No ale to jeden przypadek
I ciekawy jestem na temat bocznych
Jak ostrzę dowolnym punktem to tam ma być ostro natomiast rozkład płaszczyzny ostrości (która nie jest płaszczyzną) to inny temat
No ale to jeden przypadek
I ciekawy jestem na temat bocznych
Jak ostrzę dowolnym punktem to tam ma być ostro natomiast rozkład płaszczyzny ostrości (która nie jest płaszczyzną) to inny temat
ja wiem że takie posty jak max_ima są na tyle irytujące że sie pisać odechciewa, ale ciekawość mnie zżera co dalej się dzieje z Waszymi nie działającymi aparatami, a jak się problemy skończyły to może ktoś się pokusi na jakieś małe podsumowanko?
chętnie bym się czymś pochwalił, szczególnie nastawiającym optymistycznie...ale niestety...nadchodzącą wiosna nic w moim sprzęcie nie zmieniła. jest jak było-leży
Ostatnio edytowane przez zaix ; 05-03-2013 o 18:18
Canon: 5d3, 24-70 , 85 1.8
Moja pucha od tygodnia czeka na opinię sklepu i decyzję co do uznania reklamacji (niezgodność z umową). Niestety nie mam już żadnych nie testowych zdjęć, bo po prostu lądowały w koszu. Ale na 35L przy ostrzeniu na twarz z 3-4m bardzo często dostawałem podobne obrazki jakie wklejał habakuk. Oczywiście na prawych punktach, reszta przyzwoita. Zdarzały się też trafione lub lekko nieostre, niemniej odsetek wyraźnych błędów ostrzenia był na tyle mocno zwiększony w stosunku do pozostałych punktów (średnio ok 50-60%, dodatkowo w niektórych sytuacjach w ogóle nie trafiały, gdzie z tej samej pozycji inne punkty łapały jak trzeba), że nie miałem wątpliwości, że coś jest mocno nie teges.
--- Kolejny post ---
Odkopałem kilka "syntetyków" (cropy) z testowania Sigmy 35 1.4 (tak, wiem, to nie Canon, ale z 35L było podobnie):
1. Centralny
2. Punkt z lewej:
3. Punkt z prawej:
4. Punkt z prawej raz jeszcze:
Body, stałki, zoomik
Zaiks - nie jestem idiotą. Pełno w tym wątku autorytatywnych stwierdzeń, np. takich, że AF ten sam co jedynce, co jest bzdurą wierutną i to jedynie sprostowałem. Na temat co się robi z zepsutymi sprzętami też dość jasno się wyraziłem, więc nie przypisuj mi proszę toku myślenia ignoranta, bo, że zepsutemu budzikowi "5 procesorów nie pomoże" to ja wiem.
"Zdarza się", "niektóre korpusy", "czujniki bywają przesunięte" - takie i podobne sądy utrwalone na podstawie jednej własnej puszki, jednej o której się czytało i jednej o której się słyszało. Normalnie Teoria Spisku Smoleńskiego 17-ta Edycja, 114 stron wątku na Forum, tony akt.
Z drugiej strony nie dopuszczanie myśli o oczywistych i nawet niespecjalnie ukrywanych przez głównych zainteresowanych faktach dotyczących przeznaczania lub wręcz wytwarzania innego sortu produktów na rynki wschodnie przez wielu producentów markowego sprzętu, czy raczej uchodzącego na tych rynkach za markowy. Nie wiem, czy dotyczy to też Canona, ale skoro dotyczy takich marek jak Bosh czy Philips, to kto wie.. Japończycy też potrafią liczyć.
W sprawie przeraża jedynie stanowisko Serwisu w ewidentnym przypadku Habakuka i to jest tu skandalem.
Habakuk, co z tym blogiem? Po wpisaniu frazy Canon Eos 5D Mark III, na pierwszej stronie wyników powinien się wyświetlać nagłówek "Autofocus w Canon 5D3 źle działa. Nowy aparat jest bezużyteczny. Autoryzowany serwis rozkłada ręce."![]()
![]()
Kuba1 widocznie źle cię zrozumiałem, nie uwazam Cie za idiotę, tak szybko ludzi raczej nie oceniam tym bardziej, że nie mam do tego żadnych podstaw.
Cała sprawa nie tyle dotyczy jednej puszki i nie tylko o niej mowa bo mamy tu przykładów parę, ja absolutnie nie powołuję sie wyłącznie na swój korpus. Opisuję jak została(nie została) rozwiązana moja sprawa. Podobnie jak inni.Kilka przykładów jest jest bardzo podobnych, wszystkie jednak zwiazane są AF a tak na prawdę z polityką Canona, która zostawia nas z problemem. Rozmawiamy z innymi użytkownikami i czasami wybieraja jedna z kilku puszek...i nie sądze żeby byli szaleńcami. To nie nasz problem co jest błędem, jak naprawiać, co udawadniać, jaka mają kontrolę itp. Ten wątek nie powinien w ogóle powstać.Nasza część umowy to wyłożyć kasę na określony produkt, a ich-dostarczyć to w pełnej wartości. Druga strona z umowy się nie wywiązuje i ewidentnie nie chce. Wymiany i rzetelne procedury dla serwisu powinny wynikac z dobrej woli i checi zatrzymania klienta.
Ostatnio edytowane przez zaix ; 06-03-2013 o 07:01
Canon: 5d3, 24-70 , 85 1.8
Odnośnie zalinkowanych wcześnie stron...
Czy ja dobrze rozumiem że po kilku miesiącach używania gościowi puszka się wytarła jak kilku letnie dżinsy?
Finnish wearing on my 5D Mark III
Otarcia farby są mocno zależne od sposobu użytkowania aparatu (szorstka odzież, wnętrze torby/plecaka itp).
To może być taki mały prztyczek w nos dla przeciwników obudowy z tworzywa. Plastik nie cierpi na taką przypadłość :-)
Ja w swoim aparacie (nie 5D mkIII) również mam otarcia z lewej strony wyświetlacza. Nie tak ekstremalne, ale jednak.
Powstały od wyjmowania/wkładania aparatu do plecaka. Sprzęt ma już parę lat, ale przebieg wciąż symboliczny (~16k klapnięć),
zatem wcale nie musi to być korpus po przejściach w Afganistanie.
I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it
Plastik nie będzie cierpiał na taką przypadłość jeśli będzie tego samego koloru co farba na nim, ileż to miałem telefonów czy innego sprzetu gdzie spod ładniutkiego lakieru wyłaził z czasem jaśniejszy czy ciemniejszy jego nośnik - czyli plastik
Odnośnie w/w sytuacji, to cięzko mówić o torbie czy odzieży, po tak krótkim czasie.
Od jakiegoś czasu zauważyłem (od 60D) że canon zmienił farbę na dużo bardziej "delikatniejszą" w odczuciu, ale że aż tak? to wygląda to jak pomalowana farbką aluminiowa chińska zabawka
Mój prawie 7 letni 30D który jest odrapany z każdej strony, zaliczał wiele upadków na glebe, nawet mu pentacon 5.6/500 komore lustra przypaliłjest nadal czarny nic nie wyłazi srebrnego..
Jeśli był by to osamotniony przypadek, ale na to nie wygląda, kilka osób pisze tam że pojawiają im się pierwsze oznaki tej wady...
Sry za OT, ale zauważwszy kilka stron wcześniej link do wątku o "farbie" ciężko było przejść po cichu.
Ostatnio edytowane przez PoulN ; 06-03-2013 o 14:46
Oj, czasem wystarczą guziki czy sprzączki przy ubraniu. To nie jest gruba warstwa.
Moje 40D wygląda tak:Mój prawie 7 letni 30D który jest odrapany z każdej strony, zaliczał wiele upadków na glebe, nawet mu pentacon 5.6/500 komore lustra przypaliłjest nadal czarny nic nie wyłazi srebrnego..
I jest to efekt tarcia o wnętrze (miękkiego przecież) plecaka.
I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it