Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 20

Wątek: Zdjecia w Plenerze z lampa błyskowa!!!

Coś już napisał Awatar fotocoto

Domyślnie Odp: Zdjecia w Plenerze z lampa błyskowa!!!

Cytat Zamieszczone przez wiktor2323 Zobacz posta
    W rytm niem ale synchronizuje się nawet z czasami 1/8000 Jest temat na forum. Tylko, że w plenerze trzeba by chyba fotocele przykleić do ex a później po kabelku żeby odpaliło
    W plenerze dobrze pracuje pocket wizard, kolega ma tez wyzwalacz pixel kinga, też przenosi HSS a tani jest.
    -^-^-^-^-^-^-^-^-^-^-^-^-^
    5D MK II, 70-200/2.8 IS USM, EF 24-70, 12-24 Sigma, 50/1.4, 580 + 430 EX i pocketwizzard Sigma i kilka drobiazgów

Początki nałogu Awatar Maver

Możesz też uzyć teleobiektywu i zwiekszyc przyslone tak zeby zdjecia nie byly przeswietlone.
    Jak uzyjesz odpowiednio duzej ogniskowej to nie bedziesz potrzebowal przyslony f2
    --
    Pozdrawiam
    Krzysztof Zagórski

Bywalec

Cytat Zamieszczone przez Maver Zobacz posta
    Możesz też uzyć teleobiektywu i zwiekszyc przyslone tak zeby zdjecia nie byly przeswietlone.
    Jak uzyjesz odpowiednio duzej ogniskowej to nie bedziesz potrzebowal przyslony f2
    A jeśli planuje uzyskać pole widzenia obiektywu powiedzmy 50mm przy f2 - jaki teleobiektyw da taki obrazek? Żaden. Więc myślę, że to zła droga, bo zmienia nam to kompletnie obrazowanie (a to chyba jest dużo ważniejsze niż technikalia jego uzyskania).

Proponuję zatem albo filtr polaryzacyjny/ND - tu łatwo obliczyć po ostatnich zdjęciach jaki będzie potrzebny, albo/i korzystanie z HSS.

Początki nałogu Awatar Maver

Cytat Zamieszczone przez Greg S Zobacz posta
    A jeśli planuje uzyskać pole widzenia obiektywu powiedzmy 50mm przy f2 - jaki teleobiektyw da taki obrazek? Żaden. Więc myślę, że to zła droga, bo zmienia nam to kompletnie obrazowanie (a to chyba jest dużo ważniejsze niż technikalia jego uzyskania).

Proponuję zatem albo filtr polaryzacyjny/ND - tu łatwo obliczyć po ostatnich zdjęciach jaki będzie potrzebny, albo/i korzystanie z HSS.
    A moze bedzie probowal te zdjecia zrobic pod woda?
    Rozpatrzymy teraz wszystkie mozliwosci czy podamy mu najprostrze rozwiazanie? Bo skoro napisal ze jest poczatkujacym fotografem to moze nie zna jeszcze zaleznosci GO od przyslony i ogniskowej...
    --
    Pozdrawiam
    Krzysztof Zagórski

Coś już napisał Awatar maati

Cytat Zamieszczone przez fotocoto Zobacz posta
    W plenerze dobrze pracuje pocket wizard, kolega ma tez wyzwalacz pixel kinga, też przenosi HSS a tani jest.
    Tak sam mam pixel Kinga i rzeczywiście sprawdza się w takich i wielu innych sytuacjach, ale nie wiem czy ND nie jest tańszym rozwiązaniem
    Canon 5d MKII, MKIII, C85 1,4IS + 580EXII, C35 1,4 C24 1,4 fish

Pełne uzależnienie

Cytat Zamieszczone przez maati Zobacz posta
    Tak sam mam pixel Kinga i rzeczywiście sprawdza się w takich i wielu innych sytuacjach, ale nie wiem czy ND nie jest tańszym rozwiązaniem
    dobry filtr tez bedzie kosztowal sporo, 400-500PLN za komplet wyzwalaczy (dwie sztuki) to nie wyjdzie duzo drozej

Bywalec
    Miasto
    Radom

Cytat Zamieszczone przez Usjwo Zobacz posta
    dobry filtr tez bedzie kosztowal sporo, 400-500PLN za komplet wyzwalaczy (dwie sztuki) to nie wyjdzie duzo drozej
    Dokładnie... do wyboru z tańszych rozwiązań jest (nadajnik-odbiornik) : Pixel KNIGHT TR-332 ok 400pln) ; PIXEL KING (ok460pln); Yongnuo YN-622C (ok 500pln)...

Uzależniony Awatar flankerp
    Miasto
    Cork, Ireland

Wystarczy zainwestować w system CokinP i filtr HiTech. Wyjdzie ok 300zł za całość...
    Ewentualnie kupić taniech chinczyka za 10 Euro albo i taniej i sprawdzić chociaż czy to dobra droga zanim wyda się więcej....
    Zepsuty Canon 500D + Grip czekający na upgrade | C17-55 2.8 IS, C75-300 USM, C50mm 1,8 | Nissin Di622 Mark II, 2x YN460 + Phottix Aster | Benro A1980F + B-00+PU-40 M8 | Garść filtrów kolorowych dla Cokin P |

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Rzeszów

Witam, podepnę się pod temat lampy błyskowej w plenerze.
    Szukam takiego zestawu który pomógłby mi robić zdjęcia w pełnym słońcu a czasem późnym popołudniem. O ile późnym popołudniem pewnie wystarczyłby mi softbox 30x30cm i lampa systemowa tak w pełnym słońcu pasowałoby coś mocnego . Znajomy korzystał z lampy 600ws i z taką też mocą chciałem kupić. I tu pytanie czy ktoś może polecić lampę z akumulatorem do pleneru ? Mówię o samej lampie , bo beauty dish itp to już inna kwestia . Gdzieś znalazłem informacje o fomei phanters 600mini ok 1800zł i HD-600V Jinbei ok 1990zł ale może jest coś po środku ? Zdjęcia będę głównie wykonywał ludziom (pełne sylwetki) Proszę o pomoc osoby które miały do czynienia z lampą w plenerze o propozycje lamp ?
    Dziękuje
    Canon 5DmII , 40D ; Canon 24mm L ; 50mm 1.4f ; C135mm 2.0f ; Samyang 14mm; 580exII, 430ex, Q DP600w, BD,Softy itp

Pełne uzależnienie Awatar GalaktycznyMuczaczo
    Miasto
    London

Cytat Zamieszczone przez floyd26 Zobacz posta
    Witam, podepnę się pod temat lampy błyskowej w plenerze.
    Szukam takiego zestawu który pomógłby mi robić zdjęcia w pełnym słońcu a czasem późnym popołudniem. O ile późnym popołudniem pewnie wystarczyłby mi softbox 30x30cm i lampa systemowa tak w pełnym słońcu pasowałoby coś mocnego . Znajomy korzystał z lampy 600ws i z taką też mocą chciałem kupić. I tu pytanie czy ktoś może polecić lampę z akumulatorem do pleneru ? Mówię o samej lampie , bo beauty dish itp to już inna kwestia . Gdzieś znalazłem informacje o fomei phanters 600mini ok 1800zł i HD-600V Jinbei ok 1990zł ale może jest coś po środku ? Zdjęcia będę głównie wykonywał ludziom (pełne sylwetki) Proszę o pomoc osoby które miały do czynienia z lampą w plenerze o propozycje lamp ?
    Dziękuje
    Quantuum Dual Power DP-600Ws
    Masz pytania, nie chcesz zaśmiecać forum, pisz na priv chętnie ci pomogę.

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów