Strona 5 z 6 PierwszyPierwszy ... 3456 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 52

Wątek: Na Wydrę - coś pięknego

Grzeczny i układny podpis Awatar Merde
    Miasto
    Kraków

Domyślnie Odp: Na Wydrę - coś pięknego

Cytat Zamieszczone przez namoamo Zobacz posta
    ??? Koścół to nie sala weselna czy restauracja, że mozna sobie wynająć. Każdy może przyjść kiedy tylko ma na to ochotę
    Podczas zwykłej mszy owszem, tutaj mówimy o chrzcinach - to jest "impreza" dla rodziny.
    Wkręcić się zawsze można, ale na pewno nie wypada.
    I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Początki nałogu

wejście do kościoła nie jest zabronione i może każdy wejść to jest różnica. A mowa nie o wejściu do kościoła tylko o robieniu zdjęć przez niepowołane osoby na uroczystości jakim jest chrzest czy ślub nawet. Takie założenie padło bo mogło tak być i tego nie jesteś pewien do końca co się z tymi zdjęciami dalej stało. Ja bym wcale taki pewien nie był czy nie zamieścił gdzieś tych zdjęć u siebie na stronie. Różni są ludzie, a po takich można się wszystkiego spodziewać, którzy w ten sposób postępują wchodząc nachalnie i robiąc zdjęcia bez zgody.
    Ostatnio edytowane przez pawelo1 ; 05-09-2012 o 13:07

Pełne uzależnienie Awatar jacek_73
    Miasto
    53 N, 18 E

Cytat Zamieszczone przez Merde Zobacz posta
    Podczas zwykłej mszy owszem, tutaj mówimy o chrzcinach - to jest "impreza" dla rodziny.
    Nie jestem co prawda rzymskim katolikiem, ale msza to msza i może wejść każdy kto poczuł właśnie taką potrzebę*, bez względu na to czy podczas mszy odbywają się chrzty, śluby, komunie czy pogrzeb. No chyba że w Krakowie odbywają się w kościołach msze prywatne.

*pisząc potrzebę, miałem na myśli owe duchowe coś każące skomunikować się człowiekowi ze Stwórcą, częściej jednak zwykłą ludzką ciekawość.
    Jestę fotografę
    miszcz martwi się o podpis

Pełne uzależnienie

Cytat Zamieszczone przez jacek_73 Zobacz posta
    częściej jednak zwykłą ludzką ciekawość.
    Najczęściej jednak to jest wedle porzekadła "Jak trwoga to do Boga"

Uzależniony Awatar xsardas
    Miasto
    Wrocław / Szczecin / Świnoujście

Cytat Zamieszczone przez pawelo1 Zobacz posta
    (...) Prawo jest dzwne bo tak być nie powinno żeby nawet komuś zdjęcia robić wchodzić w jego prywate czy przechodnia fotografować jak napewno on sobie tego nie życzy co innego osoby medialne ich pytać nie trzeba o zgodę. Xsardas, ale takie zdjęcia może zamieścić ten fotograf, a Ty nawet nie będziesz wiedział bo skąd skoro on się pojawił z nienacka i nic o nim nie wiesz: jak się nazywa czy strony nie znasz kompletnie nic. To będziesz cały internet przeszukiwał żeby zdjęcia swoje znaleźć to jest nielogiczne. (...)
    (...) Ja bym mu wtedy wprost powiedział że nie wyraziłem zgody, aby mi robił zdjęcia ktoś obcy z kim się nie umawiałem na zlecenie bo już osoba była do tego wynajęta i prosze zdjęcia skasować bo tego sobie nie życze i nigdzie ich nie zamieszczał.(...)
    Pozwoliłem sobie trochę pociąć bo tylko do tych fragmentów się odniosę.

Prawo jest jakie jest i trzeba je akceptować Za robienie zdjęć w miejscu prywatnym bez zgody właściciela grożą kary. Tak samo za zdjęcia, które naruszają dobre imię fotografowanego. Natomiast na ulicy każdy może zrobić Ci zdjęcie i nic Tobie do tego. Możesz jedynie nie zgodzić się na publikację Twojego wizerunku.
    Jak ktoś zrobił mi zdjęcie i umieścił w swoim portfolio to dopóty, dopóki mu nie zabronię tego to może sobie je tam trzymać.

No dobrze powiedziałbyś że nie wyrażasz zgody na robienie sobie zdjęć i co dalej? A on mógł powiedzieć, że nie wyraża zgody abyś do niego mówił... Rozumiesz analogię? To samo tyczy się skasowania materiałów. Do ostatniego członu wypowiedzi natomiast jest zobligowany w myśl przepisów się zastosować. Czyli przyniesie sobie zdjęcia do domu, zgra na komputer, poobrabia, powie "ale za******e fotki zrobiłem i zachowa na swoim komputerze

(...) No ja np. nie życzyłbym sobie idąc chodnikiem żeby ktoś nagle mnie fotografował bo z jakiej racji nie jestem osobą medialną. Może ty byś tak chciał, ale ja nie i mam do tego prawo. Na imprezie również ktoś może sobie tego nie życzyć tym bardziej jak idzie do klubu, który jest prywatny a nie publiczny i ma do tego prawo. Byłem pare razy w gazecie i zawsze padały pytania od reporterki z gazety czy wyrażam zgode na wywiad i umieszczenie mojego zdjęcia w nim. (...) Na weselu również goście mogą sobie nie życzyć zamieszczenia ich wizerunku na stronie przez fotografa dlatego w większości zdjęcia pary same wybierają, a takie przypadki też się zdażają.
    Możesz sobie życzyć ale i tak nijak tego nie wyegzekwujesz. Nie musisz też być osoba medialną, żeby robiono Ci zdjęcia. Możesz natomiast nie wyrazić zgody na publikację wizerunku. Osoba medialna nie może tego uczynić
    W klubie występuję analogiczna sytuacja.
    Gazeta natomiast prosi o możliwość publikacji z tego powodu, abyś potem nie próbował od nich wyciągnąć pieniędzy Zauważ też, że nie pytają o zgodę na zrobienie zdjęcia a jego publikację.

Co do foto ślubnego to nigdy nie pytałem żadnego z gości o zgodę na publikację zdjęć. Jak ktoś poprosi aby usunąć jego zdjęcia, bądź napisze, że nie chce abym publikował zdjęcia z jego wizerunkiem wtedy zwyczajnie te fotografie usunę

W podsumowaniu pisze jasno: "Podsumowując, można przyjąć, biorąc pod uwagę nie tylko obowiązujące przepisy ale i przyjęte zwyczaje, że zalecane jest uzyskanie każdorazowej zgody osób fotografowanych, przy czym przy zamiarze późniejszego rozpowszechniania tych wizerunków zgoda na takie rozpowszechnianie musi być udzielona w sposób wyraźny i świadomy." Czyli tak jak pisałem wcześniej. Ja moge nie wyrazić zgody osobie, która mnie fotografuje i to musi być przez nią uszanowane bo narusza moje prawa do ochrony wizerunku. (...) "W sytuacji, w której fotograf uwiecznia na zdjęciu osobę bez jej zgody, a co gorsza przy jej wyraźnym sprzeciwie może on naruszać jej prawa i wolności chronione przez przepisy prawa cywilnego oraz prawa karnego. Dotyczy to zarówno osób powszechnie znanych, jak i osób nierozpoznawalnych publicznie." W tym kontekście należy przede wszystkim zwrócić uwagę na to, że fotografowanie osób bez ich zgody może naruszać ich dobra osobiste chronione przez art. 23 kc. Warto poczytać te artykuły z tych linków.
    No dobra Ty dalej ciągniesz swoje wyrażenie sprzeciwu, a osoba ta odpowiada że bierzesz udział w uroczystości, a on wykonuje dzieło fotograficzne polegające na fotograficznym udokumentowaniu tejże uroczystości.
    Jesteś teraz elementem większej całości prawda?
    "W sytuacji, w której fotograf uwiecznia na zdjęciu osobę bez jej zgody, a co gorsza przy jej wyraźnym sprzeciwie może on naruszać jej prawa i wolności chronione przez przepisy prawa cywilnego oraz prawa karnego." Zauważ co jest tam napisane: "MOŻE". To czy naruszył dopiero określi sąd. A będzie to Twoje zdanie przeciwko zdaniu osoby fotografującej. Dopiero gdy opublikuje zdjęcie możesz mieć dowody na jego przewinienie.

