Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 22

Wątek: Test CF Flashraptor 16GB 600x

Mieszany widok

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Kalisz

Post Test CF Flashraptor 16GB 600x

W sierpniu tego roku miałem zamiar kupić kartę CF 16GB o najlepszym stosunku wydajności do ceny. Szukając wśród ofert sklepów internetowych i aukcji, stwierdziłem, że spróbuję czegoś mniej znanego, żeby uniknąć płacenia "za markę". Wybór padł na Niemiecką firmę Flashraptor.

Wg specyfikacji producenta:
    Pojemność: 16GB
    Speed-rate: 600x (90MB/s)
    Wsparcie dla UDMA6
    Cena: ~29 Euro

Jak wiadomo, dochodzą koszty wysyłki z Niemiec, ale dzięki forum i znajomym udało się zebrać kilka osób chętnych, co ostatecznie dało cenę 120 zł za kartę 16 GB oraz 380 zł za 64 GB

Przeprowadziłem test 3 kart 16 GB na przejściówce CF - ATA, żeby wyeliminować wąskie gardło w postaci czytnika kart. Oto wyniki:

Jak widać wyniki są bardzo powtarzalne i całkiem satysfakcjonujące: ~45MB/s zapis i ~90MB/s odczyt.

Canon 7D robi w serii dużych RAWów ok. 29 zdjęć do zapchania buforu na 1/250 s.

Czy warto wydawać więc prawie 2x tyle na karty SanDiska, Lexara itp.?
    Ostatnio edytowane przez koleszkowiec ; 12-09-2012 o 12:51
    7D | 5D mk II | 17-40 | 24-70 | 17-55 | 28 | 580ex II - w sumie po co te sygnatury?

Początki nałogu Awatar fotokor1

Domyślnie Odp: Test CF Flashraptor 16GB 600x

Dotychczas używałam kingstony 8 GB i Sandisk extreme III 4 GB i jeszcze kilka 1GB (a także dziwny zdobyczny microdrive 6GB Hitachi) a że nie mam parcia na wiedzę jaka jest ich szybkość itp. to jestem z nich zadowolona, przy czym jedynki po przesiadce na 5d mkII dają kilka zdjątek co jest kłopotliwe, zdecydowałam więc na zakup wraz z kolegą koleszkowiec i jestem bardzo zadowolona - cena przystępna karta sprawuje się super, zgrywam zawsze przez czytnik - idzie to sprawnie bez niespodzianek, mam nadzieję że kolega zrobi jeszcze jedną taką akcję bo chętnie się przyłączę.
    Dobre body, palnik oraz szkiełka: Canon EF 50/1,8 II, Canon EF 100 f/2.8 Macro USM, Canon EF 70-200/4 L, Canon 35 1.4 L, canon 17-40/4L, canon fish eye, 24-105/4L, Bilora 1122 i inne drobiazgi

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kielce

Ciekawa opcja Nie ma problemu ze znikaniem zdjęć jak to bywało w tanich budżetowych cf' kach ? Jakby ktoś robił zamówienie to niech da znać- kupie na próbę
    Ps. Możecie podać adres sklepu z którego zamawiacie? Zapytam znajomego czy nie ściągnąłby mi bo często jeździ

Doczytałem gdzieś, ze te karty nie będą współpracować dobrze z nowymi puszkami Nikona D4, D800, D800E bo te puchy wspierają standard UDMA 7. O Canonach nie słyszałem nic niepokojącego.

Pełne uzależnienie Awatar mxw
    Miasto
    Poznań

są obrazki? bo ja nie widzę...

Cytat Zamieszczone przez koleszkowiec Zobacz posta
    nigdy się nie dowiesz...
    dopóki coś gdzieś kiedyś nie padnie.

ale oczywiście wcale nie musi nic paść.
    zapewne prawdopodobieństwo jest takie samo jak przy kartach markowych.
    a dodatkowo mamy brak ryzyka, że kupiliśmy podróbkę.

czyli w sumie - opłaca się.
    pozdro.,
    m.

