Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 40

Wątek: Karta WIFI do laptopa

Początki nałogu
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

:/
    Oblazłem kilka sklepów niestety wybór jest słabiutki. Kupiłem kartę firmy digiconnect 54Mbps. w specyfikacji
    ralink RT2500chip
    IEEE 802.11G
    Backwards compatybile with IEEE 802.11B
    maximum 54Mbps
    supports 32-bit PCI bus / Extended PCMCIA type II 32-bit bus
    WEP encryption, WPA
    TCO/IP
    Europe 13 channels
    Frequency 2.4000 - 2.4835 GHz
    Modulation OFDM, BPSK, QPSK, 16QAM, 64QAM, CCK
    aerial for sending and reciving
    Transmission capacity 13dBm - 17dBm
    Doczytałem się jeszcze, że w pomieszczeniach zasięg do 75-ciu metrów a na powierzchni otwartej do 300m.

Niestety.. Karta co chwilę traci połączenie. Sygnał odbierany jest słabiutki a transfer skacze od 5Mbps do max 11Mbps. Dość często jednak połączenie jest zerwane. Sprawdziłem jak jest w tym samym momencie na 2 laptopie z wbudowaną kartą WIFI i jest nieźle. Transfer trzyma się na poziome 18Mbps czasem ale rzadko spada do 11Mbps. Ogólnie jest stabilny i połączenie nie jest zrywane.. Niestety nie wiem jaka karta jest wbudowana. wiem tylko, że conexant systems, INC , PRISM Wireless LAN.
    Jak myślicie... jeśl wymienię tą kartę co kupiłem na kartę gdzie specyfikacja podaje zasięg 100m a nie 75m na terenie zabudowanym... to zmieni się cos? co zrobić aby transfer był przynajmniej stabilny ale dobrze by było, żeby był szybszy?
    pozdrawiam
    Metus

Pełne uzależnienie Awatar Jurek Plieth
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Metus
    :/
    Jak myślicie... jeśl wymienię tą kartę co kupiłem na kartę gdzie specyfikacja podaje zasięg 100m a nie 75m na terenie zabudowanym... to zmieni się cos? co zrobić aby transfer był przynajmniej stabilny ale dobrze by było, żeby był szybszy?
    Ty przestań przejmować się specyfikacją. Wg specyfikacji, to każdy obiektyw jest b. dobry :wink: Najpierw radzisz się nas co kupić, a potem kupujesz coś zupełnie innego
    Twój problem Metus!

Początki nałogu
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Jurku.. przecież napisałem że oblazłem sporo sklepów... nie ma ani jednej z kart o których pisaliście! jest tylko d-link AirPlus i chyba tą kartę wezmę. Nie wiem tylko czy będzie lepsza bo kosztuje o 20EUR więcej
    pozdrawiam
    Metus

Zablokowany Awatar mmsza

Domyślnie

Tak jak pisałem ja i Jurek - szukaj Linksys.
    Linksys to jest produkt Cisco. A do Cisco chyba nie trzeba nikogo przekonywać.
    Na linksysie mam pełną moc sygnału między kartą a AP nawet oddzielonymi 2 kondygnacjami. Jadę na tym w domu już z pół roku. Ani razu nie zerwane połączenie, ani razu nie zawisło.

Początki nałogu
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

na e-bay.be znalazłem linksysa ale nie PCMCIA a podłączany na USB.. co o tym myślicie? USB też się sprawdza równie dobrze ?
    pozdrawiam
    Metus

Początki nałogu
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

http://cgi.benl.ebay.be/NEW-Wireless...QQcmdZViewItem
    to jest ta karta? jeśli tak.. to dziwne za tą co kupiłem zapłaciłem dokładnie 2x tyle :/ wprawdzie kupowałem w sklepie w Brukseli a to e-bay.. i stad może ta różnica ?
    Ostatnio edytowane przez Metus ; 10-02-2006 o 13:16
    pozdrawiam
    Metus

Pełne uzależnienie Awatar Jac
    Miasto
    W-wa/Bielany

Domyślnie

ja mam na USB Planet WL-U357 dwie sztuki na dwoch laptopach obie od ~4mies., dzialaja bezproblemowo a ruter Linksys 8)

Zablokowany Awatar mmsza

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Metus
    http://cgi.benl.ebay.be/NEW-Wireless...QQcmdZViewItem
    to jest ta karta? jeśli tak.. to dziwne za tą co kupiłem zapłaciłem dokładnie 2x tyle :/ wprawdzie kupowałem w sklepie w Brukseli a to e-bay.. i stad może ta różnica ?
    Tak, dokładnie jadę na takiej.

Jednego PC mam na sztywno po LANie podłączony pod AP/modem/router Linksys. Laptop na powyższej PCMCIA a PC dzieciaków na Linksys USB. Wszystko śmiga aż miło.

Bywalec
    Miasto
    Tarnów

Domyślnie

Jesli korzysatsz z AP oddalonego od Ciebie o wiecej niz 10 m (albo dwie sciany) to niestety taka karte mozesz sobie wsadzic.
    Do Twoich zastosowan najlepsza bedzie jakakolwiek karta z zewnetrzna (!) antena lub najtanszy acces point, ktory polaczysz z laptopem skretka.
    Jeszcze jedno. Nie mozesz twierdzic ze laptop z wbudowanym wifi nie ma anteny. Antena jest (z reguly wokol lcd). Ma moc z reguly 2-5 db.
    A ta oddaj jak najszybciej (jak mozesz).
    Pozdrawiam
    Canon R5 II, R6|RF 14-35|RF 24-105 4L|EF 85 1.8|EF 100 2.8L|RF 200-800|C 420 + 580

Zablokowany Awatar mmsza

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tasma
    Jesli korzysatsz z AP oddalonego od Ciebie o wiecej niz 10 m (albo dwie sciany) to niestety taka karte mozesz sobie wsadzic.
    G.... prawda. W sklepie, którym kupowałem też mi tak mówili.
    Mam maksymalne moce sygnałów (2 kondygnacje i kilka ścian działowych) :cool:

Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów