Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 16

Wątek: YongNuo YN-560 upadek na ziemię, padł kondensator?

Mieszany widok

Dopiero zaczyna

Domyślnie YongNuo YN-560 upadek na ziemię, padł kondensator?

Witajcie.

Po ostatnim plenerze upadła mi na trawę lampa YongNuo YN-560. W domu po jej włączeniu w środku zaczęło coś strzelać. Po rozkręceniu stwierdzam że odgłosy te wydobywają się z kondensatora, jest też on delikatnie wypukły od dołu.

Zauważyłem także że strzelanie to następuje zaraz po zapaleniu się lampki gotowości do błysku i lampa znowu gaśnie. Wygląda na to że kondensator sam się rozładowuje?

Mam w domu tani multimetr cyfrowy, jak za jego pomocą sprawdzić ten kondensator czy jest dobry?

Gdzie mogę dostać kondensator 330v 1400uF?
    Lampa oczywiście po gwarancji...
    Pozdrawiam

Coś już napisał Awatar sebol1204

Domyślnie Odp: YongNuo YN-560 upadek na ziemię, padł kondensator?

Kondensator nie powinien być wypukły, to oznaka że może być on uszkodzony a jeśli coś w nim strzela i lampa wyłącza się po naładowaniu to możliwe że uszkodził się izolator między okleinami albo jeszcze coś innego (zwarcie?). Do pomiaru pojemności kondensatora trzeba mieć miernik który ma taką funkcję. Kondensator najpewniej dostaniesz w sklepie elektronicznym (a jeśli nie to na necie, ale i tak wymiana bedzie tańsza niz nowa lampa). Musisz uważać żeby nie dobrać złego kondziora bo zjarasz palnik albo i coś jeszcze. Ps. nie dotknij się naładowanego, ja kiedyś to zrobiłem i nie było miło
    Ostatnio edytowane przez sebol1204 ; 12-09-2012 o 00:04
    2 amatorskie puszki, 2 i pół słoika i jakieś badziewia do zabawy światłem
    Galeria na CB
    Blog

Dopiero zaczyna

Dzięki za szybką odpowiedź.
    Właśnie szukam na necie tego kondensatora i nie mogę znaleźć... Ma ktoś może jakieś namiary?

Wiem że nie jest to droga lampa, ale i tak szkoda mi ją wyrzucić.

Uzależniony

Kwestia czasu i pewnie będzie można kupować części zamienne do tych lamp, z innych padniętych.
    U mnie (YN-560 II) lampa nie zawsze błyska i coś w niej cały czas cyklicznie cyka.

W przypadku naładowanego kondensatora nie polecam rozkręcać lampy nawet przy odpinaniu kabelków może dojść do zwarcia.

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Kępno

Broń boże nie dotykaj kondensatora zanim nie upewnisz się że jest rozładowany! Popieści Cię ładnie, w skrajnych wypadkach kondensator może nawet zabić...
    Jak w necie nie znajdziesz, poszukaj u tych co naprawiają elektronikę, czasami mogą mieć takie rzeczy na stanie albo przynajmniej wiedzieć gdzie coś takiego dostać

Dopiero zaczyna

Wiem wiem, żeby obchodzić się ostrożnie z kondensatorem...

Jak narazie znalazłem jedynie 1200uF i 1500uF... Nigdzie nie widzę 1400uF :/ Muszę szukać dalej.

No chyba że ktoś widział gdzieś YN560 na części?

Dopiero zaczyna Awatar fotom
    Miasto
    prawie kraków

Pakuj 1500uF, nic się nie stanie (mówię z pozycji elektronika-amatora). Na wyższe napięcie tez może być, byle nie niższe.

Coś już napisał Awatar sebol1204

Kondensator zabić? Raczej za mała pojemność/napięcie, kolega na praktykach przypadkowo dotknął naładowanego 400v 2200uF to troche go trzasło po palcach i stopiło skóre w miejscach dotknięcia W każdym razie zanim go dotkniesz to go rozładuj.

Co do pojemności - wydaje mi się że jak zastosujesz mocniejszy to na palnik pójdzie większy ładunek i może go spalić (zwiekszasz moc a palnik ma wytrzymałość do jakieśtam określonej mocy) ale jeśli dasz mniejszy to lampa powinna tylko ciut słabiej błyskać (z tym że pewności nie mam).
    Prawdopodobnie można też chyba uzyć kondensatora o większym napięciu (ale pojemność ta sama) bo generator i tak powinien go naładować tylko do 330v, wtedy kondensator ma zapas (każdy musi go mieć nawet to 330 pewnie jest z zapasem) ale tutaj też nie jestem pewien bo nie mam pewności czy w lampach też tak to działa.

Pozdro.
    2 amatorskie puszki, 2 i pół słoika i jakieś badziewia do zabawy światłem
    Galeria na CB
    Blog

Dopiero zaczyna

W domu znalazłem starą lampę w której siedzi 350V 850uF, ale od razu pomyślałem że kondensator z większym napięciem odpada. Ale jeżeli to prawda co piszesz, to można by spróbować go przełożyć.

Czy ktoś ma pewniejszą wiedzę na ten temat?

Pełne uzależnienie Awatar dziobolek
    Miasto
    Dublin/Ireland

Zawsze mnie uczono, że lepiej deczko zawyżyć napięcie i pojemność, niż zaniżyć.

Nie masz gdzieś w okolicy sklepu z takimi częściami lub jakiegoś warsztatu napraw sprzętu RTV???

Pozdrówka!
    "Nie wiesz i pytasz - wstydzisz się raz;
    Nie wiesz i nie pytasz - wstydzisz się całe życie"

50D; SIGMA 17-50 f/2.8; TAMRON 70-200 f/2.8; Peleng 8mm / E-400; ZD17,5-45; ZD40-150
    tylko... czy to jest ważne??? "Galeria - zapraszam."

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów