Mam nadzieję, że nie było, bo nie widzę w dziale 'obiektywy':
Samyang T-S 24mm 1:3.5 ED AS UMC
Samyang T-S 24 mm 1:3.5 ED AS UMC - nowy obiektyw tilt-shift - Optyczne.pl
Mam nadzieję, że nie było, bo nie widzę w dziale 'obiektywy':
Samyang T-S 24mm 1:3.5 ED AS UMC
Samyang T-S 24 mm 1:3.5 ED AS UMC - nowy obiektyw tilt-shift - Optyczne.pl
O obiektywach wiem prawie wszystko
Gruuuubo... Cenowo pewnie z 3 max 4 000,- tak na oko obstawiam naszych polskich złotych.
FF + S24EX | S50EX | H58/2 | H85/1.5
APSC + 18-55is | 70-300vc
kiedyś: C 400D > N D700 > C 30D > C 5D > C 40D | S20/1.8, S30/1.4, 85LmkII, 70-200L/2.8
czy to komuś będzie tak naprawdę potrzebne..? Przecież obiektyw TiltShift można zrobić samemu...
Do pierwszej części wypowiedzi .... powiem tak - ostatnio szarpnąłem się na 24 TS-E II (kiedyś tu wylewałem swoje dylematy czy go kupić) i właściwie stał się dla mnie z angielska "walkaround lens" - jak musiałbym się ograniczyć gdzieś do jednego szkła to to szkło brałbym jako pierwsze, a mam również 17 TS-E - który może nawet nie ze względu na ogniskową ale na wyłażący przód i flary byłby na 2 miejscu. (24 TS-EII zdetronizował u mnie jako spacerówkę 24-70L).
Szczerze mówiąc ciężko mi się ostatnio fotografuje na ogniskowych poniżej 50 bez kontroli perspektywy - ale może "jestem skażony" ;-P
Ciekawi mnie jak się sprawi Samyang w towarzystwie 17 i 24 Canona - chętnie bym przetestował ;-P
Pozdr,
Koala
Ostatnio edytowane przez koalapd ; 08-09-2012 o 12:14
Samemu, taaa, z jakością gorszą od lensbaby..
Nie ma obrotu tiltu niezależnie od przesuwu. Szkoda.
--- Kolejny post ---
Podoba mi się komentarz na Optycznych, cytuję "Ale T-S to tak jak rybie oko,bardziej obiektyw efektowy niż do użytku codzienniego chociaż jak kto lubi.." :-D
Ano - teraz każdy temat można zrobić właściwie każdym szkłem - często właśnie dla efekciarstwa a nie podkreślenia treści. Ale zastosowanie T-S np w fotografii reportażowej jest imo fajne.
Samyang optycznie myślę że nie zawiedzie, jak cenę skalkulują do 5k to będzie hit ;-)
5D I + Sigma 35mm + Canon 100mm
Hit to będzie przy 3 tysiączkach, przy pięciu to już wole dołożyć tysiączka do używki Canona
5k to IMO cena nierealna. 3000, no może 3500 max. Może być cenowo porównywany wyłącznie do 24 TS mkI, bo mkII ma pokłon niezależny od przesuwu.