Strona 3 z 6 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 54

Wątek: Linux: pełny workflow z zarządzaniem barwą

Mieszany widok

Coś już napisał Awatar piotr.23
    Miasto
    Krakow

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez muflon
    Uruchomilem, sprobowalem zaladowac pierwszy z brzegu obrazek i zrobic kilka typowych operacji. Czego brak zauwazylem w ciagu kilku minut:
    [...]
    Dla mnie wszystko powyzsze to nie sa "bajery", tylko rzeczy bardzo ulatwiajace mi prace :-D
    - Muflon: niestety nie potrafię pomóc -- mam Cinepainta na drugim komputerze... Natomiast program ma własną listę
    http://lists.sourceforge.net/lists/l...int-developers
    i ludzie tam są bardzo pomocni. To jest w końcu darmowy program, pisany przez entuzjastów.

Pozdr | Piotr

Pełne uzależnienie Awatar muflon
    Miasto
    Zürich

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez piotr.23
    (..)
    Spoko, ja to wszystko wiem, znam historię Cinepainta Po prostu ten program jest rozwijany w dość konkretnym, specyficznym celu, dla konkretnej grupy odbiorców. I ja w tym targecie najwyraźniej nie jestem Pozostaje poczekać jeszcze ze dwa lata na Gimpa z GEGLem...

Pełne uzależnienie Awatar minek
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez muflon
    Features:
    - brak "preview" obrotu obrazka, albo chocby i siatki
    A tego to chyba i fotoszop nie ma... Tylko okienko do wpisania ile stopni. Chyba że ma, nie wiem bo używam b. rzadko i do paru rzeczy tylko (16 bitów, healing-brush i krzywe). Jeśli się mylę, to mnie poprawcie i powiedzcie proszę jak (-: (żebym mógł obrazek obracać myszką i zatwierdzić kiedy mi się podoba, tak jak w gimpie)

Bywalec Awatar _invictus
    Miasto
    Oświęcim

Domyślnie

podejrzewam że mało X'iarzy jest na forum, może jednak kogoś to zainteresuje:

digikam 9 01

digikam 9 02

obsługa profilów

i inne nowości

ciekawie się zapowiada, zanim gimp 2.4 wyjdzie, to będzie ciekawa alternatywa [16bit kolor, icc, noise reduction etc]

Uzależniony Awatar bundy
    Miasto
    Zawiercie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez _invictus

digikam 9 01
    Właśnie sobie zainstalowałem (Debian Sid) - za chwilkę dokładniej oblookam, ale wygląda zachęcająco. Prawdę mówiąc filozofia interfejsu GIMPa nigdy mi nie pasowała i jako ludzik przyzwyczajony do PS'a lubię mieć wszystko w jednym miejscu a nie 100 tysięcy okienek :-)
    1, czarne i białe szkiełka + worek gratów... ale chyba i tak nie umiem robić zdjęć...

Bywalec Awatar _invictus
    Miasto
    Oświęcim

Domyślnie

w gimpe możesz wszystkie okienka scalić w jedno wygodne, sam tak mam, lubię przejrzysty warsztat pracy mieć a digikam 0.9 ma być w tym miesiącu, current ver. nie jest ciekawy, używam go jako przeglądarki zdjęć i wstawiania ramek/podpisów

@[DoMiNiQuE] - racja, nie każdego jednak stać na winde+soft :/

Pełne uzależnienie Awatar DoMiNiQuE
    Miasto
    Ostrów Wlkp.

Domyślnie

digikam 9 01
    digikam 9 02
    obsługa profilów
    i inne nowości
    ciekawie się zapowiada, zanim gimp 2.4 wyjdzie, to będzie ciekawa alternatywa [16bit kolor, icc, noise reduction etc]
    Hmm moze dla zastosowan polamatorskich to jest jakies rozwiazanie ale do profesjolanych zastosowac to linux nadal sie nie nadaje i sporo megawatow zuzyje moj komputer zanim to sie zmieni a szkoda, bo fajny system.

Linux - prawie jak Mac OS X

Początki nałogu
    Miasto
    Legionowo

Domyślnie

digikam 9 01

digikam 9 02

obsługa profilów

i inne nowości

W końcu pojawiła się pierwsza beta wersji 0.9.0 (full support for 16bit images in the image editor, all image plugins have been ported to make use of the new 16 bit infrastructure)
    Aparacik, szkiełeczka, lampeczka i plecaczek...

Pełne uzależnienie Awatar Tomasz Golinski
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

No własnie, niestety gimp 2.4 jeszcze nie będzie 16bitowy, o ile dobrze mi wiadomo. Musi wcześniej jakaśtam biblioteka powstać.
    30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
    Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

FoFot.pl
    Canon IRC

Bywalec Awatar _invictus
    Miasto
    Oświęcim

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tomasz Golinski
    No własnie, niestety gimp 2.4 jeszcze nie będzie 16bitowy, o ile dobrze mi wiadomo. Musi wcześniej jakaśtam biblioteka powstać.
    czytałem na grupach dysk. że będzie, się pewnie okaże jak będzie dostępny

odnośnie profili w gimpie, o których chyba pisałeś, to rozwiązaniem jest podmiana liblcms na lcms, aktualizacja glibc (-devel) na 2.4, i lprof 1.15- profile da sie uruchomić w modułach

Strona 3 z 6 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów