Strona 4 z 5 PierwszyPierwszy ... 2345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 50

Wątek: Obiektywy Samyang

Początki nałogu

Domyślnie Odp: Obiektywy Samyang

fajnie by było jakby ten samyang krył aps-h, wtedy biorę na pewno

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Gdynia

Używa ktoś może Samyang 14mm z mocowaniem nikona z przejściówką do canona z potwierdzeniem ostrości ? Jak to się sprawuję w pracy, jak z celnościa ? . Czytałem że potwierdzenie ostrości można kalibrowć pod konkretny aparat - jeśli dobrze rozumiem to można trafić na przejściowkę która będzie jednak przestrzelać z ustawieniem ostrości ? Czy może nie warto bawić się i kupić do canona z oryginalnym mocowamiem ? Używam 2 systemów wiec rozwiązanie z adapterem byłoby optymalne ale niechciałbym też czegoś przekombinować . Obiektyw byłby używany głównie z 5d2.

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Cytat Zamieszczone przez gbh Zobacz posta
    Używa ktoś może Samyang 14mm z mocowaniem nikona z przejściówką do canona z potwierdzeniem ostrości ? Jak to się sprawuję w pracy, jak z celnościa ?
    tak, pod nazwa Falcon. od Cichego.

nie ma problemu z celnoscia ustawiania ostrosci, z tym ze uzywam tego wlasciwie wylacznie na f/8.

pamietaj, ze ten adapter siedzi dosc ciasno i z przekladaniem nie jest wcale tak hop-siup, ze sobie w plenerze zrobisz. nie wiem tez jak z trwaloscia, jakbys takie przekladanie mial robic chronicznie...
    Ostatnio edytowane przez akustyk ; 19-09-2012 o 10:31
    www albo tez flickr

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Gdynia

a czy ten adapter od Cichego jest jakiś super nadzwyczajny bo cena za komplet z obiektywem troszki wysoka ?

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Cena wysoka, bo musi być obiektyw Nikon AE, a on sam w sobie jest drogi. Adapter musi być zaprogramowany INDYWIDUALNIE pod konkretny obiektyw. Nawet jak się przełoży adapter z jednej 14mmna drugą to już nie będzie to samo. Sama wartość ustawienia AF w adapterze waha się od +5 do -5 od wartości "zerowej" w zależności od obiektywu (mówię tutaj konkretnie o 14mm). W przypadku 85 czy 35 mm już nie ma takiego rozrzutu. Ale jak się raz to dobrze zrobi, to potem powinno chodzić dobrze.

Nie wiem, czy kol. Akustyk tak ma, ale w niektórych przypadkach muszę stosować "podkładki" między adapterem a obiektywem w postaci naklejek na bagnecie, bo obiektyw jest zbyt blisko matrycy i nie można dobrze ustawić potwierdzenia na nieskończoności, naklejki pełnią funkcję dystansów.
    O obiektywach wiem prawie wszystko

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Gdynia

Cytat Zamieszczone przez Cichy Zobacz posta
    Nie wiem, czy kol. Akustyk tak ma, ale w niektórych przypadkach muszę stosować "podkładki" między adapterem a obiektywem w postaci naklejek na bagnecie, bo obiektyw jest zbyt blisko matrycy i nie można dobrze ustawić potwierdzenia na nieskończoności, naklejki pełnią funkcję dystansów.
    a te podkładki(naklejki) nie przeszkadzają w podłączeniu obiektywu do nikona?

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Cytat Zamieszczone przez gbh Zobacz posta
    a te podkładki(naklejki) nie przeszkadzają w podłączeniu obiektywu do nikona?
    Nie przeszkadzają.

Uzależniony

Mam pytanie do kolegi Cichy, lub kogoś kto ma i używa z Canonem wersję Nikonowską plus adapter i potw. ostrości - Macałem dziś w sklepie S85mm 1.4 z 5dMk3 i jeśli chodzi o ostrzenie manualne w raczej słabym świetle żarowym, to jak dla mnie do f4 było wystarczająco jasno w wizjerze. Jest za to problem innej natury - przy f1.4 praktycznie nie da się zatrzymać ruchu ręki na pierścieniu ostrości "w punkt", lub w najlepszym przypadku, jest to bardzo trudne z wiadomego powodu. Przy f2.8 za to już spokojnie jak dla mnie. I teraz pytanie - czy potwierdzenie ostrości wnosi coś w kwestii ostrzenia na f1.4 w tym konkretnym obiektywie?

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

No na pewno nie poprawi działania pierścienia ostrości, który chodzi faktycznie średnio. Nie jest to Zeiss. A potwierdzenie ostrości jest zbawienne, jeśli ktoś ma mały wizjer albo nie używa / nie ma Live View.

Coś już napisał

Cytat Zamieszczone przez Kuba1 Zobacz posta
    A mozna spytać co w ten sposób fotografujesz i na jakich przysłonach? Niezależnie od tego jak to drzewiej bywało, autofocus spowodował rewolucję w fotografowaniu dynamicznych scen. Choćbyś nie wiem jak się wytężał , z manualem 85@1.4 nie poszalejesz nawet w połowie tak jak ze szkłem posiadającym sprawny AF. Ten Samyang daje piękny obrazek, ale do pewnych zastosowań po prostu się nie nadaje.
    Oczywiście, jednak ja robię portrety i zupełnie mi brak AF nie przeszkadza. Przyszłony to 90% 1.4 i 2.0/ Medium format sobie radzi to czemu ja mam nie . Praca z samyangiem jest dla mnei szybsza i pewniejsza niż wcześniej na 50 1.8

Przykładowe foty które zrobiłem samyangiem:

Ostatnio edytowane przez Majkes ; 20-09-2012 o 17:29

Strona 4 z 5 PierwszyPierwszy ... 2345 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów