"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
Nie miałem jeszcze tego Samyanga w rękach, ale sądząc z powtarzających się opisów to wolę jednak nieidealność Canona TS-E od nieidealności Samyanga :-)
Kolejna recenzja: Samyang 24mm f/3.5 ED AS UMC Tilt-Shift Lens (Rokinon/Bower) Review
Wszędzie można się do czegoś przyczepić, no nie oszukujmy się, nic nie jest idealne. Prowadzimy z mężem taki serwis o grach i programach i tam przy ocenie danej aplikacji jest porównanie jakości do ceny i to jest dobre porównanie według mnie. Bo czasem coś jest tanie, ale szajsowate, więc nawet ta cena jest zbyt wysoka, a czasem coś ma niedużą (w porównaniu) cenę, a jakość naprawdę w porządku. Chyba to miałam na myśli![]()
Wiesz tylko tu nie chodzi o ogólniki tylko o konkrety. Ja miałem kilka tiltshiftów w ręku i wiem jak są wykonane. Także takich które swoje przeszły. I mam jakieś tam zdanie ale nie odważyłbym się tak generalizować.
Może warto by się tu wymieniać swoimi doświadczeniami, a nie nabijać posty ogólnikami.
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
Wygląda na to, że ostrość Samyanga nawet domkniętego do f/8 - f/11 nie umywa się do Canona TS24 mkII na pełnej dziurze... Samyang 24mm f/3.5 ED AS UMC Tilt-Shift Lens (Rokinon/Bower) Image Quality
Więc jako szkło do "zabawy w TS" powinno być tańsze, jako szkło aspirujące do zastosowań profesjonalnych jest za słabe.. Jeśli poszukiwałbym dziś TSa 24mm nie miałbym żadnych wątpliwości - dołożyć do L, lub chociażby poszukać mk1.
Ostatnio edytowane przez Cichy ; 04-06-2013 o 08:53
O obiektywach wiem prawie wszystko
Kilka RAWów z 5D II i Samyanga:
https://dl.dropboxusercontent.com/u/26402363/ts.zip
Zdjęcia są z korektą perspektywy. Widok z góry na Jelenią Górę jest robione przy maksymalnym przesunięciu w lewo (pierwsze zdjęcie z panoramy) - obiektyw pracuje na brzegach optyki, widać jak się na nich zachowuje (gorsza jakość) i winietuje. Fota robiona przy f\8. Ratusz w Jeleniej Górze f\8. Ratusz we Wrocławiu - f\8. Paralotniarze, prawdopodobnie f\5.6 lub f\4, obiektyw bez korekt.
PS. Tak, wiem, matryca do szorowania ;P
Ostatnio edytowane przez chyrus ; 30-10-2013 o 11:52
Bardziej przypomina obrazek z pierwszego TS-E 24, niż z drugiego (jakkolwiek aberracje wydają się mniejsze niż w I).