Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123
Pokaż wyniki od 21 do 27 z 27

Wątek: 50/1.4 dziwna przypadłośc Af

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kielce

Domyślnie Odp: 50/1.4 dziwna przypadłośc Af

Obiektyw wysłany do serwisu (tylko obiektyw) z prośbą o kalibracje do wzorca. Dziś dostałem telefon, że obiektywy tylko kalibrują z body.. Jak to u was wyglądało ? Body oczywiście doślę bo mam nadzieję, że będę miał celną 50 z fajnym obrazkiem której ostrość jest tam gdzie być powinna

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kielce

Obiecałem że coś napiszę. Dzisiaj wróciłem z serwisu, ponad 300 km zrobione tylko po to, żeby spędzić 9H w serwisie i usłyszeć że ten obiektyw to tak ma! I Panu ustawia dobrze na 2.5 metra i mam się bujać z przyciskiem do papieru! Jak to ugryźć? obiektyw jest ewidentnie kopnięty. Albo ostrzy na bliskich albo na dalekich .. ;/ Macie jakieś pomysły? Dzisiaj był 5 razy kalibrowany

Początki nałogu

Cytat Zamieszczone przez wiktor2323 Zobacz posta
    Obiecałem że coś napiszę. Dzisiaj wróciłem z serwisu, ponad 300 km zrobione tylko po to, żeby spędzić 9H w serwisie i usłyszeć że ten obiektyw to tak ma! I Panu ustawia dobrze na 2.5 metra i mam się bujać z przyciskiem do papieru! Jak to ugryźć? obiektyw jest ewidentnie kopnięty. Albo ostrzy na bliskich albo na dalekich .. ;/ Macie jakieś pomysły? Dzisiaj był 5 razy kalibrowany
    Coś mi tu nie pasuje. Tylko nei wiem czy po Twojej stronie czy szkła. To szkło faktycznie najcelniejsze nie jest ale imo można je wyczuć i opanować. Faktycznie masz tyle nietrafionych strzałów? Mógłbyś pokazać jakieś nietrafione sample wraz z opisem którym punktem AFa było ostrzone? U mnie ten obiektyw też trafia w punkt na 1,4 tak powiedzmy w 70% ale spokojnie mógłbym ten wynik podnieść o jakieś 15-20% bo w większości to moja wina jest - niedopatrzenie/przekadrowywanie. Na f/2,2 w zasadzie 100% celności.
    5D I + Sigma 35mm + Canon 100mm

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kielce

Cytat Zamieszczone przez PioterD Zobacz posta
    Coś mi tu nie pasuje. Tylko nei wiem czy po Twojej stronie czy szkła. To szkło faktycznie najcelniejsze nie jest ale imo można je wyczuć i opanować. Faktycznie masz tyle nietrafionych strzałów? Mógłbyś pokazać jakieś nietrafione sample wraz z opisem którym punktem AFa było ostrzone? U mnie ten obiektyw też trafia w punkt na 1,4 tak powiedzmy w 70% ale spokojnie mógłbym ten wynik podnieść o jakieś 15-20% bo w większości to moja wina jest - niedopatrzenie/przekadrowywanie. Na f/2,2 w zasadzie 100% celności.
    Początkowo brałem pod uwagę swoje błędy, ale statyw+ kontrastowa scena i centralny to już chyba przesada. Dzisiaj podczas serwisowania obiektyw był kalibrowany 5 razy. 2 pierwsze kalibracje były ustawione, że obiektyw ostrzył dobrze z bliska, a późniejsze, że z daleka. Sam facet w recepcji stwierdził, że Ma fronta na dalszych odległościach. Przy 5 zwróceniu aparatu przyszedł serwisant i stwierdził że takie są prawa optyki, że ostrzy dobrze albo tu albo tu i on ustawił wg wytycznych Canona ( na prośbę, żeby mi napisał to na piśmie burknął coś i poszedł. Zabawne, ze reszta moich stałek doskonale przełamuje te prawa.. i weź tu człowieku bujaj się z przyciskiem papieru za 1,5K.
    Jutro zadzwonię do Canona i rzecznika praw konsumentów, bo obiektyw ewidentnie jest strzelony tylko nikt nie chce go uznać bo by musieli wymienić na nowy. A co do zdjęć to jest to powtarzalne i wrzuciłbym ale nie mam czytnika przy sobie

Początki nałogu Awatar dulak
    Miasto
    Lublin

Przykto mi ale ten typ tak ma o canonowskiej 50 1.4 możesz wiele zarówno dobrego (obrazek) jak i złego (AF) na tym forum poczytać. Traktuj to szkło jako szkło do strzałów z bliskiego dystansu wtedy będzie OK.
    Ostatnio edytowane przez dulak ; 20-09-2012 o 22:34

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kielce

Zdawałem sobie sprawę, że ma inny Af niż USM ale bez przesady! Nie wywaliłem pieniędzy tylko po to, żeby robić strzały z bliska.
    Dzięki za odpowiedzi. jutro może coś się wyklaruje odnośnie naprawy.

Początki nałogu

Zdawałem sobie sprawę, że ma inny Af niż USM ale bez przesady! Nie wywaliłem pieniędzy tylko po to, żeby robić strzały z bliska.
    Ale 50/1.4 NIE jest celne na dalszych dystansach - powyżej 3-4metrów trzeba już brać to pod uwagę i nic nie pomoże to że "wywaliłeś" pieniądze.
    5D I + Sigma 35mm + Canon 100mm

Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123

Uprawnienia umieszczania postów