Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 23

Wątek: Obiekt pod światło (pomiar światła)

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie Odp: Obiekt pod światło (pomiar światła)

Ja tam uważam, że jak ktoś już na etapie zdjęcia mówi "wyciągnie się z RAWa" to powinien się zająć czymś innym niż fotografia. Może jakaś pietruszka? Ma tylko dwa elementy natka i korzeń. Łatwo opanować.
    :-)

Pomiar czy pod światło czy ze światłem ma być przemyślany. Nie przez aparat a przez fotografa. To fotograf ma decydować co ma być ciemne a co przepalone.

Od jakiegoś czasu w ACR/LR można używać warstw! Tak można. Owszem trzeba używać małego tricku ale da się. Więc faktycznie niby można "wyciągać z RAWa" ale.... jak wyżej. :-)

http://www.canon-board.info/tips-and...trefowy-25632/
    Ostatnio edytowane przez Janusz Body ; 06-09-2012 o 11:30

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

Początki nałogu Awatar tomphoto
    Miasto
    51°45'23 19°25'49

Cytat Zamieszczone przez KUBAwo Zobacz posta
    Polecam przeczytać o pomiarach światła i różnicach w ekspozycji jakie z tego wynikają...to podstawy jakby nie patrzeć.
    A kompensacja może być przydatna bo z do d*** naświetlonego Rawa cudów nie wyciągniesz !!!
    Jak by nie patrzeć, jesteśmy na forum i w dziale dla początkujących. Poza tym czytaj ze zrozumieniem, pytam o praktykę a nie teorie. Czyli doświadczenia dla zrozumienia.
    http://www.tomphoto.pl Fotografujcie, jeżeli sprawia wam to radość.

Pełne uzależnienie

Cytat Zamieszczone przez Janusz Body Zobacz posta
    Ja tam uważam, że jak ktoś już na etapie zdjęcia mówi "wyciągnie się z RAWa" to powinien się zająć czymś innym niż fotografia.
    Jezeli zakres sceny, przekracza zakres matrycy, to "wyciaganie z RAWa" jest koniecznoscia i lepiej to wiedziec na etapie zdjecia.
    Mozna tez HDR, ale czesto "wyciaganie" wystarczy.

Początki nałogu Awatar rysib
    Miasto
    Bydgoszcz

A robiąc zdjęcie pod światło, to już nie da się doświetlić (np. postaci) lampą błyskową? Mi ta technika ostatnio w górach dobrze się sprawdzała.
    Pozdrawiam Rysiek

Początki nałogu Awatar cohontes
    Miasto
    .

Ale autor napisał, że lampa odpada

Pełne uzależnienie Awatar Leon007
    Miasto
    wieś, nie miasto

Bo to jest dobra technika, gdy umiejętnie zastosowana. Zwykła lampa wbudowana daje radę.

Początki nałogu Awatar tomphoto
    Miasto
    51°45'23 19°25'49

Ja tam uważam, że jak ktoś już na etapie zdjęcia mówi "wyciągnie się z RAWa" to powinien się zająć czymś innym niż fotografia. Może jakaś pietruszka? Ma tylko dwa elementy natka i korzeń. Łatwo opanować.
    :-)

Pomiar czy pod światło czy ze światłem ma być przemyślany. Nie przez aparat a przez fotografa. To fotograf ma decydować co ma być ciemne a co przepalone.

Od jakiegoś czasu w ACR/LR można używać warstw! Tak można. Owszem trzeba używać małego tricku ale da się. Więc faktycznie niby można "wyciągać z RAWa" ale.... jak wyżej. :-)

http://www.canon-board.info/tips-and...trefowy-25632/
    Januszu mi drogi, dlatego zapytałem nie stwierdziłem, światłomierz oszust, przeczytałem jakiś czas temu, dzięki za przypomnienie, jeszcze raz właśnie to sobie przypominam.

Z doświadczeń z ACR wiem że jak nie doświetlone to nie zawsze... da się poprawnie wywołać. Zdjęcie traci na kontraście, i nie zyskuje w cieniach, bo w histogramie jest pusto
    http://www.tomphoto.pl Fotografujcie, jeżeli sprawia wam to radość.

Coś już napisał

Skoro już wspomniałeś, to czy możesz napisać coś więcej o tym tricku?

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Warszawa

Żadne wyciąganie, ani cyfrowa wersja systemu strefowego nie pomoże jeśli rozpiętość tonalna sceny jest zbyt duża, to oczywiście zależy od tego jak mocne jest światło pod które robimy, ale jeśli to jest słońce to albo wypalone tło, albo czarny obiekt, a ja się dobrze trafi to może być i jedno i drugie.
    Oryginalny system strefowy wymyślony przez Adamsa miał na celu właśnie na celu dostosowanie dynamiki tonalnej do sceny - dla mało kontrastowych scen zmniejszenie, dla bardzo kontrastowych rozciągnięcie (oczywiście w ograniczonym zakresie).
    Dla aparatów cyfrowych ta najważniejsza część systemu strefowego nie ma zastosowania, więc jeśli rozpiętość sceny będzie dajmy na to 12EV (o co nie tak trudno), to pozostaje poczekać na nowsze matryce, ewentualnie jak ktoś lubi to bawić się w HDR.
    Ostatnio edytowane przez michalab ; 06-09-2012 o 12:05

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Cytat Zamieszczone przez Usjwo Zobacz posta
    Jezeli zakres sceny, przekracza zakres matrycy, to "wyciaganie z RAWa" jest koniecznoscia....
    Zupełnie nie. Nie jest koniecznością. Owszem można ale zwykle zupełnie nie jest ani potrzebna ani ładne. Jeden ze znanych fotografików amerykańskich mówi dokładnie to samo co ja. Jeśli już na etapie robienia zdjęcia myślisz o wyciąganiu z RAWa, poprawkach w photoshopie to "go and snap yourself".

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów