MFD 80 cm mówiąc dokładnie, skala powiększenia bez zmian.
http://lenses.zeiss.com/content/dam/...onnart2135.pdf
MFD 80 cm mówiąc dokładnie, skala powiększenia bez zmian.
http://lenses.zeiss.com/content/dam/...onnart2135.pdf
Odległość ostrzenia jak w Makro-Planarze T* 100 mm f/2ZE który jednak daje powiększenie 1:2 i do detali z bliskawydaje się lepszy.
--- Kolejny post ---
Sądząc po tych zdjęciach Makro-Planar T* 100 mm f/2 IMO ma lepszy bokech i kosztuje prawie 2kpln mniej.
To kup 100.Sądząc po tych zdjęciach Makro-Planar T* 100 mm f/2 IMO ma lepszy bokech i kosztuje prawie 2kpln mniej.![]()
otoz to, 100mm i 135mm przy tej samej przyslonie ( f/2.0 ) to nie jest jakas niewiadomo jak duza roznica.
mialem C100/2.0, mam 135L wiec wiem co pisze.
natomiast zdecydowanie bedzie widac roznice w kwestii zblizen, czyli popularne makro
CZ 100/2.0 makro jest po prostu bardziej oplacalny i praktyczniejszy niz manualny CZ 135/2.0
Fuji X-H2 | Fujinon 16/1.4 | Fujinon 35/1.4 | Viltrox 75/1.2
Moje zdjęcia: https://flickr.com/photos/maciej_k/
Bardziej oplacalny
Dosyc ciekawe slowo jak na tak drogi obiektyw.
Obawiam sie, ze i tak wcale oplacalny niejest.
Pozatym jednak wybralbym pewnie 135/2. Zawsze to jasniejszy i tak wzgledem ogniskowej -> a to przeciez o to w tych obudwu szklach chodzi.
To kup L.CZ135/2 przytoczonych w tym wątku, uważam że zarówno CZ100/2 jak i 135/2L dają ładniejszy bokeh.
Jak dla mnie bokeh to obie 135 mają identyczny bokeh. :P Chociaż z Zeiss jakby się bardziej przyjrzeć to to co jest w połowie ostre jakby lepiej wygląda. Kosmetyka.
Ok, dowiem się dokładnie i dam Ci znaka, zmusiłeś mnie
Robiłem tym szkiełkiem i nadspodziewanie (jak na manual i moje możliwości) łatwo się łapało ostrość. A plastyka zdecydowanie lepsza niż w 135 L bo taką eLę posiadam. Ale to kwestia subiektywna, normalna sprawa.
A co do ceny to cóż, są osoby które go nie kupią bo abstrakcyjnie drogi a są takie co już na niego czekają. Sądząc po sprzedaży Distagona 2,8/15 nie będzie się kurzył na magazynie w Foto-Technice.
Ostatnio edytowane przez Gall_Anonimowy ; 22-04-2013 o 14:49
5D MarkII i III, + szkiełka L ... i Mitros+
A masz sample na poparcie tezy o lepszości Canona?Masz jakieś sample na poparcie swojej opinii o plastyce CZ135Szkło jest na razie nawet niedostępne. Nawet jak będzie nie będzie zbyt popularne ze względu na cenę i brak AF. W teście cegiełkowym dali dwa zdjęcia porównawcze z Canonem. Oba wyglądają bardzo podobnie. Zeiss ma bardziej nasycone kolory i jakby ładniej rozmywa plany pośrednie.
Czemu tak bronisz C135? Płacą Ci za to? Szkło stare i nawet przez Canona nieszczególnie wysoko wycenione. Nie było pewnie trudno zrobić coś lepszego.
A o plastyce to warto pogadać w Górach Brokeback. Bo jest to już takie pitolenie, żeby sobie pitolić. Szkło ma ostrość, winietę i aberracje chromatyczne (podłużną i poprzeczną). Do tego jeszcze praca pod słońce, koma i astygmatyzm. Zazwyczaj ci co najwięcej gadają o plastyce i mitycznym obrazku robią najsłabsze zdjęcia.
Owszem są obiektywy z jakimiś dziwnym rozmyciem tła (zwłaszcza lustrzane) ale to bardziej margines. Cala reszta rozmywa tak jak każą prawa optyki. A oglądanie 100% cropów bokeh jest zabawne. Zwłaszcza jak się zobaczy cebulę i się człowiek popłacze ze śmiechu.
Ostatnio edytowane przez jellyeater ; 22-04-2013 o 21:18