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Kalisz

Taka informacja jest na stronie producenta. Wynika to z tego, że nowe puszki Nikona na rynek Niemiec miały obsługę tylko UDMA7, a nie poprzednie UDMA6, zatem nie współpracowałyby z żadną kartą, poza chyba tylko Lexarem 1000x.
    Flashraptor jednak zapewniał mnie, że poprawili coś w swoich kartach i działają one z tymi body (mają już to karty, które kupiliśmy), nie mam jednak dostępu do takiego korpusu, żeby to osobiście potwierdzić.

Edit:
    Nie mogę edytować już pierwszego posta, podaję jeszcze raz zrzuty z testów:

Uploaded with ImageShack.us

Ostatnio edytowane przez koleszkowiec ; 12-09-2012 o 15:41
    7D | 5D mk II | 17-40 | 24-70 | 17-55 | 28 | 580ex II - w sumie po co te sygnatury?

Pełne uzależnienie Awatar becekpl
    Miasto
    wawa

ja kupiłem 64 gb x600
    z 5dmk3 zero problemów, robiłem psie zawody, seriami -nic się nie zapychało
    Cytat Zamieszczone przez wiktor2323 Zobacz posta
    Nie ma problemu ze znikaniem zdjęć jak to bywało w tanich budżetowych cf' kach ?
    zgrywalem już wiele razy , wszystko w porządku
    mnie najbardziej cieszy mnogość miejsca na karcie-przy podróżowaniu to ważna rzecz

Coś już napisał Awatar arapaho
    Miasto
    Swiat

Cytat Zamieszczone przez becekpl Zobacz posta
    ...
    mnie najbardziej cieszy mnogość miejsca na karcie-przy podróżowaniu to ważna rzecz
    Ilosc miejsca jest na pewno nie do pogardzenia, nie mniej jednak ja zawsze wole miec kilka mniejszych kart, niz jedna o duzej pojemnosci..
    Raz, ze w miare zapelniania, karta sie "zamula", dwa, jak cos trachnie, to tracimy wszystkie dane...
    - .. -

Pełne uzależnienie Awatar becekpl
    Miasto
    wawa

Cytat Zamieszczone przez arapaho Zobacz posta
    jak cos trachnie, to tracimy wszystkie dane...
    jest mnogość programów na rynku do odzyskiwania danych, wiec strachu nie ma

Pełne uzależnienie Awatar Goomis
    Miasto
    Bydgoszcz

Cytat Zamieszczone przez koleszkowiec Zobacz posta

Jest sobie taka firma PQI. Otóz jakieś 3-4lata temu wprowadzili na rynek karty pamięci. Były testy, że szybkie, że tanie no i zrobił się na te karty niemały boom. Niestety po pewnym czasie karty zaczynały generować błędy. Co któryś plik był nie do odczytania. Nie było reguły, który i kiedy pilk będzie wadliwy.

Cytat Zamieszczone przez becekpl Zobacz posta
    jest mnogość programów na rynku do odzyskiwania danych, wiec strachu nie ma
    Jakieś 5lat temu miałem kartę Kingstona. Pewnego dnia padła tak, że żadnym oprogramowaniem dostępnym dla zwykłego użytkownika nie dało rady przywrócić danych. Żaden system nie mógł jej wykryć. (windows, linux i MacOS). Parę telefonów do firm zajmujących się odzyskiwaniem danych i najtańsza wycena to było 700zł - ponad 10x więcej niż wartość karty. Na szczęście nie było tam wiele ważnych zdjęć. Wielu moim znajomym Kingstony padały jak muchy - nikt z nich już tych kart nie używa a firma też ogólnie raczej polecana i uznana za dobrą.

Często na tych małych plastikowych kwadracikach znajduje się jedyna kopia zdjęć - wartych kilka tys. zł lub też bezcennych.
    Tak więc tak opłaca się zapłacić 2x więcej za "markę", która jest sprawdzona - SanDisk, Lexar. To są firmy z mocno ugruntowaną pozycją liderów na rynku (Lexar niestety niezbyt popularny u nas) ale są zdecydowanie mniej awaryjne niż np. wspomniane tutaj Kingstony.
    5DmkIII + S14/2.8 + C35/1.4LmkII + C85/1.2LmkII + C70-200/2.8L + 600EX-RT & 580EXII + Think Tanki (Retro30, Shapeshifter, Skin Set v2) + NEC EA274WMi + Sandisk

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów