Strona 4 z 9 PierwszyPierwszy ... 23456 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 84

Wątek: Zeiss Apo Sonnar T* 2/135 nowość!

Pełne uzależnienie

Domyślnie Odp: Zeiss Apo Sonnar T* 2/135 nowość!

Cytat Zamieszczone przez BartasPL Zobacz posta
    PS. Wyróżnikiem w stosunku do innych 135tek jest minimalna odległość ostrzenia 45cm pozawalajaca na wykonywanie ujeć z powiększeniem 1:4...takie 2 w 1 jak ktoś nie potrzebuje dużego powiększenia a chciałby uchwycić detale z bliska.
    MFD 80 cm mówiąc dokładnie, skala powiększenia bez zmian.
    http://lenses.zeiss.com/content/dam/...onnart2135.pdf

Pełne uzależnienie

PS. Wyróżnikiem w stosunku do innych 135tek jest minimalna odległość ostrzenia 45cm pozawalajaca na wykonywanie ujeć z powiększeniem 1:4...takie 2 w 1 jak ktoś nie potrzebuje dużego powiększenia a chciałby uchwycić detale z bliska.
    Odległość ostrzenia jak w Makro-Planarze T* 100 mm f/2ZE który jednak daje powiększenie 1:2 i do detali z bliskawydaje się lepszy.

--- Kolejny post ---

Cytat Zamieszczone przez ghiio Zobacz posta
    Bez rewelacji ?
    Dla mnie bajka. Piekne rozmycie.
    W Polsce malo kto wyda 8k na szklo
    Sądząc po tych zdjęciach Makro-Planar T* 100 mm f/2 IMO ma lepszy bokech i kosztuje prawie 2kpln mniej.

Pełne uzależnienie

Sądząc po tych zdjęciach Makro-Planar T* 100 mm f/2 IMO ma lepszy bokech i kosztuje prawie 2kpln mniej.
    To kup 100.

Pełne uzależnienie Awatar BeatX
    Miasto
    Szczecin

otoz to, 100mm i 135mm przy tej samej przyslonie ( f/2.0 ) to nie jest jakas niewiadomo jak duza roznica.
    mialem C100/2.0, mam 135L wiec wiem co pisze.
    natomiast zdecydowanie bedzie widac roznice w kwestii zblizen, czyli popularne makro
    CZ 100/2.0 makro jest po prostu bardziej oplacalny i praktyczniejszy niz manualny CZ 135/2.0
    Fuji X-H2 | Fujinon 16/1.4 | Fujinon 35/1.4 | Viltrox 75/1.2
    Moje zdjęcia: https://flickr.com/photos/maciej_k/

Coś już napisał
    Miasto
    Warszawa

Bardziej oplacalny
    Dosyc ciekawe slowo jak na tak drogi obiektyw.
    Obawiam sie, ze i tak wcale oplacalny niejest.
    Pozatym jednak wybralbym pewnie 135/2. Zawsze to jasniejszy i tak wzgledem ogniskowej -> a to przeciez o to w tych obudwu szklach chodzi.

Pełne uzależnienie

Cytat Zamieszczone przez BeatX Zobacz posta
    CZ 100/2.0 makro jest po prostu bardziej oplacalny i praktyczniejszy niz manualny CZ 135/2.0
    Dokładnie o to mi chodziło.Poza tym sądząc na podstawie sampli z CZ135/2 przytoczonych w tym wątku, uważam że zarówno CZ100/2 jak i 135/2L dają ładniejszy bokeh.

Pełne uzależnienie

CZ135/2 przytoczonych w tym wątku, uważam że zarówno CZ100/2 jak i 135/2L dają ładniejszy bokeh.
    To kup L.

Jak dla mnie bokeh to obie 135 mają identyczny bokeh. :P Chociaż z Zeiss jakby się bardziej przyjrzeć to to co jest w połowie ostre jakby lepiej wygląda. Kosmetyka.

Zamawiasz je gdzieś poza granicami kraju czy jest już dostepny w Fototechnice?
    ZWiadomo coś o cenie w PL?
    Ok, dowiem się dokładnie i dam Ci znaka, zmusiłeś mnie

Robiłem tym szkiełkiem i nadspodziewanie (jak na manual i moje możliwości) łatwo się łapało ostrość. A plastyka zdecydowanie lepsza niż w 135 L bo taką eLę posiadam. Ale to kwestia subiektywna, normalna sprawa.
    A co do ceny to cóż, są osoby które go nie kupią bo abstrakcyjnie drogi a są takie co już na niego czekają. Sądząc po sprzedaży Distagona 2,8/15 nie będzie się kurzył na magazynie w Foto-Technice.
    Ostatnio edytowane przez Gall_Anonimowy ; 22-04-2013 o 14:49
    5D MarkII i III, + szkiełka L ... i Mitros+

Pełne uzależnienie

Cytat Zamieszczone przez Gall_Anonimowy Zobacz posta
    Robiłem tym szkiełkiem i nadspodziewanie (jak na manual i moje możliwości) łatwo się łapało ostrość. A plastyka zdecydowanie lepsza niż w 135 L bo taką eLę posiadam. Ale to kwestia subiektywna, normalna sprawa.
    Masz jakieś sample na poparcie swojej opinii o plastyce CZ135

Pełne uzależnienie

Masz jakieś sample na poparcie swojej opinii o plastyce CZ135
    A masz sample na poparcie tezy o lepszości Canona? Szkło jest na razie nawet niedostępne. Nawet jak będzie nie będzie zbyt popularne ze względu na cenę i brak AF. W teście cegiełkowym dali dwa zdjęcia porównawcze z Canonem. Oba wyglądają bardzo podobnie. Zeiss ma bardziej nasycone kolory i jakby ładniej rozmywa plany pośrednie.

Czemu tak bronisz C135? Płacą Ci za to? Szkło stare i nawet przez Canona nieszczególnie wysoko wycenione. Nie było pewnie trudno zrobić coś lepszego.

A o plastyce to warto pogadać w Górach Brokeback. Bo jest to już takie pitolenie, żeby sobie pitolić. Szkło ma ostrość, winietę i aberracje chromatyczne (podłużną i poprzeczną). Do tego jeszcze praca pod słońce, koma i astygmatyzm. Zazwyczaj ci co najwięcej gadają o plastyce i mitycznym obrazku robią najsłabsze zdjęcia.

Owszem są obiektywy z jakimiś dziwnym rozmyciem tła (zwłaszcza lustrzane) ale to bardziej margines. Cala reszta rozmywa tak jak każą prawa optyki. A oglądanie 100% cropów bokeh jest zabawne. Zwłaszcza jak się zobaczy cebulę i się człowiek popłacze ze śmiechu.
    Ostatnio edytowane przez jellyeater ; 22-04-2013 o 21:18

Strona 4 z 9 PierwszyPierwszy ... 23456 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów