Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 23

Wątek: Specyfika obrazu obiektywow szerokokatnych

Bywalec Awatar welury
    Miasto
    Kraków

Domyślnie Specyfika obrazu obiektywow szerokokatnych

Obiektyw szerokokatny np. 24 mm na FF daje na brzegach obraz rozciagniety w poziomie.
    Czytałem gdzieś, ze taki obraz oglądać należy w sposób specjalny. Obraz ze standardowego obiektywu należy oglądać z odległości zbliżonej do przekątnej obrazu. Natomiast obraz z obiektywu szerokokatnego z odległości mniejszej od przekątnej obrazu. I o tyle proporcjonalnie bliżej, o ile krótsza jest ogniskowa obiektywu do ogniskowej standardowej. Wtedy znieksztalcenia nie wystepuja. Czy ktoś spotkał się z tym zjawiskiem?
    Pozdrawiam

Bywalec Awatar welury
    Miasto
    Kraków

Domyślnie Odp: Specyfika obrazu obiektywow szerokokatnych

Czy nikt nie jest zainteresowany tematem?
    Pozdrawiam

Bywalec Awatar Arni
    Miasto
    Rumia

Pewnie nikt nie wie, jak Ci "dowcipnie" dosolić więc cisza ...
    Cytat Zamieszczone przez welury Zobacz posta
    Obraz ze standardowego obiektywu należy oglądać z odległości zbliżonej do przekątnej obrazu. Natomiast obraz z obiektywu szerokokatnego z odległości mniejszej od przekątnej obrazu.
    To wydaje się być prawdą. Szukajac telewizora kilkukrotnie natknąłem się na informację, że optymalna odległość do oglądania telewizji to dwukrotność przekątnej ekranu, czyli telewizor o przekątnej 50" najlepiej ogjąda się z m/w 2,5 m. Wrzuć sobie więc fotkę z 24 na ekran telewizora, rozwiń miarkę na podłodze i poprzestawiaj taboret, a po 3 min. bedziesz wiedział, czy Twoja teoria jest prawdziwa.
    EOS 60D + C50/1.8 + C24-105/4.0 L + S10-20/4.0-5.6 EX DC HSM + S30/1.4 EX DC HSM + T70-300/4.0/5.6 SP Di VC USD
    Metz 50 AF-1 + Hama Traveler Pro
    E-system przeszedł do historii ...

Ja tam nigdy z linijką nie oglądałem zdjęć także nie wiem. Ale może to być prawdą. Ja nad monitorem się garbię i te z 50mm w górę bardziej mi się podobają niż te z szerokiego. Wezmę linijkę, będę odchylał głowę do tyłu, zmierzę od kiedy te z 24mm mi się podobają i podzielę się swoimi spostrzeżeniami.

Pełne uzależnienie Awatar arturs
    Miasto
    Kielce

Domyślnie Specyfika obrazu obiektywow szerokokatnych

Żebyś się tylko na krześle nie wywalił
    A co do meritum to pewnie coś w tym jest.. Bo jak jesteś bliżej a kąt jest szeroki to oczy widzą jakby więcej.. I wrażenie jest takie jakbys patrzył tez na boki.
    Ale to chyba subiektywne odczucie dla każdego indywidualne
    Ostatnio edytowane przez arturs ; 07-10-2012 o 14:37
    5DmkI, C85f1.2L|580 EXII|

Bywalec Awatar welury
    Miasto
    Kraków

Dodam tylko, że aby oglądać obraz zrobiony obiektywem szerokokątnym z odległości mniejszej niż przekątna, obraz taki musi być odpowiednio duży. Można to sprawdzić wyświetlając obraz na dużym TV, ale obraz wtedy może wydawać się mniej ostry. Najlepszy był by duży wydruk.
    Pozdrawiam

Bywalec Awatar welury
    Miasto
    Kraków

Pokazuję przykład takich zniekształceń. Obrazy są rozciągnięte w poziomie na brzegach. Ogniskowa obiektywu 24mm.
    Pozdrawiam

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Cytat Zamieszczone przez Arni Zobacz posta
    Szukajac telewizora kilkukrotnie natknąłem się na informację, że optymalna odległość do oglądania telewizji to dwukrotność przekątnej ekranu, czyli telewizor o przekątnej 50" najlepiej ogjąda się z m/w 2,5 m.
    No popatrz a ja oglądam z 1.5 metra i wcale tego nie żałuję .
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Coś już napisał Awatar Rafał K

Cytat Zamieszczone przez welury Zobacz posta
    Obiektyw szerokokatny np. 24 mm na FF daje na brzegach obraz rozciagniety w poziomie.
    Czytałem gdzieś, ze taki obraz oglądać należy w sposób specjalny. Obraz ze standardowego obiektywu należy oglądać z odległości zbliżonej do przekątnej obrazu. Natomiast obraz z obiektywu szerokokatnego z odległości mniejszej od przekątnej obrazu. I o tyle proporcjonalnie bliżej, o ile krótsza jest ogniskowa obiektywu do ogniskowej standardowej. Wtedy znieksztalcenia nie wystepuja. Czy ktoś spotkał się z tym zjawiskiem?
    Ja się z takim zjawiskiem nigdy nie spotkałem. Jeżeli nawet ta metoda pomaga ewentualnie choć trochę zniwelować efekty dystorsji, to jest bardzo niepraktyczna - skomplikowana w stosowaniu, ale to tylko mz i na marginesie ;-)

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Bydgoszcz.

Pokazuję przykład takich zniekształceń. Obrazy są rozciągnięte w poziomie na brzegach. Ogniskowa obiektywu 24mm.
    Idealne ,a więc takie jak ludzkiego oka odwzorowanie obrazu z puszki IMHO nie istnieje,niezależnie od ogniskowej.I istnieć nie będzie [Przynajmniej dotąd dopóki obiektywy nie będą miały właściwości ludzkiego oka.]
    Odległością patrzenia tego nie poprawimy.Ludzkie oko nie widzi taki jak obiektyw szerokokątny.
    Nie wiadomo jak by wtedy wyglądał obraz na który patrzymy.Niekoniecznie tak jak sobie dziś wyobrażamy.
    Inna sprawa to czy robisz w RAW ,czy korzystasz z DLO czy fotografujesz biorąc pod uwagę specyfikę obiektywu i masz realne oczekiwania,wobec szkła.To może wpłynąć na wygląd zdjęć ,aczkolwiek nie rewolucyjnie na dziś.
    Pozostaje pogodzić się z faktem że patrząc na zdjęcie oglądamy świat przez obiektyw, a on widzi i pokazuje po swojemu.
    Gdy opuścimy aparat wszystko wraca do normy :-)
    Ostatnio edytowane przez janmar ; 23-10-2012 o 08:18

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów