Strona 4 z 6 PierwszyPierwszy ... 23456 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 54

Wątek: Linux: pełny workflow z zarządzaniem barwą

Pełne uzależnienie Awatar muflon
    Miasto
    Zürich

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez _invictus
    PS fakt, to tylko jakaś plotka z 16-bitami :/
    Niestety Niedawno nawet z ciekawości ściągnąłem tego całego GEGL-a - to jest jakiś żart, póki co to jest na poziomie "napisaliśmy kilka fajnych procedurek i mamy fajne pomysły", taka totalna pre-pre-pre-pre-alpha Nawet rok-dwa to zdecydowanie za mało, żeby to osiągnęło stabilność takiego choćby Gliba... Nietopsz...

Pełne uzależnienie Awatar Tomasz Golinski
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

A może wiecie, jak w Gimpie odczepić na stałe jakieś menu (np. color), żeby pojawiało się od razu na starcie?
    30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
    Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

FoFot.pl
    Canon IRC

Bywalec Awatar _invictus
    Miasto
    Oświęcim

Domyślnie

chyba musisz przede wszystkim w preferencjach mieć zaznaczoną ptaszkiem opcje zapamiętywania okienek przy zamykaniu programu, a wyodrębniam jakieś menu do osobnego okienka kursorem przenosząc.

Miasto
    Białystok

Domyślnie

To działa jeśli chodzi o "duże" dialogi: layers, brush itd. A mi chodzi o to, że mogę z prawo-przyciskowego menu odkleić jakieś menu klikając na przerywanej linii na górze (np. filtry, czy menu color). Ale gimp tego nie zapamiętuje.
    30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r

FoFot.pl
    Canon IRC

Bywalec Awatar _invictus
    Miasto
    Oświęcim

Domyślnie

o to Ci chodziło?

Miasto
    Białystok

Domyślnie

Nie, chodzi mi o to:

FoFot.pl
    Canon IRC

Bywalec Awatar _invictus
    Miasto
    Oświęcim

Domyślnie

chyba co otwarcie obrazka musisz wyodrębniać niestety

Domyślnie

Witam.

Ja dopiero zaczynam przygodę z GIMP-em i w związku z tym mam pytanie: w jaki sposób (o ile jest możliwy) uzyskać efekt koloru wybranego elementu zdjęcia, przy całości czarno-białej lub też efektu starej fotografii np. czerwone róże trzymane przez pannę młodą.

Poniżej, dla zobrazowania w przypadku niejasności mojego pytania, link dotyczący tego efektu, ale w edycji wideo:

http://forum.dystrybucja.ksk.com.pl/...light=sin+city

Dzięki za wszelkie info

Bywalec Awatar _invictus
    Miasto
    Oświęcim

Domyślnie

Trzeba sie zalogowac by zobaczyc co jest w tym linku, choć sądzę że chodzi o jakis kadr filmu sin city, i chyba też wiem o co chodzi.
    Ja robiłem tak: obrysowywałem obiekt [różdzka, albo inteligentne zaznaczenie - po barwie] z zaznaczenia tworzyłem nową warstwę, którą zostawiam w kolorze i jako tą najwyższą, a obrazek na dolnej warstwie (czyli źródłowy) zmieniałem na czarno/biały

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez _invictus
    Trzeba sie zalogowac by zobaczyc co jest w tym linku, choć sądzę że chodzi o jakis kadr filmu sin city, i chyba też wiem o co chodzi.
    Ja robiłem tak: obrysowywałem obiekt [różdzka, albo inteligentne zaznaczenie - po barwie] z zaznaczenia tworzyłem nową warstwę, którą zostawiam w kolorze i jako tą najwyższą, a obrazek na dolnej warstwie (czyli źródłowy) zmieniałem na czarno/biały
    W jaki sposób zrobić nową warstwę z zaznaczenia bo ja rzeczywiście jestem ?

Dzięki za wyrozumiałość.

Strona 4 z 6 PierwszyPierwszy ... 23456 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów