Jestem użytkownikiem aparatu Canon 550d, zakupiłem go w grudniu ubiegłego roku gdy nie miałem jeszcze pojęcia o aparatach bezlusterkowych. Powodem zakupu lustrzanki była chęć robienia zdjęć lepszej jakości i zdenerwowanie na aparat kompaktowy który dawał duże ograniczenia. Aparatu używam głównie do zdjęć krajobrazowych i zabieram go na kilkudniowe wyprawy rowerowe. Niestety po jakimś czasie ta lepsza jakość zdjęć to za mało, człowiek staje się pedantyczny i zaczyna obserwować takie szczegóły jak jakość optyczna obiektywu, obserwuje te zmiany na zdjęciach i szuka czegoś lepszego.
Zastanawiam się nad zakupem obiektywu lub też zmianą lustrzanki na aparat bezlusterkowy jednak czy w moim przypadku będzie to dobry wybór? Oto argumenty:
Przykładowo:
550D--->Nex 5n lub inny bezlusterkowiec
Lustrzanka:
-prawie wcale nie używam lampy błyskowej
-aparat będzie używany do robienia time-lapsów gdy zakupię niedługo nowy PC, czy do bezlusterkowca też podepnę automatyczny wężyk spustowy?
-do lustrzanki mogę podpiąć grip i dwie baterie (który już mam zakupiony) co jest kluczową cechą która przyda się przy time-lapsach
-lepsza ergonomia (mniej ważne)
Bezlusterkowiec przykładowo Sony Nex 5n
-minimalne lepsza jakość zdjęć
-strzelanie 10fps
-prawdopodobnie mniejsza ilość zdjęć do zrobienia na jednym akumulatorze
-brak gripa (ale czy można do niego podpiąć jakiś zewnętrzny akumulator?)
-małe wymiary
Jeśli już miałbym zostać przy lustrzance a skłaniam się bardziej ku temu to jaki obiektyw zakupić? W razie czego jako szeroki kąt miałbym kita i mógłbym dokupić tele który w brew pozorom też bardzo przydaje się przy krajobrazach. Jednak jakbym miał zakupić coś pokroju Canona 10-22mm albo Sigmy 10-20 to co z dalszymi ogniskowymi? Mam nadzieję że doradzicie mi coś sensownego
Budżet- jeśli sprzedałbym canona 550d z akcesoriami miałbym coś około 2500 przy tym na nowy obiektyw też mam coś w okolicach 2500.|
Moje kryteria jeszcze raz w skrócie:
-krajobrazy
-korzystam często z ustawień manualnych w aparacie
-wyjazdy rowerowe
-fotografia nocna (gwiezdnie niebo, czasami architektura, krajobrazy)
-prawie nie używam lampy błyskowej nie mam zamiaru dokupywać takowej wolę dołożyć do obiektywu
-zmiana aparatu to bardziej gdybanie,raczej zostanę przy lustrze