Cytat Zamieszczone przez Merde Zobacz posta
    Każda msza jest otwarta dla każdego kto chce w niej uczestniczyć. Chrzciny to tylko kilka dodatkowych aktów wplecione w scenariusz normalnej mszy.

Pełne uzależnienie Awatar jacek_73
    Miasto
    53 N, 18 E

Cytat Zamieszczone przez xsardas Zobacz posta
    ...Możesz natomiast nie wyrazić zgody na publikację wizerunku. Osoba medialna nie może tego uczynić ...
    A dlaczego nie może? Nie chce i tego nie czyni stając się osobą medialną. Takie sprawy reguluje Ustawa o prawie autorskim i prawach pokrewnych (słynny art. 81).

Cytat Zamieszczone przez xsardas Zobacz posta
    ...Natomiast na ulicy każdy może zrobić Ci zdjęcie i nic Tobie do tego...
    Równie dobrze można napisać: na ulicy każdy może podejść i dać mi w mordę. Tę kwestię natomiast nieźle tłumaczy §22
    Jestę fotografę
    miszcz martwi się o podpis

Pełne uzależnienie Awatar dziobolek
    Miasto
    Dublin/Ireland

Moi drodzy, każda msza w kościele jest IMHO publiczna i otwarta dla każdego - nawet dla niewierzących.
    Jeśli ktoś sobie nie życzy osób postronnych, to powinien to ogłosić wcześniej publicznie,
    że jest to uroczystość zamknięta tylko i wyłącznie dla rodziny i zaproszonych gości.

Chrzciny są z reguły tylko częścią mszy publicznej.

Kiedyś pstrykał kto chciał i nie było problemu, a teraz pstrykać tylko może ten,
    kto dobrze "posolił". Jak nie wiadomo o co chodzi, to...

Pozdrówka!
    Ostatnio edytowane przez dziobolek ; 05-09-2012 o 20:10
    "Nie wiesz i pytasz - wstydzisz się raz;
    Nie wiesz i nie pytasz - wstydzisz się całe życie"

50D; SIGMA 17-50 f/2.8; TAMRON 70-200 f/2.8; Peleng 8mm / E-400; ZD17,5-45; ZD40-150
    tylko... czy to jest ważne??? "Galeria - zapraszam."

Pełne uzależnienie Awatar pan.kolega

Panowie mieszacie tutaj prawo i zwyczaje czy reguły władz Kościoła. Oczywiście, że w zasadzie można wejść do prawie każdego kościoła, bo tak jest ładnie, ale tylko dopóki pastor czy proboszcz go nie zamknie na klucz, bo ma do tego (święte) prawo.

Do światyni mormońskiej nikt nie wejdzie bez odpowiedniego papieru, nawet ojciec na ślub własnej córki. A fotografować go nie może nawet sam Prorok.

Nikt nie na żadnego prawa być w kościele bez zgody jego właścicieli.
    Ostatnio edytowane przez pan.kolega ; 05-09-2012 o 21:33

Pełne uzależnienie Awatar dziobolek
    Miasto
    Dublin/Ireland

Cytat Zamieszczone przez dziobolek Zobacz posta
    Moi drodzy, każda msza w kościele...
    Oj... powinno być - w kościele chrześcijańsko-katolickim.
    "Nie wiesz i pytasz - wstydzisz się raz;
    Nie wiesz i nie pytasz - wstydzisz się całe życie"

50D; SIGMA 17-50 f/2.8; TAMRON 70-200 f/2.8; Peleng 8mm / E-400; ZD17,5-45; ZD40-150
    tylko... czy to jest ważne??? "Galeria - zapraszam."

Początki nałogu
    Miasto
    Legionowo

ostatnio robiłem chrzciny i też taki osobnik wszedł. Fakt nie miał tylu błyskotek a tylko 7D i tamroga 17-50 + 85 1.8. Zachował się grzecznie i elegancko podszedł do rodziców i spytał się czy życzą sobie zdjęcia ze chrztu. Jak nie to dziękuje .
    Regulamin pkt 8.

Strona 5 z 6 PierwszyPierwszy ... 3456 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów