Cytat Zamieszczone przez wiktor2323 Zobacz posta
Szkło jeszcze nie zaliczyło serwisu, bo sam nie wiem co zrobić. Byłem z nim na spacerze i porobiłem trochę portretów w zastanym na 1,4 godzina około 19. Trochę na bocznych, trochę na centralnym. Efekty spaceru... no cóż kilka zdjęć w punkt, gdzie jest bardzo ostro na 1.4 a resztę losowo, raz większy raz mniejszy Front focus i to przy podobnym kadrze. Serwis poradzi coś na taką losowość?

Ps. Jakie objawia się zużycie układu Af? Szkło nowe i używałem z osłoną, ale w sklepie też ktoś mógł coś uszkodzić.

Jak masz gwarancję i nic nie płacisz to może jednak oddaj na serwis. Sprawdzą i skalibrują do wzorca. Zajmie im to jeden - dwa dni. AF w 50/1.4 jest średni ale używane przez doświadczoną osobę,a taką jesteś, powinno dawać większość rezultatów w punkt. Zużyty AF może się objawiać dziwnymi dźwiękami przy ostrzeniu, zwalnianiu w jakimś zakresie odległości, całkowitym nieostrzeniem np. na początku zakresu. Zazwyczaj wszystko to jest poprzedzone uderzeniem w tubus od przodu i powstałym na skutek tego luzu na tubusie. Samo z siebie - raczej tylko w wyniku zużycia/zmęczenia materiału. Ale 4-5 lat powinien posłużyć spokojnie Wadliwe sztuki jednak się zdarzyć mogą - wtedy pewnie warto zagrać w totkalotka