No to chyba nie czytacie postów wyżej... Napisałem, że chodzi o sprawdzenie przebiegu u osoby od której kolega chce kupić 500d. Jak wyobrażacie sobie wgrywanie nowego firmware'u u kogoś na chwile, żeby sprawdzić ilość zrobionych zdjęć?
No to chyba nie czytacie postów wyżej... Napisałem, że chodzi o sprawdzenie przebiegu u osoby od której kolega chce kupić 500d. Jak wyobrażacie sobie wgrywanie nowego firmware'u u kogoś na chwile, żeby sprawdzić ilość zrobionych zdjęć?
500D + BG-E5| 18-55 IS | EF 70-200 f/4 USM | Panasonic FZ7 + Raynox DCR-250
Potwierdzam. Chciałem kupić 50D na giełdzie w Warszawie. Na pierwszy rzut oka wszystko było OK. Sprzedający mówił coś o 77 000. Po podłączeniu do laptopa przeprosił i oznajmił mi, że jest 144 000 strzałów. Cena była super jak na ten model, ale bałem się kupić. Może niepotrzebnie
Druga sprawa - wszystko się psuje. Równie dobrze można oddać korpus do serwisu po 30 000. Widziałem już takie posty na tym forum.
Ostatnio edytowane przez cobalt ; 22-09-2012 o 08:28
Canon EOS 500D, Canon EF-S 18-55mm II, Canon EF-S 55-250mm IS, Canon EF 50mm 1.4 USM, Tamron SP AF 90mm f/2.8 Di 1:1 Macro, YN-565EX
Nie chodzi o to że to trwa minutę czy 5 minut. Kolega chce sprawdzić u osoby znalezionej z ogłoszenia ilość zrobionych zdjęć. Kto pozwoli u siebie wgrywać jakieś oprogramowanie aby sprawdzić przebieg?
Tym bardziej, gdy okaże się że ta osoba ma np firmware 1.1.0. (do ML jest potrzebny 1.1.1) I co? Wtedy jeszcze wgrywanie firmware'u? Nie ma takiej opcji.
Ale tu się nic nie wgrywa właściwie. Idzisz do gościa z przygtowaną kartą pamięcia i voilà. Chce sprzdać to niech się wykaże odrobiną dobrej woli. Nie słyszałem (wyczytałem), aby przez ML ktoś miał jakieś problemy z aparatem.
Korzystałem z tego czasami na 550d i czasami na 60d i żadnych problemów nie było, a IMHO przebieg migawki pokazuje właściwie.
Nie wiem dlaczego ludzie tak się boją tego przebiegu i żywotności migawki. Sprawdzałem temat gdy kupowałem używany 40D i sprawa wygląda tak, że wymiana takiej w serwisie Canona to ok 500zł, więc tanio nie jest, ale już w serwisie niezależnym to cena OK 300, a można i taniej, bo w obiegu są używane migawki z przyzwoitymi przebiegami.
Gdyby ktoś potrzebował to program gphoto2 pod linuxem pokazuje przebieg migawki w 500D
gphoto2 - Linux Command - Unix Command
- installed VirtualBox
- installed linux (mint 11)
- installed gphoto2 package
- connected my camera w/o sd-card (canon 500d/T1i)
- typed in terminal "gphoto2 --get-config /main/status/shuttercounter"
Ostatnio edytowane przez mils83 ; 05-10-2012 o 15:27
tylko reszta nie sypie się po przebiegu 50k... Wymiana przycisku, to grosze, kalibracji to i w nowych albo mało używanych trzeba dokonywać, zdrowy rozsądek przede wszystkim.
Ostatnio edytowane przez caniggia ; 05-10-2012 o 19:00