Pokaż wyniki od 1 do 5 z 5

Wątek: Ringlight - wersja fun. Potrzebna pomoc elektryka.

Początki nałogu Awatar grzegorzki
    Miasto
    Cavan / Kielce

Domyślnie Ringlight - wersja fun. Potrzebna pomoc elektryka.

Witam,
    Potrzebuję informacji jak połączyć urządzenie z poniższego obrazka:
    czyli które złącze na diagramie (1, 2, 3, 4) jest odpowiednikiem złącz (A, B, C, D), o ile to ma jakieś znaczenie?
    I czy istotne jest który bolec wtyczki będzie L, a który N ?

Zakupiłem świetlówkę kołową T9 40 W ze złączem G10q
    oprawkę G10q ze złączem starter
    no i byłoby easy, gdyby nie to że statecznik (MST BTA 36W 230V B2) ma złącza bez opisu.
    Podejrzewam, że może nie być ważne czy 1 to A lub B, a 4 to C czy D. No ale... świetlówkę mogę spalić, a statecznik znowu będę musiał ściągać z Polski.
    I ostatnie pytanie. Starter jest w oprawce tuż przy lampie. Zamierzam użyć drutu 1 mm. Czy statecznik może być zamontowany przy gniazdku, tj około 3 m od świetlówki ?

-------------------
    Nie wiem czy ten post nie powinien być innym wątku, no ale potrzebna 'pomoc', bo są 'problemy' .
    6D - EF 24-70/2.8L USM + EF 50/1.8 II + EF 70-300/4-5.6 IS USM + EF 85/1.8 USM - 580EX II + YN565EX + YN568EX- YN-622C - Bowens 500R kit + akcesoria
    Nie mnie się wtrącać biskupom w robotę.

Początki nałogu Awatar kulek855
    Miasto
    Podkarpackie

Domyślnie Odp: Ringlight - wersja fun. Potrzebna pomoc elektryka.

Na schemacie wygląda tak jakby AB było zmostkowane ze sobą podobnie jak CD (sprawdź to miernikiem).

I czy istotne jest który bolec wtyczki będzie L, a który N ?
    Jeżeli to prąd zmienny to niema to najmniejszego znaczenia L to faza N to przewód neutralny

Świetlówkę bym połączył tak:
    dwa dolne bolce do startera a górne jeden do dławika a drugi do Neutralnego.

P.S. Robisz to na własną odpowiedzialność. (jeżeli chcesz profesjonalnej porady zapraszam na forum elektroda.pl - elektronika, schematy, forum, naprawa, usterki, porady, diy)

Zmierz omomierzem do których pinów są podłączone żarniki!! bo być może narysowany schemat przez mnie jest zły.

Ostatnio edytowane przez kulek855 ; 15-09-2012 o 18:03

Początki nałogu Awatar kulek855
    Miasto
    Podkarpackie

Po zastosowaniu oprawki G10q sprawa jest prosta:
    Jeden przewód z oprawki g10q wciskasz w gniazdo D statecznika a drugi przewód z oprawki do wtyczki od gniazdka sieciowego.
    Natomiast z gniazda A statecznika prowadzisz przewód jak to jest pokazane na powyższym zdjęciu.

Początki nałogu Awatar grzegorzki
    Miasto
    Cavan / Kielce

Dzięki,
    wykonałem to podłączenie i bryndza. Pozostaje sprawdzić który element nie działa.
    6D - EF 24-70/2.8L USM + EF 50/1.8 II + EF 70-300/4-5.6 IS USM + EF 85/1.8 USM - 580EX II + YN565EX + YN568EX- YN-622C - Bowens 500R kit + akcesoria
    Nie mnie się wtrącać biskupom w robotę.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Nowy Sącz

Jak napisał "kulek855" - ma działać. Kondensator możesz pominąć, nie wpływa na świecenie świetlówki.
    6D; 5DII; C 24-70 2.8L; C 24-105L; C 70-200 2.8L; C 35 2.0 IS; C 50 1.4; C 85 1.8; S 17-35 2.8-4
    Moje fotki Moje fotki II

Uprawnienia umieszczania postów