Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 40

Wątek: Karta WIFI do laptopa

Początki nałogu
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Myślę, że odległość to ok 10m + 2 ściany. Podejrzewam, że AP ma sąsiad po przeciwnej stronie wąskiej uliczki.
    Prawdopodobnie pojadę osobiście po tego linksysa..
    ale..
    Tasma nie bardzo wiem co masz na myśli mówiąc
    "(...) ktory polaczysz z laptopem skretka "
    masz na myśli może przykładowo takie coś ?
    http://www.allegro.pl/show_item.php?item=85514669 nie mówie o firmie jaka wykonała sprzęt.. raczej o rozwiązaniu.. ?
    pozdrawiam
    Metus

Bywalec
    Miasto
    Tarnów

Domyślnie

Zalezy to od rodzaju scian (moze byc regips, a moze byc gruby mur), zaklocen i wielu innych rzeczy. To co napisalem jest sporym uproszczeniem.
    Wskaznik mocy sygnalu tez nie jest adekwatny. Mozesz miec 100 % mocy i inna siec w poblizu na zblizonym kanale (czyli nie oddalonym dalej niz 3 kanaly w gore lub w dol) i transfer wynosi zero. Jesli jednakudaje Ci sie uzyskac 60-70% podawanej w specyfikacji szybkosci to tylko pogratulowac.
    Canon R5 II, R6|RF 14-35|RF 24-105 4L|EF 85 1.8|EF 100 2.8L|RF 200-800|C 420 + 580

Bywalec
    Miasto
    Tarnów

Domyślnie

Metus
    To co znajduje sie pod linkiem to karta sieciowa na zlaczu USB. Proponowalem wlasnie taka albo acces point czyli cos takiego (na przyklad oczywiscie ):
    http://www.allegro.pl/show_item.php?item=85969708
    i to wlasnie AP laczysz z komputerem skretka (karte oczywiscie przez USB). Jesli zdecydujesz sie na drugie rozwiazanie pamietaj ze musi on pracowac w trybie AP-client (niektore pracuja tylko jako AP !).
    Zakup access pointa daje Ci wieksza swobode. Przykladowo najsilniejszy sygnal masz na parapecie. Tam tez kladziesz AP, a z komputerem laczysz go skretka (moze miec spokojnie kilkadziesiat metrow). Karta sieciowa USB w najlepszym przypadku zadziala na pieciometrowym przedluzaczu USB (czasami nawet to sie nie uda).
    Canon R5 II, R6|RF 14-35|RF 24-105 4L|EF 85 1.8|EF 100 2.8L|RF 200-800|C 420 + 580

Początki nałogu
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Myślałem, że AP - ruter można postawić jedynie jeśli ma się kabelek z internetem.. czyli do domu mam doprowadzony internet, który podpinam do AP i ten mi rozdziela internet po domu. Widać moja wiedza nt sieci jest bardzo mała. Czyli aby wzmocnić sygnał dla karty PCMCIA mogę dokupić np AP czy też kupić AP i połączyć go kabelkiem z komputerem ?
    pozdrawiam
    Metus

Bywalec
    Miasto
    Tarnów

Domyślnie

Wtedy musisz miec dwa AP. Jednym AP (w trybie AP client) laczysz sie z dostawca internetu. Drugi (w trybie AP) podlaczasz do pierwszego skretka, konfigurujesz oczywiscie na innym kanale niz tamta siec zeby sie nie zaklocaly i do niego laczysz sie karta sieciowa.
    Raczej nie nadaja sie do tego typowe routery wi-fi poniewaz nie maja one mozliwosci dolaczenia internetu przez wifi, a jedynie przez RJ (kablowo). Dodatkowo router nie bedzie pracowal w trybie AP client.
    Jeszcze jedno. Istnieja Acces Pointy dzialajace w trybie repeater. W zalozeniu chodzi o to ze laczy sie on z innym AP jakby pracowal w trybie AP client a dziala rowniez jako AP (czyli mozna sie sie do niego podpiac). W sumie o to chodzi. Nigdy nie testowalem tego rozwiazania. IMO moze zadzialac pod warunkiem zastosowania urzadzen tej samej firmy co w Twoim przypadku, kiedy nawet nie wiesz do czego sie podpinasz pewnie nie zadziala.
    Mam nadzieje ze zrozumiesz cos z tego belkotu.

Pełne uzależnienie Awatar mxw
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mmsza
    Jednego PC mam na sztywno po LANie podłączony pod AP/modem/router Linksys.
    czego używasz (jakiego modelu) i jakiej anteny jako tego AP/modem/router Linksys, jeżeli mozna wiedzieć?
    pozdro.,
    m.

Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Metus
    Niestety.. Karta co chwilę traci połączenie. Sygnał odbierany jest słabiutki a transfer skacze od 5Mbps do max 11Mbps. (...)

Sprawdziłem jak jest w tym samym momencie na 2 laptopie z wbudowaną kartą WIFI i jest nieźle. Transfer trzyma się na poziome 18Mbps czasem ale rzadko spada do 11Mbps.
    to podłącz tego pierwszego laptopa po kablu do drugiego :wink:
    pozdro.,
    m.

Zablokowany Awatar mmsza

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mxw
    czego używasz (jakiego modelu) i jakiej anteny jako tego AP/modem/router Linksys, jeżeli mozna wiedzieć?
    WAG54GS

Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mmsza
    WAG54GS
    dzięki, ja używam i chwalę WRT54G (bez DSL), ale szukam nowego do drugiej lokalizacji i myślałem o WAG354G albo właśnie o WAG54GS.

mam prośbę, czy możesz powiedzieć, czy:
    1. można w nim wyłączyć wi-fi, gdy nie jest używane?
    2. czy można go - w miarę prosto - powiesić na ścianie?
    pozdro.,
    m.

Pełne uzależnienie Awatar muflon
    Miasto
    Zürich

Domyślnie

A ja mam D-Linka DSL-G604T i sobie nie chwalę i nie polecam

Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów