tak, miał tak od początku.
z moim problemem oczywiście nie, ale z innymi - np zaix'a - tak.
Ja wiem, ze problem zaixa mial miejsce a rowniez i u innych sie pojawil, jednak nie doszukiwalbym sie w tym jakiejs reguly. Od zawsze wiemy, ze jak sprzet nowy, to i tak musimy go przetestowac i jak cos jest walniete od poczatku, to dla mnie jest to normalne - nawet jesli sie powtarza u innych w takim procencie sprzedanych egzemplarzy. Tak samo z bad pixelami na wyswietlaczu czy matrycy - rowniez u niejednego sie pojawily (zostaly wykryte) od nowosci, jednak to normalne, ze cos moze byc nie tak i wtedy klania sie sprawdzanie przed zakupem.... jednak - nawet przy tej cenie (eLki rowniez w to wchodza).
Wczoraj poprzegladałem zdjęcia które zdołałem jak dotąd zrobić 5d3 i niestety problem był od początku, tylko na mojej szklarni prawie tego nie widać, więc podejrzewam że wielu użytkownikó w nie zdołało jeszcze odkryć że coś jest nie tak. W weekend będę miał trochę czasu to zrobię jakieś zdjęcia testowe.
Z tym sprawdzaniem trochę słabo, bo sprzęt już jest na tyle zaawansowany, że się nie da się go w rozsądnym czasie przebadać. Pewne rzeczy wychodzą dopiero w boju.
Ja niby tę drugą puszkę sprawdziłem w sklepie przy wymianie. Ale testowałem głównie na centralnym, było niebo a ziemia w stosunku do poprzedniego egzemplarza, więc nie przeczuwałem kłopotów. Na kilkanaście strzałów bocznymi może i kilka było spudłowanych, ale tłumaczyłem to sobie przypadkiem lub moim błędem - no bo skoro na centralnym było ok...
Dopiero po kilku dniach wykrystalizował się w tym wszystkim jakiś powtarzalny wzorzec działania. Ale to mogło być jeszcze ewentualnie szkło, więc musiałem zorganizować kilka egzemplarzy obiektywów, żeby to wykluczyć. A wcześniej spróbować wyregulować MA.
Na to wszystko schodzi kupa czasu i klapnięć migawki. Jak sobie wyobrażasz uprawianie takiego laboratorium podczas kupna?
Body, stałki, zoomik
Ja wybieralem sposrod 5 puszek!
Po problemach opisanych na forum bylem mocno nastawiony na testowanie i jak na razie sie udalo. Gdyby sprzedawca nie pozwolil mi tego zrobic, to zwyczajnie nie zaryzykowalbym i szukal innego sklepu.
To samo mialem kiedys z 24-70L, to samo z 24L II - coz... takie lajf :sad:
Ostatnio edytowane przez Pikczer ; 28-02-2013 o 15:00