Nie będziesz nic placił jasli wyślesz szkło na gwarancji razem z body i zaznaczysz że chodzi o kalibrację szkła nie ruszając body![]()
Nie będziesz nic placił jasli wyślesz szkło na gwarancji razem z body i zaznaczysz że chodzi o kalibrację szkła nie ruszając body![]()
Canon 6D i 5D2 + Canon 24-70L/4,0 + Canon 16-35L/4,0 + Canon 17-40L/4,0 + Canon 70-200L/4,0 + Canon 40/2,8 + szkła M42 i lampa EXII
Niech sobie najpierw zadzwoni i się dopyta, bo ja byłem bardzo zdziwiony jak usłyszałem żeby nie płacić za regulacje szkła to body i szkło musi być na gwarancji. Dzwoniłem na żytnia gdy chciałem kupić używane szkło na gwarancjI przez internet i chciałem się upewnić czy w wypadku gdybym miał jakiś problemy to mogę je odesłać do kalibracji. Dziwna sprawa ale żeby zrobić kalibrację szkła na gwarancji (bez płacenia), body i szkło musi być na gwarancji. Taka informacje od nich dostałem.
Wysłane przez Tapatalk
5DMk3 ; G7X ; 17-40L ; 35/1.4 Art ; 50/1.4 ; 85/1.2L ; 135/2.0L ; 70-200/2.8L IS ;580EXII ;
Jutro w wolnej chwili zadzwonie i dopytam jaka może być tego przyczyna bo po weselu jestem załamany. Kościół i sala niemal 100% w punkt- a sporadycznie jak nie trafił to z mojej winyO plenerze i zdjeciach nazewnątrz się nie wypowiadam bo wiecie..
Dodam, że pracowałem na nie swoim 50D.
Napisz proszę jak sprawa się potoczy po wizycie w serwisie-jestem ciekaw efektu ich działania .
Ja znalazłem pewną prawidłowość w działaniu AFa z moimi obiektywami. Ciemno - dobrze; jasno do ok 2m dobrze, dalej loteria.
Dzisiaj miałem okazję przetestować 17-55/2,8 IS -wzorcowe szkło (podobno) Canona i efekt podobny ( nie wspominając o koszmarnej winiecie w porównaniu z moim Tamronem). Na nówce 60D dokładnie tak samo. Oczywiście dokładnie przedmuchałem czujniki prze testami. Nie mam złudzeń - coś jest nie tak w oprogramowaniu obiektywów Canona. Przeglądałem dziś fotki robione Nikonem D 5100 z plastikowym 18-55 - człowiek kupił sobie "lepszy aparat" na zagraniczną wycieczkę - żadnego przygotowania do zdjęć i....wszystko ostre na zielonym kwadracie!
Może to teoria spisku, ale ktoś użytkowników Canona robi w balona!
Na pewno dam znać. Zastanawiam się jeszcze nad rękojmią w fotojoker, ale sprzedawca w sklepie stwierdził, że widzi marne szanse na wymianę bo jak robił w sklepie to było dobrze (a pewnie podobny test zrobili by w centrali, albo i wcale), zasugerował, że może pomogłaby płytka ze zdjęciami. Miał ktoś styczność z rękojmią w Fotojoker?
Szkło jeszcze nie zaliczyło serwisu, bo sam nie wiem co zrobić. Byłem z nim na spacerze i porobiłem trochę portretów w zastanym na 1,4 godzina około 19. Trochę na bocznych, trochę na centralnym. Efekty spaceru... no cóż kilka zdjęć w punkt, gdzie jest bardzo ostro na 1.4 a resztę losowo, raz większy raz mniejszy Front focus i to przy podobnym kadrze. Serwis poradzi coś na taką losowość?
Ps. Jakie objawia się zużycie układu Af? Szkło nowe i używałem z osłoną, ale w sklepie też ktoś mógł coś uszkodzić.
Jak masz gwarancję i nic nie płacisz to może jednak oddaj na serwis. Sprawdzą i skalibrują do wzorca. Zajmie im to jeden - dwa dni. AF w 50/1.4 jest średni ale używane przez doświadczoną osobę,a taką jesteś, powinno dawać większość rezultatów w punkt. Zużyty AF może się objawiać dziwnymi dźwiękami przy ostrzeniu, zwalnianiu w jakimś zakresie odległości, całkowitym nieostrzeniem np. na początku zakresu. Zazwyczaj wszystko to jest poprzedzone uderzeniem w tubus od przodu i powstałym na skutek tego luzu na tubusie. Samo z siebie - raczej tylko w wyniku zużycia/zmęczenia materiału. Ale 4-5 lat powinien posłużyć spokojnieWadliwe sztuki jednak się zdarzyć mogą - wtedy pewnie warto zagrać w totkalotka
![]()
5D I + Sigma 35mm + Canon 100mm
Masz może jakiś filter na tym szkle? U mnie było podobnie z 85 1.8 w dobrym świelte na odległości od jakiś 6m miał dendencję do FF. Jakieś 20% tylko trafień w punkt. Na dystansie 15-20m to już nawet było 2m przed celem. Po zdjęciu filtra "B+W 58mm 58 MRC UV Haze F-Pro Filter 010M" jest znacznie lepiej. Puszka to 7D.
Sęk w tym, że obiektyw goły poza osłoną. Połaziłem trochę z aparatem , popstrykałem drzewek, barierek etc i większość mydło a kilka- można policzyć na jednej ręce w punkt. Jutro jeszcze będę maił okazje porobić zdjęć, ale to już raczej przesądzone że odwiedzi żytnią![]()