Pokaż wyniki od 1 do 10 z 1421

Wątek: Kalibracja 5d3 - sens?

Widok wątkowy

Początki nałogu

Domyślnie Odp: Kalibracja 5d3 - sens?

Dodając jeszcze informację do poprzedniego posta wzbogaconą o wiedzę, które zaczerpnąłem z sieci: Serwis, w którym obecnie jest aparat napisał " The adjustments were not ok. The flange back was not checked in your camera". W skrócie-Ustawienie dokonanie w korpusie dotychczas nie były ok. Odległość sensora od bagnetu nie została sprawdzona.

http://en.wikipedia.org/wiki/Flange_focal_distance

wybrany cytat " Discrepancies in flange focal distance are much easier to identify with wide lenses than with telephoto lenses, due to wide lenses having smaller depth of focus. (Not to be confused with depth of field)"

Przypuszczam, że to dotyczy sprawy po wymianie mirror boxa itp. Zresztą dla śledzących wątek-pisałem wcześniej, że moim zdaniem, intuicyjne dokładnie coś takiego może mieć miejsce w moim korpusie. Nie jestem optykiem ale tego się domyślałem. Myślę, że podobna sytuacja może mieć miejsce u Habakuka. Cóż-prawdopodobnie w przyszłym tygodniu jadę po sprzęt, zobaczymy. Niemniej jednak-takie wykrycie problemu, jak dla mnie jest pewnym krokiem i to we właściwą stronę. Sugerowałem tego typu sprawy wcześniej, nie znajdując posłuchu w serwisie. Nie jestem optykiem, cóż widocznie trzeba mieć taką wiedzę kupując sprzęt... Dziwi mnie tylko to, że serwisanci nie dochodzą do takich wniosków, natomiast klient i kupujący musi. Wnioski zastawiam czytelnikom wątku aby nie zostać posądzonym o podburzanie itp.
    Ostatnio edytowane przez zaix ; 21-04-2013 o 15:52
    Canon: 5d3, 24-70 , 85 1.8

Uprawnienia umieszczania postów