-
Bywalec
Odp: canon macro
zakładam że będziesz fotografował w miarę statyczne obiekty skoro stół bezcieniowy i szkła manualne. Myślałeś może o mieszku makro? mam od prakticy PB. Kupiłem rozwalonego heliosa 44-4 i wyjąłem z niego mocowanie M42. z drugiej strony założyłem adapter PB->M42 bo nie mam żadnego szkła PB. Zaletą takiego rozwiązania(mieszka) jest to że możesz założyć każde szkło jakie masz pod ręką, zakładam 50 ale nie rzadko 135 czy nawet 200(po zdjęciu adaptera szkła PB). Dlaczego mieszek od prakticy? bo ma wbudowane sanki nastawcze, byle jakie ale daje radę. to sprzęt na statyw, z ręki to zakładam 100 macro canona i sobie chwalę, dla tych co mało i chcą więcej to dokładają pierścienie pośrednie z przeniesieniem automatyki bądź raynox dcr-250 czy inny w miarę potrzeb np 150 czy inne MSN'y
Jeśli chodzi o same szkła M42 macro to z rosyjskich jest jeszcze Industar 61 L-3 (L-Z) nie mylić z L-D (M39), L-D też ale tu trochę gimnastyki, Industar 50-2 (kopia tesara) z pierścieniami też świetnie się sprawdza. Ponadto cossiny i inne vivitary są chwalone, czasem spotyka się niedrogo takumara 50 f4 macro (są 2 wersje, jedna chodliwa i bywa droga, druga sporo tańsza, nie pamiętam czym się różnią).
Na alledrogo bywają też mieszki przerobione z M42 pod canona z przeniesieniem automatyki przysłony i nawet z AF. Nie wiem tylko jak mieszek się sprawdzi na FF.
Uprawnienia umieszczania postów