Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 40

Wątek: Karta WIFI do laptopa

Początki nałogu
    Miasto
    Białystok

Domyślnie Karta WIFI do laptopa

Hey!
    Na początek pozdrówka z ciepłej Brukseli dla zmarźniętych z Polski :P

Muszę kupić do laptopa kartę WIFI bo mam możliwość korzystania z internetu za free ale muszę mieć tą kartę. Niestety jednak nie bardzo się na tym znam a nie mam czasu i możliwości na szukanie informacji w necie.

Na allegro znalazłem karty do notebooka oraz jakieś takie urządzenia podłączane na USB a ceny są baaardzo różne. w zasadzie od 60zł do 300zł i więcej.. Czy może ktoś z Was jest "w temacie" i może mi pomóc? Chciałbym aby karta była do 200zł a jednocześnie nie była do bani.. Tu gdzie aktualnie mieszkam jest sporo sieci radiowych "w powietrzu" bo moja karta WIFI w drugim laptopie (wbudowana) wykryła 5 sieci do których mogę się podłączyć. Zależy mi na tym aby ta nowo kupiona karta nie była słabsza. Nie wiem gdzie znajdują się nadajniki - rutery czy tam anteny - więc nie chciałbym aby po zakupie karty okazało się, że jest za słaba i nie wykrywa lub wykrywa ale ma za słaby sygnał... jakie minimum powinny mieć te karty... Jest jeszcze jedna rzecz... transfer. Widziałem karty które miały 11Mbps a są też karty z 108Mbps.. czy wystarcza mi 54Mbps? myślę, że tak ale wolę się upewnić..

Ps.. zapomniałem jak nazywają sie karty wsuwane do laptopów.. (tak jak blue connect) ktoś mi przypomni?

ps2 jak dobrze pamiętam... ktoś z szanownych forumowiczów jest z Brukseli.. więc pytanie.. gdzie można tanio kupić w Brukseli taką kartę??
    Ostatnio edytowane przez Metus ; 08-02-2006 o 09:57
    pozdrawiam
    Metus

Początki nałogu
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

juz wiem kto Tytus!! do tablicy!!
    pozdrawiam
    Metus

Pełne uzależnienie Awatar Jurek Plieth
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Metus
    Muszę kupić do laptopa kartę WIFI bo mam możliwość korzystania z internetu za free ale muszę mieć tą kartę. Niestety jednak nie bardzo się na tym znam a nie mam czasu i możliwości na szukanie informacji w necie.

... Jest jeszcze jedna rzecz... transfer. Widziałem karty które miały 11Mbps a są też karty z 108Mbps.. czy wystarcza mi 54Mbps? myślę, że tak ale wolę się upewnić..

Ps.. zapomniałem jak nazywają sie karty wsuwane do laptopów.. (tak jak blue connect) ktoś mi przypomni?
    - czy Ty tą kartę chcesz kupować na Allegro, czy w Brukseli?
    - do Twojego zastosowania wystarczy i karta 11 Mbps, bo te transfery to i tak czysta teoria, a zbliżają się do praktyki jedynie w przypadku indywidualnych sieci opartych o LAN-owski router. Ty będziesz korzystał z bezpłatnego hot spota, gdzie transfery są cieniutkie i karta 11 Mbps niczego Ci nie ograniczy
    - osobiście używam kart 3Com oraz D-link, ale na pewno innych producentów są równie dobre.
    Powodzenia.

Początki nałogu
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jurek Plieth
    - czy Ty tą kartę chcesz kupować na Allegro, czy w Brukseli?
    - do Twojego zastosowania wystarczy i karta 11 Mbps, bo te transfery to i tak czysta teoria, a zbliżają się do praktyki jedynie w przypadku indywidualnych sieci opartych o LAN-owski router. Ty będziesz korzystał z bezpłatnego hot spota, gdzie transfery są cieniutkie i karta 11 Mbps niczego Ci nie ograniczy
    - osobiście używam kart 3Com oraz D-link, ale na pewno innych producentów są równie dobre.
    Powodzenia.

Dzięki za odpowiedź.
    Kartę chcę kupić jak najszybciej. Może dziś może jutro dlatego pytam czy ktoś zna dobry i niedrogi sklep w Brukseli.
    W tej chwili mieszkam u mojej "Pani" w Brukseli w jakiejś kamienicy.. Te sieci które wykrywa ten drugi laptop to zapewne sieci osiedlowe.. ludzi, którzy sobie rozgałęzili coś ala neostrada. Normalnie za internet płaci się tu ok 25-30 EUR miesięcznie a jeśli jest możliwość za free to po co płacić? Internet będzie używany przez studentkę do celów dydaktycznych oraz do skype. Nie mam pojęcia jakie transfery mają te sieci ale chciałbym wykorzystać to na max. a różnica w cenie kart z zakresu 11Mbps i 54Mbps jest niewielka. Chyba warto dopłacić.
    ps czytałem coś o karcie która ma funkcję SpeedBooster która ponoć zwiększa "moc" karty o 35%. Prawda czy ściema?
    a to link do niej http://www.allegro.pl/show_item.php?item=85667872

a poważnie myśle o karcie http://www.allegro.pl/show_item.php?item=84768086
    co o niej myślisz Jurku?
    pozdrawiam
    Metus

Pełne uzależnienie Awatar Jurek Plieth
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

.. Te sieci które wykrywa ten drugi laptop to zapewne sieci osiedlowe.. ludzi, którzy sobie rozgałęzili coś ala neostrada.
    Czy Ty wchodzisz do tych sieci, Czy tylko je widzisz? Obawiam się, że to drugie. Moja domowa sieć też jest widziana z zewnątrz, ale nikt do niej nie wejdzie bez podania klucza
    ps czytałem coś o karcie która ma funkcję SpeedBooster która ponoć zwiększa "moc" karty o 35%. Prawda czy ściema?
    Raczej ściema.

co o niej myślisz Jurku?
    Ja wybrałbym Linksysa!

Początki nałogu
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

nie tylko widzę właśnie z nich korzystam. z 5 mogę podpiąć się do 3 albo 4 sieć niezabezpieczona
    pozdrawiam
    Metus

Zablokowany Awatar mmsza

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jurek Plieth
    Ja wybrałbym Linksysa!
    Też mam Linksysem WiFi sieć w domu zrobioną i jestem bardzo zadowolony.

Bywalec

Domyślnie

Bierz D-linka AirPlus DWL-650+ [pcmcia] Jest tania i do internetu wystarcza. U mnie wspolpracuje z ruterem Linksysa [swietna moim zdaniem firma] i dobrze dziala.
    Canon Rulezzz

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Pierwsza bedzie pracowac szybciej niz nominalnie pod warunkiem, ze bedzie 'umiala sie dogadac' z routerem - tego samego producenta. Jesli masz szczescie, to masz szczescie ;-). Jesli nie - psu na bude ten bajer.
    Z osobistego doswiadczenia zdecydowanie polecam oryginalne karty intela, linksysy tez sa OK (w koncu teraz to Cisco!), proxim (orinocco) sa swietne. Niestety z D-linkami mam zwiazane same zle doswaidczenia, wiec ich nie polece.

Udanych zakupow!
    Radek

PS.
    Jesli kupisz 11Mbit, czyli 802.11b, to jest szansa, ze trafisz kiedys na hot-spota ustawionego w tryb G-only i wtedy z siecia sie nie polaczysz. Dlatego 802.11g, czyli 54Mbit jest moim zdaniem zdecydowanie bezpieczniejsze, a to dlatego, ze dogada sie i z routerami ustawionymi w B-only, G-only i mixed-mode.

EDIT:
    Te karty 'takie jak blueconnect' to PCMCIA = pcimcia ;-)
    Osobiscie, z tego co jest teraz na allegro bralbym ta:
    http://www.allegro.pl/show_item.php?item=85526941
    Ostatnio edytowane przez RJanusz ; 08-02-2006 o 14:10
    PowerShot IS S2 | Sandisk Ultra II 1GB | Apacer

Pełne uzależnienie Awatar mxw
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

nie tylko widzę właśnie z nich korzystam. z 5 mogę podpiąć się do 3 albo 4 sieć niezabezpieczona
    na sępa się podłączasz??
    to niedługo 5 na 5 będą zabezpieczone... przynajmniej tak jest w mojej okolicy. w tydzień po zapuszczeniu skanerów wszystkie sieci "się zabezpieczyły". no ale może w bruxeli nie są tacy bystrzy jak w poznaniu i okolicach...

brałbym linksysa, to sprawdzona firma, w końcu to jest cisco, i nie ma problemu z połączeniami z urządzeniami innych firm. d-link też jest dobry, ale przy większym ruchu mogą być problemy.

karta 802.11b (czyli 11Mb/s) w zupełności by ci wystarczyła, sam niedawno kupiłem taką (linksys WPC-11), bo była tańsza od zwykłej sieciówki "na kabel", którą musiałem wymienić (bo się wtyczka złamała) - ale są to karty najczęściej starsze, więc nie będą miały wszystkich standardów szyfrowania, np. tylko WEP bez WPA.

karty 802.11g (czyli 54Mb/s) to jest to, co powinieneś kupować, np. linksys WPC54G-EU v.3. sam korzystam akurat z wbudowanej 54Mb/s (Intel Centrino) (i takie najbardziej polecam z uwagi na ukrytą w ekranie laptoka antenę).

wszelkie "turbo" dopalacze (np. Super-G 108Mbit albo linksysa SpeedBooster) są albo niezgodne ze standardem, albo działają tylko same ze sobą... (albo jedno i drugie).

jedna uwaga dla wszystkich: transmisja WiFi nie jest bezbłędna!
    mogą zdarzać się błędy w transmisji i to jest okay
    dlatego gdy zgrywam ważne dane, np. zdjęcia z karty na laptopa robiąc jednocześnie backup na serwerze, to na ten czas jednak podpinam kabelek...

nie omieszkam tutaj dodać, że oczywiście mxw fotoloader przy zgrywaniu fotek z karty wykryje błędy na backupie i przerwie operację (chyba :wink. niedługo nowa wersja...... :-P
    pozdro.,
    m.

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów