Pokaż wyniki od 1 do 6 z 6

Wątek: Problem z wbudowaną lampą błyskową

Domyślnie Problem z wbudowaną lampą błyskową

Witam,
    w moim Canonie 550D wbudowana lampa odmówiła współpracy a mianowicie nie chcę się otworzyć. Próbowałam podważania ale prędzej ją wyłamie bo nawet przy wciśniętym guziku nic nie słychać żeby mechanizm ruszył. Jak wchodzę w menu > sterowanie lampą > nastawy lampy wbudowanej to wyświetla mi się komunikat "Nie można wyświetlić tego menu. Podłączona zewnętrzna lampa błyskowa." czyli moje body myśli że mam zewnętrzną lampę chociaż nigdy tak nie było. I teraz moje pytanie: ktoś miał taki problem i jak udało mu się to naprawić?

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie Odp: Problem z wbudowaną lampą błyskową

Odpowiem na szybko jak patrzysz na gorącą stopkę to po prawej jest taka blaszka która najwyraźniej Ci się zacieła w pozycji dolnej. Weź 20gr i podważ.
    CANON 60D_Tamron 17-50 f/2.8 VC_ C85 1.8_430ex II

20 groszówką w stopce niczego nie dam rady podważyć oprócz głównego metalowego uchwytu, tak czy inaczej - nie działa.

Bywalec Awatar zbirr

miałem inny z wbudowaną, też nie chciała się otworzyć i wyskakiwał jakiś err0 ileś tam. U mnie się zastała bo przez kilka lat nie była używana. Ze środka było słychać jakieś zgrzyty jakby się chciała otworzyć, za którymś razem zaskoczyło i było już ok. Od tamtej pory od czasu do czasu otworzę i strzelę kilka zdjęć by "rozruszać" wbudowanego flasha. U ciebie aparat twierdzi że masz podłączoną zewnętrzną więc coś w stopce najprawdopodobniej nawaliło. Obejrzyj dokładnie stopkę czy aby na pewno jednak coś się niepotrzebnie nie zwiera, jeśli nie to problem leży w środku korpusu i o ile nie masz duszy majsterkowicza/złotej rączki zleć obejrzenie czy naprawę komuś kompetentnemu. A jak podłączysz lampę zewnętrzną to zewnętrzna działa jak powinna?

Bywalec
    Miasto
    Suwałki

wystarczy odgiąć blaszkę blokującą pin - fotki tu - na inny problem też
    How to Repair a Canon flash hot shoe - by Conrad Erb, Philadelphia Wedding Photographer

Cytat Zamieszczone przez zbirr Zobacz posta
    A jak podłączysz lampę zewnętrzną to zewnętrzna działa jak powinna?
    Nie mam zewnętrznej lampy błyskowej w swoim ekwipunku, znajomi też.

Cytat Zamieszczone przez Maroos Zobacz posta
    wystarczy odgiąć blaszkę blokującą pin - fotki tu - na inny problem też
    How to Repair a Canon flash hot shoe - by Conrad Erb, Philadelphia Wedding Photographer
    Dzięki Maroos! Zobaczę czy zadziała i dam znać

--- Kolejny post ---

Działa! Wystarczyło podważyć blaszkę chociaż łatwo nie było. Dzięki za pomoc

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów