Strona 3 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 50

Wątek: Obiektywy Samyang

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kraków

Domyślnie Odp: Obiektywy Samyang

ile jest tych porównań i kto porównywał?
    może Cichy, ale on ma swoje powody

Pełne uzależnienie

Cytat Zamieszczone przez Korba Zobacz posta
    Dzięki - Bolek02 ja też mam Canona 50d więc powinno być dobrze. Ja sobie wypatrzyłam ten szeroki kąt Samyang 14mm f/2.8 IF ED UMC Aspherical Canon, bo jak szukałam oryginału to się za głowę złapałam :/ nie stać mnie. A teraz ku mojej uciesze dobre opinie- bardzo dziękuję za pomoc!
    Jak chcesz kupić fish-a do 50D, to proponuje Zenitar-a. Bajeczne szkło, niedrogie i wg. mnie napewno nie gorsze od Samyanga.

--- Kolejny post ---

Cytat Zamieszczone przez Majkes Zobacz posta
    Nawet tutaj na forum jest porównanie, że Samyangowi bliżej do Lki a nie do 85mm więc nie wiem co Cię w tym dziwi
    Optycznie może i tak, pod warunkiem, że trafisz w punkt. Jednak z doświadzenia wiem, że to się zdarza raczej rzadko, szczególnie jeśli cele ruchome
    Canon 6D i 5D2 + Canon 24-70L/4,0 + Canon 16-35L/4,0 + Canon 17-40L/4,0 + Canon 70-200L/4,0 + Canon 40/2,8 + szkła M42 i lampa EXII

Witam,

od dłuższego czasu używam 8 mm powiem tak obiektyw spoko pod warunkiem w jakiej dziedzinie fotografii chcesz go wykorzystać.
    Ja osobiście najczęściej używam go do fotografowania na imprezach ale tylko z lampą na dłuższym czasie spisuje się rewelacyjnie i do takiego typu fotografowania poleciłbym go, zajmuję się również sportem i brałem go nie raz na zawody w drifcie i tu moje zdanie że się kompletnie nie nadaje. Poza tym musisz wiedzieć jedno że nie widać różnicy przy ostrzeniu i to był problem tylko na początku gdyż idzie się do tego przyzwyczaić(to nie tylko moja opinia ale każdego mojego znajomego który używał tego obiektywu).
    Fajny bajer pod sesje ale przy dobrym oświetleniu wtedy śmiało można skręcić przysłonę i foty są ok
    Na koniec 8mm to typowy gadżet ale nieźle się na nim pracuję do tego stopnia że w ciemno mógłbym kupić inne obiektywy tego producenta

Coś już napisał

Optycznie może i tak, pod warunkiem, że trafisz w punkt. Jednak z doświadzenia wiem, że to się zdarza raczej rzadko, szczególnie jeśli cele ruchome
    Ja z doświadczenia wiem, że większą częśc historii fotografii ludzie jakoś w te punkty jednak trafiali. A z mojego doświadczenia wiem, że po wprawieniu się z live view i powiększeniem trafiam praktycznie zawsze, co kto lubi.

Uzależniony

Cytat Zamieszczone przez Majkes Zobacz posta
    [...]A z mojego doświadczenia wiem, że po wprawieniu się z live view i powiększeniem trafiam praktycznie zawsze, co kto lubi.
    A mozna spytać co w ten sposób fotografujesz i na jakich przysłonach? Niezależnie od tego jak to drzewiej bywało, autofocus spowodował rewolucję w fotografowaniu dynamicznych scen. Choćbyś nie wiem jak się wytężał , z manualem 85@1.4 nie poszalejesz nawet w połowie tak jak ze szkłem posiadającym sprawny AF. Ten Samyang daje piękny obrazek, ale do pewnych zastosowań po prostu się nie nadaje.

Pełne uzależnienie Awatar gadget_zary
    Miasto
    Żary/Wrocław

Photokina 2012: Samyang 10mm f/2.8 for APS-C Ť Canon Rumors

Jeżeli się potwierdzi to będzie bardzo dobra opcja Osobiście czekam z niecierpliwością

Pełne uzależnienie Awatar Goomis
    Miasto
    Bydgoszcz

Cytat Zamieszczone przez gadget_zary Zobacz posta
    Photokina 2012: Samyang 10mm f/2.8 for APS-C Ť Canon Rumors

Jeżeli się potwierdzi to będzie bardzo dobra opcja Osobiście czekam z niecierpliwością
    No takie "prawie" 14mm na FF. Ale chyba dla APS-C nie ma nic o podobnej szerokości rektlinearnego i jeszcze ze światłem 2.8?
    5DmkIII + S14/2.8 + C35/1.4LmkII + C85/1.2LmkII + C70-200/2.8L + 600EX-RT & 580EXII + Think Tanki (Retro30, Shapeshifter, Skin Set v2) + NEC EA274WMi + Sandisk

Pełne uzależnienie

Cytat Zamieszczone przez Goomis Zobacz posta
    No takie "prawie" 14mm na FF. Ale chyba dla APS-C nie ma nic o podobnej szerokości rektlinearnego i jeszcze ze światłem 2.8?
    Jest troszkę ciemniejsza sigma 10-20/3,5 i bardziej ciemna ale szersza 8-16, a jeśli 1mm więcej to jeszcze jest "podobna szerokość", to jest też tokina 11-16/prawie stałka :smile: / też ze światłem 2,8.

Pełne uzależnienie Awatar gadget_zary
    Miasto
    Żary/Wrocław

No ja po cichu liczę na cenę jak 14 2.8 wtedy byłaby to fajna propozycja bo jednak i sigma i tokina to wydatek >2000 zł

Pełne uzależnienie

Jeśli jakość i cena będą podobne do 14/2,8 to rzeczywiście może być fajna propozycja.Mogliby jeszcze trochę skorygować dystorsję.

Strona 3 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów