ile jest tych porównań i kto porównywał?
może Cichy, ale on ma swoje powody
ile jest tych porównań i kto porównywał?
może Cichy, ale on ma swoje powody
Jak chcesz kupić fish-a do 50D, to proponuje Zenitar-a. Bajeczne szkło, niedrogie i wg. mnie napewno nie gorsze od Samyanga.
--- Kolejny post ---
Optycznie może i tak, pod warunkiem, że trafisz w punkt. Jednak z doświadzenia wiem, że to się zdarza raczej rzadko, szczególnie jeśli cele ruchome![]()
Canon 6D i 5D2 + Canon 24-70L/4,0 + Canon 16-35L/4,0 + Canon 17-40L/4,0 + Canon 70-200L/4,0 + Canon 40/2,8 + szkła M42 i lampa EXII
Witam,
od dłuższego czasu używam 8 mm powiem tak obiektyw spoko pod warunkiem w jakiej dziedzinie fotografii chcesz go wykorzystać.
Ja osobiście najczęściej używam go do fotografowania na imprezach ale tylko z lampą na dłuższym czasie spisuje się rewelacyjnie i do takiego typu fotografowania poleciłbym go, zajmuję się również sportem i brałem go nie raz na zawody w drifcie i tu moje zdanie że się kompletnie nie nadaje. Poza tym musisz wiedzieć jedno że nie widać różnicy przy ostrzeniu i to był problem tylko na początku gdyż idzie się do tego przyzwyczaić(to nie tylko moja opinia ale każdego mojego znajomego który używał tego obiektywu).
Fajny bajer pod sesje ale przy dobrym oświetleniu wtedy śmiało można skręcić przysłonę i foty są ok
Na koniec 8mm to typowy gadżet ale nieźle się na nim pracuję do tego stopnia że w ciemno mógłbym kupić inne obiektywy tego producenta![]()
Ja z doświadczenia wiem, że większą częśc historii fotografii ludzie jakoś w te punkty jednak trafiali. A z mojego doświadczenia wiem, że po wprawieniu się z live view i powiększeniem trafiam praktycznie zawsze, co kto lubi.Optycznie może i tak, pod warunkiem, że trafisz w punkt. Jednak z doświadzenia wiem, że to się zdarza raczej rzadko, szczególnie jeśli cele ruchome
A mozna spytać co w ten sposób fotografujesz i na jakich przysłonach? Niezależnie od tego jak to drzewiej bywało, autofocus spowodował rewolucję w fotografowaniu dynamicznych scen. Choćbyś nie wiem jak się wytężał, z manualem 85@1.4 nie poszalejesz nawet w połowie tak jak ze szkłem posiadającym sprawny AF. Ten Samyang daje piękny obrazek, ale do pewnych zastosowań po prostu się nie nadaje.
Photokina 2012: Samyang 10mm f/2.8 for APS-C Ť Canon Rumors
Jeżeli się potwierdzi to będzie bardzo dobra opcjaOsobiście czekam z niecierpliwością
![]()
5DmkIII + S14/2.8 + C35/1.4LmkII + C85/1.2LmkII + C70-200/2.8L + 600EX-RT & 580EXII + Think Tanki (Retro30, Shapeshifter, Skin Set v2) + NEC EA274WMi + Sandisk
No ja po cichu liczę na cenę jak 14 2.8wtedy byłaby to fajna propozycja bo jednak i sigma i tokina to wydatek >2000 zł
Jeśli jakość i cena będą podobne do 14/2,8 to rzeczywiście może być fajna propozycja.Mogliby jeszcze trochę skorygować dystorsję.