Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 32

Wątek: Nikon D300 czy 5D mk i

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Kraków/Faringdon UK

Domyślnie Nikon D300 czy 5D mk i

Witam posiadam Nikona D300 czy przesiadka na 5D mk I bedzie miała sens?

Grzeczny i układny podpis Awatar Merde
    Miasto
    Kraków

Domyślnie Odp: Nikon D300 czy 5D mk i

To pytanie nie ma sensu, IMHO.
    Przynajmniej w ten sposób zadane.
    I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Bywalec
    Miasto
    chojnice / piła

poczekaj, we wrześniu będzie d600, jak nie to poszukaj d700

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

sens zmiany zalezy od tego jaki jest jej cel.

czego brakuje Ci w D300, albo tez: co chcesz miec lepiej?

5D ma gorszy AF i jest ogolnie wolniejszy w pracy. natomiast niewatpliwie ma znacznie lepsza matryce, duzy celownik FF tez jest super sprawa...
    www albo tez flickr

Pełne uzależnienie Awatar koraf
    Miasto
    Legnica

Cytat Zamieszczone przez misio1399 Zobacz posta
    Witam posiadam Nikona D300 czy przesiadka na 5D mk I bedzie miała sens?
    Generalnie każda (prawie ) przesiadka z APS-C na FF ma sens, ale trochę za mało podałeś danych (co focisz lub chcesz focić, jaką masz szklarnię, itd., czego oczekujesz)aby z całym przekonaniem to potwierdzić. Zmiana systemu z reguły jest najbardziej kosztownym rozwiązaniem.

Początki nałogu Awatar fleder
    Miasto
    mazowsze

Odczujesz tę zmianę pod względem ergonomii i to bardzo. Obsługa D300 to była dla mnie bajka w porównaniu z obsługą 5d Ale! Jeśli masz doświadczenie to zdjęcia wynagrodzą Ci taką przesiadkę. Ja nie żałuję, chociaż z początku miałem wrażenie, że obsługuję kalkulator
    A ze szklarnią nie będzie kłopotu? Trzeba by wszystko wymieniać, a i do 5d byle czego nie podepniesz bo mija się to z celem...
    5D, stałki, zoomy

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Cytat Zamieszczone przez fleder Zobacz posta
    A ze szklarnią nie będzie kłopotu? Trzeba by wszystko wymieniać, a i do 5d byle czego nie podepniesz bo mija się to z celem...
    ale niby dlaczego? jesli jest jakis cyfrowy korpus, ktory bardzo lagodnie obchodzi sie z optyka i do ktorego praktycznie co by nie zapial, to jest ostro - to to jest wlasnie 5D mkI. to jest "tylko" 12mpix na pelnej klatce i dopoki szklo nie bierze w d* od telecentrycznosci, to trzeba byc naprawde nawiedzonym, zeby sie czepiac szczegolowosci zdjec...

to raczej do D300 trzeba staranniej dobierac optyke, bo wieksza gestosc upakowania...
    www albo tez flickr

Dopiero zaczyna

Wydaje mi się, że oczekują od nas rady, powinieneś najpierw sam napisać czego oczekujesz od aparatu i do jakiego typu zdjęć chcesz go wykorzystywać. Moim zdanie to są dwa różne aparaty i ciężko jednoznacznie wybrać lepszy, ja na 5D przesiadłem się z sony A700 i nie żałuję, ale dla mnie takie sprawy jak AF czy ergonomia (która w A700 jest moim zdaniem jedna z najlepszych) nie były tak ważne jak jakość obrazka, do "klawiszologi" można się przyzwyczaić, AF też jest akceptowalny, ale na pewno znacznie gorszy niż w nikonie D300, szybkość działania też jest bardzo dużym mankamentem 5D mk I, no i wyświetlacz który w żaden sposób nie odzwierciedla jakości zdjęć, które zobaczymy po zrzuceniu ich na PC, a tym bardziej po przeniesieniu ich na papier. 5D do portretu, do architektury, krajobrazu. Do sportu i dynamicznych ujęć zdecydowanie D300 (5D też się da, ale wymaga to dużo wprawy i po trochu zawsze będzie to loteria).
    Ostatnio edytowane przez geko123 ; 07-09-2012 o 22:23

Początki nałogu Awatar fleder
    Miasto
    mazowsze

Akustyku, miałem na myśli psychiczne (i finansowe) przygotowanie się na zakup szkieł klasy L by w pełni czerpać z możliwości jakie daje 5d. Przyznasz chyba, że obrazek lepszy da 85 L niż 50/1.8, a i AF pewniejszy będzie niż w tanim szkiełku.
    Rozumiem o czym piszesz, tylko nie o to mi chodziło w wywodzie
    5D, stałki, zoomy

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Akustyku, miałem na myśli psychiczne (i finansowe) przygotowanie się na zakup szkieł klasy L by w pełni czerpać z możliwości jakie daje 5d.
    no wlasnie z tym sie nie zgadzam. do 5D absolutnie nie trzeba zapinac bog wie jakich obiektywow, zeby sie cieszyc z mozliwosci tej matrycy...

Przyznasz chyba, że obrazek lepszy da 85 L niż 50/1.8, a i AF pewniejszy będzie niż w tanim szkiełku.
    osobiscie mi np. oba te szkla dyndaja, a tym bardziej na temat 85 L nie dostaje erekcji

moze dlatego, ze robie widoczki...
    www albo tez flickr

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów