: (żebym mógł obrazek obracać myszką i zatwierdzić kiedy mi się podoba, tak jak w gimpie)

Bywalec Awatar _invictus
    Miasto
    Oświęcim

Domyślnie

http://www.linux.pl/?id=news&show=3328&kom=1 światełko w tunelu #'któryśtam'

Pełne uzależnienie Awatar Tomasz Golinski
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Znalazlem całkiem przydatny programil xcalib http://www.etg.e-technik.uni-erlange...eb/doe/xcalib/

Dodaje on obsługę profili do systemu. O ile dobrze rozumiem, to nie chodzi tu o parametr xicc w specyfikacji X.org (w sensie http://www.burtonini.com/blog/computers/xicc) tylko o bezpośrednie załadowanie profilu do LUT karty graficznej. Dzięki temu uniezależniemy się od narzędzi systemowych.

Niezbyt jednak łapie, czy w związku z tym trzeba olać xicc i profile np. w gimpie (skoro robi to hardware) czy to inna para kaloszy.
    30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
    Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

FoFot.pl
    Canon IRC

Pełne uzależnienie Awatar KuchateK
    Miasto
    USA

Domyślnie

Z tego co mozna wywnioskowac czytajac readme wynika, ze po zaladowaniu tego do karty dostajemy kalibracje sprzetowa wszystkiego.

Dodatkowe ladowanie profili np. do gimpa przesunelo by to co wychodzi do karty o pewne wartosci, dalej bylo by przez profil w karcie skorygowane ponownie o jeszcze kawalek, wiec raczej cala kalibracja do niczego.

Zdecydowanie trzeba sprawdzic jak sie to zachowuje. Nigdy nic nie wiadomo
    ...

Miasto
    Białystok

Domyślnie

No, ale w windowsie też ładujesz profil do systemu, a potem jeszcze dodatkowo do PS-a. Wydaje mi się, że profil to coś więcej niż korekcje tych "gamma ramp", jeszcze coś o gamutach itd. Ale to tylko ignorancka opinia.
    30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r

FoFot.pl
    Canon IRC

Początki nałogu
    Miasto
    Legionowo

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez _invictus
    podejrzewam że mało X'iarzy jest na forum, może jednak kogoś to zainteresuje:

digikam 9 01

digikam 9 02

obsługa profilów

i inne nowości

ciekawie się zapowiada, zanim gimp 2.4 wyjdzie, to będzie ciekawa alternatywa [16bit kolor, icc, noise reduction etc]
    W końcu pojawiła się pierwsza beta wersji 0.9.0 (full support for 16bit images in the image editor, all image plugins have been ported to make use of the new 16 bit infrastructure)
    Aparacik, szkiełeczka, lampeczka i plecaczek...

Miasto
    Białystok

Domyślnie

Kolejny kroczek: gqview 2.1.5 obsługuje profile kolorów.

FoFot.pl
    Canon IRC

Strona 5 z 6 PierwszyPierwszy ... 3456 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów