Pokaż wyniki od 1 do 10 z 26

Wątek: co wybrac? zmienic body, czy zmienic szkla??

Mieszany widok

Pełne uzależnienie Awatar Ernest_DLRS
    Miasto
    Toronto, Kanada

Domyślnie Odp: co wybrac? zmienic body, czy zmienic szkla??

Są na alle 5D z niskim przebiegiem, w dobrym stanie za ok 3500. Także da się. Trzeba szukać i najlepiej stestować organoleptycznie przy zakupie.
    Co do tematu - sprzedałbym wszystko co masz (ew. zostawił lampę jeśli lubisz błyskać) i kupiłbym 5Dii + ew. 5D jako drugie body i do tego 24/1.8 albo 28/1.8 albo 35/2, od biedy 50/1.4, no i koniecznie 85/1.8 (albo supłaj na odpowiednik Sigmy). Ja zbyt szerokich kadrów nie lubię więc nic szerzej od 24mm nie proponuję, ale jak kto lubi. Poza tym, 24mm szerokości i 85mm jako górna granica pozwala już w zasadzie na komplet zdjęć w repo
    FF + S24EX | S50EX | H58/2 | H85/1.5
    APSC + 18-55is | 70-300vc

kiedyś: C 400D > N D700 > C 30D > C 5D > C 40D | S20/1.8, S30/1.4, 85LmkII, 70-200L/2.8

Uzależniony Awatar xsardas
    Miasto
    Wrocław / Szczecin / Świnoujście

Domyślnie Odp: co wybrac? zmienic body, czy zmienic szkla??

Cytat Zamieszczone przez macgaw Zobacz posta
    i teraz pytanie,
    1. chcialem kupic c100 mm L do portretow i macro do szczeg.
    2. dodatkowo jesli chodzi o portret myslalem tez o sigmie 85 mm 1.4 - wtedy juz zamiast 100 mm, tu bardzo przekonuje mnie jasnosc.....
    3. sprzedac lampe 430 i kupic 580... lub
    4. ostatnie zmienic body na 5d z mysla ze bedzie lepsze iso, pelna klatka, czyli 17-40 byloby juz lepsze ale ciagle ta sama ciemnosc, z tym ze podbicie iso w 5d nie bedzie tak widoczne jak w 7d

co o tym myslicie??
    1. 100 macro nie nadaje się do portretu. To szkło wydobywa za dużo niedoskonałości ludzkiej skóry i możesz być zmuszony blurować każde foto
    2. Sigma 85/1.4 to świetne szkło tylko niestety trochę kosztuje.
    3. 430 daje rade jeśli nie walisz seryjnie kilku klatek i liczysz się z tym że po 2-3 foty mogą już być niedoświetlone.
    4. 5d mk1 nie oferuje lepszego iso niż 7d. Poza tym przeżyjesz szok jeśli chodzi o AF Uwierz mi widziałem fotki z 7d na iso 6400 i jest z tym bardzo dobrze 3200 na 5dmk1 wcale nie będzie lepsze

Cytat Zamieszczone przez szczemat Zobacz posta
    Ale popieram karni - 5d ciężko znaleźć w dobrym stanie niestety
    A ja zapytam inaczej. Czy aparat ma wyglądać, czy działać robić zdjęcia i w tym wypadku zarabiać?

Cytat Zamieszczone przez macgaw Zobacz posta
    ja ogolnie z 7d jestem bardzo zadowolony, do czasu kiedy przyszlo mi zrobic slub, oczywiscie znadja sie tacy ktorzy napisza ze cropem mozna zrobic naprawde fajne fotki i ja sie z tym zgodze.
    ja po prostu jestem na poczatku tej drogi i po pierwszych pstrykach nie jestem zadowolony z tych zdjec.
    zdjecia przy iso 1250 sa zaszumione i nieostre, w kosciele nie uzywalem lampy - i to byl chyba duzy blad, ehh duzo by pisac, az wstyd
    To może najpierw zainwestuj w jakieś kursy i wiedzę? Albo zastanów się 2 razy czy to jest aby coś w co chcesz wejść. A fotki na iso 1250 sobie wydrukuj albo wywołaj i wtedy oceniaj

Uprawnienia umieszczania postów