Pokaż wyniki od 1 do 9 z 9

Wątek: Canon 1Ds mk II problem ze swiatlem

Domyślnie Canon 1Ds mk II problem ze swiatlem

Witam niedawno stanalem przed wyborem kupna nowego body po wczesniejszym uzytkowaniu aparatu ze studia Canon 5D mkII moj wybor padl na Canon 1ds mk II canon przyszedl w stanie wizualnym ideal wszystko ladnie pieknie az do dzis kiedy wyszedlem na dosc ostre slonce zaczalem od testowania programow tematycznych wlaczylem AV ustawilem sobie przyslone 10 ekspozycja na 0 i zdjecie masakrycznie przeswietlone aby uzyskac odpowiednio doswietlona fotografie musialem zjechac az do Ev -2 i tu moje pytanie do posiadaczy tego sprzetu czy to normalne? nie uzytkowalem wczesniej serii 1ds wiec nie jestem w stanie porownac. wgl to swiatlo sprawilo mi mase problemow na trybie manual jest to samo. A moze to wina jakichs ustawien w menu aparatu? wertowalem wszystko ale nic nie znalazlem co by odpowiadalo mojemu problemowi. czy to znaczy ze w aparacie cos jest walniete? Prosze o pomoc! (przepraszam za brak polskich znakow ale obecnie przebywam w usa i nie posiadam polskiego systemu operacyjnego)
    PS. Aparat testowalem z obiektywem C 50mm 1.8

Pełne uzależnienie Awatar jan pawlak

Domyślnie Odp: Canon 1Ds mk II problem ze swiatlem

Mam 1Ds2, był kiedyś moim jedynym, teraz "lezy w szafie", robię 5D3.
    Dla mnie w 1DS2, w stosunku do 5D2 a teraz 5D3, tryby pomiaru światła (wielosegmentowy, punktowy itd) wymagają znacznie większej staranności w używaniu ale dają też większą swobodę

jp

czyli ze to jest normalne w tym aparacie i wszystko w porzadku tylko musze sie przyzwyczaic do jego pomiaru swiatla? bo chyba nie dokonca zrozumialem odpowiedz w twoim body takze to wystepuje?

Pełne uzależnienie Awatar jan pawlak

Cytat Zamieszczone przez Smogu Zobacz posta
    czyli ze to jest normalne w tym aparacie i wszystko w porzadku tylko musze sie przyzwyczaic do jego pomiaru swiatla? bo chyba nie dokonca zrozumialem odpowiedz w twoim body takze to wystepuje?
    Tak, przy 1Ds2 trzeba dokładnie "patrzeć" gdzie i jak się mierzy światło, a 5D2,3 są bardziej tolerancyjne.

jp

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Nowy Sącz

A w jakim trybie pomiaru światła robisz te zdjęcia?
    6D; 5DII; C 24-70 2.8L; C 24-105L; C 70-200 2.8L; C 35 2.0 IS; C 50 1.4; C 85 1.8; S 17-35 2.8-4
    Moje fotki Moje fotki II

Pełne uzależnienie Awatar liquidsound
    Miasto
    Kraków

A nie masz punktowego pomiaru włączonego? Bo ten aparat w tym trybie jest fest czuły na zmiany. Generalnie on ma tendencje do niedoświetlania o 2/3EV raczej...

brak polskich znaków to nie problem - zainstaluj sobie polską klawiaturę w ustawieniach systemu...
    1Dx, 5D III, 33, 650, 20 2.8 , 24L, S35 1.4, 50L, 85L II, C70-210 3.5-4.5, 600EX-RT, 580EX,
    Było: 1Ds mk II, 1D mk III, 6D, 5D, 40D,600D, 350D, Z16 2.8, 24L II, 35L, 85 1.8, 50 1.4, 24-70L II, 24-70L, T28-75, 28 1.8, 35 2.0, T S-M-C 50 1.4., 430EX II

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Nowy Sącz

Cytat Zamieszczone przez liquidsound Zobacz posta
    A nie masz punktowego pomiaru włączonego? Bo ten aparat w tym trybie jest fest czuły na zmiany. Generalnie on ma tendencje do niedoświetlania o 2/3EV raczej...
    To nie tendencja tylko tak działa światłomierz. Ostatnio był o tym wątek, do pomiaru punktowego należy wprowadzać korektę!: http://www.canon-board.info/dla-pocz...djeciaz-85898/
    Proponuję uważnie przeczytać: http://www.canon-board.info/tips-and...trefowy-25632/
    Ostatnio edytowane przez tlustyx ; 10-09-2012 o 09:50
    6D; 5DII; C 24-70 2.8L; C 24-105L; C 70-200 2.8L; C 35 2.0 IS; C 50 1.4; C 85 1.8; S 17-35 2.8-4
    Moje fotki Moje fotki II

Coś już napisał

Nie pisałbym w pierwszym rzędzie o trybach tematycznych, a raczej o trybie pomiaru światła jaki był w danym momencie ustawiony, oraz na co mierzyłeś. Jeśli miałeś punktowy i mimo ostrego słońca celowałeś nim w jakieś zacienione miejsce, to wcale się nie dziwię, że wyszło prześwietlone.

dziekuje wszystkim za odpowiedzi powoli wszystko rozgryze w tym aparacie

Uprawnienia umieszczania postów