Cytat Zamieszczone przez namoamo Zobacz posta
Czyli jak padnie karta np emtec to powiesz: cholera, chciałem zaoszczędzić i mi się trafiło. A jak padnie ta za kilkaset złotych to co wtedy? Zły urok ktoś rzucił? Wierzę iż za ceną stoi szybkość karty, ale awaryjność? hmm
Wtedy będę wiedział, że przynajmniej ze swojej strony nie mogę sobie nic zarzucić bo kupiłem produkt markowy (oczywiście ze sprawdzonego źródła, a nie podróbę z allegro żeby przyoszczędzić chociaż 10zł ).
Dawno temu jeden z kolegów, pracujący wtedy w FJ pisał jaki jest mniej więcej stosunek zwracanych na gwarancji padniętych kingstonów do SanDisków. Ja nikogo przekonywać nie muszę.

Cytat Zamieszczone przez koleszkowiec Zobacz posta
Prawdopodobnie dlatego, że nie mają matryc dokładnie tych, co Eizo i NEC?

Karta CF to nie w pełni dysk SSD - co to jest 90MB/s do nawet 1GB/s? Porównanie do takiego dysku to tylko przykład. A dlaczego najlepsze SSD nie korzystają z Toshiby? Wiodące dyski zawdzięczają swą pozycję chyba głównie za sprawą swojej szybkości, dopiero później dochodzi ich awaryjność, która jest na porównywalnym poziomie. W przypadku tej karty wydajność mamy potwierdzoną testem.

Ten wątek nie ma na celu zmuszania ludzi do kupna kart tańszych - każdy wedle uznania zrobi to, co chce. Podaję tylko przykład alternatywy do drogich, markowych produktów, który wcale nie musi być gorszy. Co innego, gdybyśmy w środku mieli całkowicie no-name układy...
Ktoś te matryce produkuje i na pewno nie produkuje ich tylko dla jednej firmy.
Różnica jest taka, że jedna firma doda do tej matrycy "byle co" ważne żeby działało przez rok do końca gwarancji i żeby w broszurze można się było chwalić super matrycą i sprzeda milion monitorów za 300zł, a inna wyda na badania, zoptymalizuje użyte układy, firmware i sprzeda 100tys. za 3,5tys. zł
Często te same podzespoły są stosowane w sprzęcie z różnych półek cenowych, ale to tylko cześć wszystkiego.